10 Δεκ 2008

10 Δεκέμβρη - Απεργία

Να κάτι που απαντά στο ποστ που ειχα κάνει λίγο πιο κάτω. Απαντά και ταυτόχρονα συμμερίζεται την ανησυχία που εκείνο το ποστ εξέφραζε επιβεβαιώνοντας σήμερα όσα έλεγε ένας αμερικανός δημοσιογραφος πριν από περίπου 150 χρόνια.
Εκτεταμένα αποσπάσματα από μια δημοσιευση του Ασύνταχτου Τύπου. Ολόκληρη εδώ.

Για τη λαϊκή οργή που εκδηλώνεται στους δρόμους της χώρας τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία ενός δικού μας παιδιού, του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια στη συστηματική και όχι «μεμονωμένη» παραβατικότητα των εκπροσώπων του κράτους και του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση και μετά, στη διαφθορά, τις μίζες, τα σκάνδαλα, την ακρίβεια, την ανεργία, την κερδοφόρα επιχείρηση της θρησκείας και της εκκλησίας, την καταστολή, τις φυλακίσεις και την απελπισία που γεννά η φτώχεια του κλονιζόμενου νεοφιλελεύθερου μοντέλου διακυβέρνησης. Καταγγέλλουμε το όργιο της καταστροφολογίας - καταστροφολαγνείας - προβοκατορολογίας και μονομανίας των ελληνικών τραστ της ενημέρωσης και του πολιτικού κατεστημένου που επικεντρώνουν στα αποτελέσματα αυτής της κοινωνικής εξέγερσης και όχι στα πραγματικά της αίτια.Το σύνθημα των απολυμένων της ΒΙΑΜΥΛ, της Ζίμενς, των εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία κλπ. τα λέει όλα:

«ΕΣΕΙΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ».

Η δολοφονία του Αλέξη ξαναθέτει το δίλημμα στην προσέγγιση της πεμπτουσίας της ενημέρωσης: Ή με την εξουσία, το κράτος και το κεφάλαιο ή με το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του.

Οι δημοσιογράφοι οφείλουν και πρέπει, χωρίς φόβο, να καταγράφουν τα γεγονότα ισότιμα και δίκαια προς όλες τις πλευρές, αφιερώνοντας τον χρόνο της παρουσίασης των γεγονότων αναλόγως με τη βαρύτητά τους.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμψηφίσουμε μια ανθρώπινη ζωή με τις όποιες καταστροφές βιτρινών.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους συναδέλφους/συναδέλφισσες που καλύπτουν το ρεπορτάζ αυτών των δυναμικών γεγονότων:

Να αγνοήσουν τη «γραμμή» που δίνουν ορισμένοι αρχισυντάκτες,· διευθυντές ειδήσεων και εκδότες-καναλάρχες-προστάτες μιας ψευδούς «ομαλότητας της εκμετάλλευσης».
Να μεταδίδουν όλη την αλήθεια, αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς για
· «κουκουλοφόρους» και «ζημιές», τη στιγμή που η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας κατανοεί τους λόγους αυτής της οργής και σε μεγάλο βαθμό συμμετέχει στην εκδήλωση αυτής της λαϊκής αγανάκτησης.

Καταγγέλλουμε την κατασταλτική-δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης και της κρατικής εξουσίας, που τρομοκρατεί την κοινωνία και επιχειρεί να μετακυλίσει το κόστος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο