16 Ιαν 2008

Ελεύθερος ωραρίου

Θυμάστε την ταινία "Ελεύθερος Ωραρίου"; (είμαι σίγουρος πως ναι, αν όχι, κάντε κλικ εδώ)
Για πολλοστή φορά θα το ξαναπώ: η ζωή αντιγράφει την τέχνη. Σκαλίζοντας πριν, για να βρω τη φωτό της Αννούλας, που πόσταρα πιο κάτω, με διάθεση καλή και όρεξη για χαζομάρες, διάβασα στο ΑΠΕ αυτό (και μου κόπηκε ο βήχας...):


Αριθμός Είδησης: 6051875

Γκρενόμπλ, Γαλλία 16/01/2008 14:23 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

Γαλλία. Έκρυβε ότι ήταν άνεργος και πέθανε από το κρύο μέσα στο αυτοκίνητό του.


Ενας άνεργος 44 χρόνων, ο οποίος περνούσε τις νύκτες του μέσα στο αυτοκίνητό του ώστε το περιβάλλον του να πιστεύει ότι εργαζόταν νύκτα σ' ένα εργοστάσιο, βρέθηκε νεκρός την Κυριακή μέσα στο όχημά του στο Μπουργκουάν-Ζαλιέ (νοτιοανατολική Γαλλία), έγινε σήμερα γνωστό από δικαστική πηγή.
Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως πρόκειται για "θάνατο από υποθερμία" που σημειώθηκε τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, όταν η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από το μηδέν σ' αυτή την πόλη που βρίσκεται κοντά στις γαλλικές Άλπεις, διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.
Ο άνδρας αυτός "είχε κάνει την οικογένειά του να πιστεύει πως εργαζόταν τη νύκτα στο εργοστάσιο Photowatt" της πόλης που ειδικεύεται στα φωτοβολταϊκά, πρόσθεσε η πηγή.
"Πήγαινε να κοιμηθεί στο αυτοκίνητό του και, καθώς δεν ήταν άστεγος και δεν είχε τη συνήθεια να κοιμάται πάνω σε εξόδους θερμότητας, πέθανε από υποθερμία", συνέχισε.
Το πτώμα του βρέθηκε "ντυμένο με πολλά πουλόβερ και πανταλόνια, φορεμένα το ένα πάνω από το άλλο. Φορούσε επίσης πολλές εσάρπες", διευκρίνισαν οι τραυματιοφορείς των πρώτων βοηθειών στην τοπική εφημερίδα "Λε Ντοφινέ λιμπερέ".


8 σχόλια:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Σε παλαιότερο άρθρο του στα Νέα, ο Διονύσης Χαριτόπουλος αποδίδει ειδική σημασία στην ανεργία του άνδρα: "...τραυματίζει βαρύτατα τον ψυχισμό του' τον ακυρώνει ως ενεργή ύπαρξη. Η μείωση που υφίσταται δεν είναι ποτέ στενά οικονομική' κυριεύεται από αίσθημα αυτοϋποτίμησης και αναξιότητας έναντι των άλλων αντρών."

Δες ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ (O ηττημένος άνδρας)

Ο Καρούζος στα Πέντε ποιήματα μεσ' στο σκοτάδι έγραψε:

"Γυρίζει μόνος
στα χέρια του κλαδί από ελιά
γεμάτος πόνο χάνεται στα δειλινά
αισθάνεται
πως όλα χάθηκαν.
Μην του μιλάτε είναι άνεργος
τα χέρια στις τσέπες του
σαν δυο χειροβομβίδες."

Τραγικό να επαληθεύονται με τέτοιο τρόπο οι στίχοι.

bbchris είπε...

Τα παλιά χρόνια μια γκόμενά μου με είχε ρωτήσει γιατί έδινα ένα χιλιάρικο σ' ένα "βρωμερό τύπο" για να πάρω μια εφημερίδα που ποτέ δεν διάβαζα.
Ήταν η εφημερίδα των άστεγων.

