9 Δεκ 2008

Παράπλευρο

Οχι, δεν έχει να κάνει η ανάρτηση αυτή μόνο με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Αλλά, ναι, έχει να κάνει και με αυτά, για μια πτυχή τους που αυτή τη στιγμή έχει ελάχιστη σημασία (αυτό που τώρα έχει σημασία -για μένα- είναι η πορεία σήμερα στις 12, στην Καμάρα, και αύριο η πανεργατική απεργία)

"Δεν υπάρχει ανεξάρτητος Τύπος. Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας δεν θα τολμούσε να εκστομίσει μια ειλικρινή γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρώνομαι αρκετά ώστε να κρατάω την άποψή μου έξω απ' την εφημερίδα για την οποία γράφω. Εσείς επίσης. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να γράψει την πραγματική άποψή του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο. Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να διαβάλλει, να κολακεύει γονυπετής τον Μαμμωνά... Είμαστε υποτελείς. Οργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε μαριονέτες -αυτοί κινουν τα νήματα κι εμείς ακολουθούμε το ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωή μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. Είμαστε διανοούμενες πόρνες".

Απ' την ομλία του αρχισυντάκτη των NY Times Τζον Σουίντον, στην αποχαιρετιστήρια προς τιμήν του δεξίωση, όταν επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί, κάπου στα 1870.

3 σχόλια:

Go_Go είπε...

Εδώ στην Ελλάδα δεν κάναν καμία μάζωξη οι συντάκτες ενόψει των γεγονότων; Υπήρξε άραγε καμιά -εννοείται- off the record ανάλογη δήλωση ειλικρίνειας; Άραγε...

demetrat είπε...

ακριβώς.
Ένα ένα τα βήματα , για να μη μπουρδουκλωθούμε.
δ

kostasK είπε...

Καθόλου ελάχιστη σημασία δεν έχει αξά. Είναι γνωστό πλέον ότι πραγματικότητα είναι ΜΟΝΟ αυτή που προβάλλεται στις ειδήσεις των 7:00.Αν κάτι δεν έχει καταγραφεί σε κάμερα, δεν έχει υπάρξει ποτέ. Και όταν αυτοί που παρουσιάζουν, σχολιάζουν και κρίνουν αυτές τις εικόνες (οι δημοσιογράφοι δλδ) είναι "υποτελείς", τότε συνειδητοποιείς τι πληροφορία λαμβάνουν αυτοί που τα βλέπουν και -όπως οι περισσότεροι- μένουν μόνο σ'αυτά. Μπορεί να ακουστεί λαϊκίστικο, όμως πραγματικά ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της Ελλάδας είναι η "δημοσιογραφία".
Το κείμενο του Σουίντον που παρέθεσες τα λέει όλα.