Υπάρχουν και κάποιοι illustration τύποι... που νοίωθουμε ποιο κοντά στους άστεγους παρά στις βίλες της Κηφισιάς που με τόση ευκολία μπαινοβγαίνουμε.
Γιατί ξέρουμε πόσο εύκολα μπορούμε να φτάσουμε εκεί.

ήθελα κάπου να το πω.
Thank you.

ΠανωςΚ είπε...

@ κ.σ-μ.: Ευχαριστώ πολύ για το λινκ. Αν και πολύ θα ήθελα να διαφωνήσω με τον Χαριτόπουλο, "από μαρξιστική σκοπιά", όπως γράφει ο ίδιος, μάλλον δεν μπορώ. Και οι στίχοι του Καρούζου φοβεροί. Ευτυχώς κάποιοι ποιητές διαψεύδουν την κακή γνώμη που έχω για την ποίηση γενικότερα.

@ bb chris: Εγώ σε ευχαριστώ. Μη νομίζεις, είτε για βίλα μιλάμε είτε για αστικό διαμέρισμα, εξίσου εύκολα μπορούμε να φτάσουμε εκεί που εννοείς. Κι ο καθείς μας προσπαθεί να βρει τρόπους να μικρύνει τις ενοχές που ενδεχομένως νιώθει για τη δική του ευμάρεια, απέναντι στους άπορους, με όποιο τρόπο μπορεί (παίρνοντας την εφημερίδα που λες, γράφοντας ενα ποστάκι σε ένα blog κτλ.) άσχετα που δυστυχώς καθόλου δεν αλλάζει την κοινωνική πραγματικότητα κάτι τέτοιο.

Μετεωρίτης είπε...

ΜΕ ΕΣΤΕΙΛΕΣ!!!
ΕΙΠΑ ΚΡΙΒΩΣ-ΑΚΡΙΒΩΣ-ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΜΟΛΙΣ ΜΠΗΚΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ, ΣΟΒΑΡΕΥΤΗΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ:
-ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ";
ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙ.
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ ΤΟ "ΓΕΓΟΝΟΣ", ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΣΤΟ METROPOLIS (FREE PRESS ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ)

ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΑΥΤΟ!!!
ΤΙ ΝΑ ΠΩ...
ΘΑ ΕΓΡΑΦΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ-ΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ!

Και μετά αυτήν την εισαγωγή
φυσικά πιάσαμε κουβέντα και εγώ έλεγα πως ο φίλαθλος που σκοτώθηκε χτες-είναι άλλη ιστορία-έπεσε θύμα του πάθους του-ενός πάθους ασύλληπτου για μένα-ο άλλος όμως...

Να μην σε μαυρίσω πρωί-πρωί
ας κρατήσουμε το ευτυχές γεγονός της σύμπτωσης που σκεφτήκαμε το ίδιο πράγμα
(ταινιάρες κάνει ο τύπος by the way) και...
ΚΑΛΗΜΕΡΑ
(ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ "ΝΕΑ".
Ααα!! Χτες έπεσα πάνω σε μία ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΛΙΑΠΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ!! ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!)

ΠανωςΚ είπε...

Τουλάχιστον εσείς στη δλεια συζητάτε... Εγώ δεν εχω σε ποιον να τα πω και τα λέω στον υπολογιστή μου.

Μετεωρίτης είπε...

..."συζητάμε", ναι, επιδερμικά και γενικά και αόριστα-ωραία συζήτηση!!
Τέλος πάντων, δεν παραπονιέμαι γιατί το κλίμα εδώ είναι καλό (εύκρατο, χωρίς πολλές καταιγίδες), παρόλα αυτά, με το pc επικοινωνώ καλύτερα. Τον περισσότερο καιρό είμαστε αναγκασμένοι να ανεχόμαστε ανθρώπους δίπλα μας, ούτε καλούς, ούτε κακούς, απλά αδιάφορους... Τουλάχιστον με τα βλόγια επιλέγουμε με ποιους "μιλάμε" και έχουμε και κοινά...

roadartist είπε...

καταπληκτικο...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Βρε συ, roadartist μην είσαι τόσο μίνιμαλ και παρεξηγηθούμε...