14 Ιαν 2008

Παίζουμε (αφισο)πόλεμο;




Προ ολίγων ημερών είχα αναρτήσει αυτήν την αφίσα, η οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για τον "ελληνικό οικονομικό επεκτατισμό (ιμπεριαλισμό) στα Βαλκάνια".



















Σήμερα κοντά στο σπίτι μου, είδα μια αφίσα-απάντηση στη προηγούμενη


(επειδή είμαι λίγο στραβός δεν πρόσεξα ότι έφαγα το κάτω μέρος όπου αναγράφονται οι διοργανωτές της εκδήλωσης, οι οποίοι είναι: Περιοδικό Αρδην, Εφημερίδα Ρήξη).


















Φαντάζομαι πως μέσα από το μπλογκ μπορώ να δώσω κι εγώ μια απάντηση στην ανωτέρω αφίσα-απάντηση.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Egw pali 8ewrw kai is duo afises mnhmeia politikou kanivalismou.

ΠανωςΚ είπε...

Exiled, δεν θα διαφωνήσω τελείως μαζί σου. Ειδικά η πρώτη αφίσα είναι φανερό ότι θέλει να προκαλέσει.
Οπως λέω και στο πρώτο σχετικό ποστ, ανάμεσα στο ελληνικό και τον γειτονικό εθνικισμό διαλέγω την κουρτίνα 588.
Απλά δυστυχώς ή ευτυχώς νιώθω πιο κοντά πολιτικά στα άτομα που βάλανε την "αντεθνική" αφίσα.
Και κατά τη γνώμη μου, ελληνικός οικονομικός επεκτατισμός στα βαλκάνια υφίσταται (με τη μορφή "επενδύσεων" και "επιχειρηματικότητας").
Ομοίως υφίσταται και σκοπιανικός μεγαλοϊδεατισμός.

Την καλησπέρα μου στην Εξορία.

Ανώνυμος είπε...

H Ελληνική επιχειρηματικότητα στα Σκόπια ΔΕΝ είναι πολιτική κίνηση ή επεκτατισμός... είναι η μόνη διέξοδος των επιχειρήσεων για φθηνότερα γειτονικά μεροκάματα. Εγώ και πάλι απορώ με τους Έλληνες που πήραν τέτοιο ρίσκο σε μία χώρα όπου οι θεσμοί είναι για τα πανηγύρια. Όχι ότι η Ελλάδα είναι δείκτης αξιοπιστίας αλλά η FYROM είναι κράτος όπου η διαφθορά είναι ο κανόνας. Αφορά το 98% του κράτους. Οι Έλληνες εκεί ζητούν από την Ελλάδα να κάνει διαβήματα προς την κυβέρνηση των Σκοπίων να παρέμβει στα κυκλώματα μίζας που τους έχουν πνίξει. Οι Σκοπιανοί δεν δίνουν μία για τις Ελληνικές επενδύσεις διότι γνωρίζουν ότι πέρα από τα μεροκάματα ... τα κέρδη επενδύονται ΕΚΤΟΣ FYROM.Ίσως να ΜΗΝ γνωρίζετε ότι το ΕΠΙΣΗΜΟ ποσοστό της ανεργίας στο Νομό Πέλλας είναι 36% (!) όσο ακριβώς είναι το ποσοστό της ανεργίας στην Βόρεια FYROM όπου ΔΕΝ υπάρχουν Ελληνικές επενδύσεις.
Στην Νότια FYROM το ποσοστό της ανεργίας είναι ΚΑΤΩ του 18%...δηλαδή το ΜΙΣΟ της ανεργίας γειτονικού Ελληνικού Νομού.
Ο Σκοπιανός επεκτατισμός είναι δεδομένος κι εκφράζεται δυστυχώς από ΕΠΙΣΗΜΕΣ κρατικές πηγές κι όχι από εθνικιστικούς κύκλους του 3.5% όπως εδώ στην Ελλάδα.
Εδώ θα δείτε κρατικό Σκοπιανό επεκτατισμό


Πολλά άλλα ενδιαφέροντα για το Σκοπιανό

Το σίγουρο είναι ότι με το που θα αναγνωριστούν ως "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" το πρόβλημα θα το αποκτήσει η Ελλάδα που θα πρέπει να απολογείται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ελπίζω να γνωρίζετε επίσης ότι στην Μακεδονία υπάρχουν συγγενείς , ακόμα και αδέρφια , που άλλοι δηλώνουν Έλληνες κι άλλοι Σλαβομακεδόνες. 3 φορές τα τελευταία 100 χρόνια συγγενείς και γείτονες αλληλοσκοτώνονταν εξαιτίας αυτής της διαφορετικής αίσθησης στους Μακεδόνες.

http://macedonia-greece.blogspot.com

ΠανωςΚ είπε...

Ελληνα Μακεδόνα, η οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο και βασικότατο κομμάτι της πολιτικής, κατ' εμέ τουλάχιστον. Ο οικονομικός επεκτατισμός είναι η ύπουλη, και άρα πιο επικίνδυνη, μετάλλαξη του παλιού στρατιωτικού ιμπεριαλισμού.
Γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει στο νομός Πέλλης, καθότι από εκεί έλκω την καταγωγή μου. Φαντάζομαι πως κι εσύ γνωρίζεις ότι για την ανεργία σε όλη τη δυτική Μακεδονία φταίει το μαζικό κλείσιμο ως επί το πλείστον κερδοφόρων επιχειρήσεων.

Ναι, υπάρχει γειτονικός επίσημος εθνικισμός, νομίζω πως το ξεκαθάρισα αυτό, εξίσου καταδικαστέος. Αναπόφευκτος όμως γιατί κάθε νέο κράτος στη δημιουργία του προσπαθεί να συσπειρωθεί γύρω από έναν εθνικό μύθο (γενικά θεωρώ τις "εθνικές ιδέες" μύθους, και την εθνική συνείδηση κατασκεύασμα των αρχόντων, δικό μου πρόβλημα αυτό).

Κλείνοντας να σε ευχαριστήσω για την άποψή σου. Και να ευχηθώ καλή τύχη στο σκοπό σας (που προσωπικά δεν με αγγίζει).

Υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε άραγε ότι για τα δεινά των λαών ευθύνεται ο καπιταλισμός;

Καλημέρα.

Μετεωρίτης είπε...

...τα νεύρα μου!!!!
Έγραψα σεντόνι υπέρδιπλο για τον εθνικισμό και για τον πόνο που μας έχει πιάσει προσφάτως και...
πήγα να κάνω send και έπεσα θύμα της αργής σύνδεσης και πάει το κείμενο!
Φτου και από την αρχή λοιπόν!

Έλεγα λοιπόν ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα -άμα είναι να ξυπνήσει μέσα μας ο εθνικισμός- (προσωπικά μέσα μου κοιμάται τόσο βαριά που δεν ακούει τίποτα!) για να ασχοληθούμε.
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα, για παράδειγμα, ναι, θα με ενδιέφερε ως ζήτημα, βασικά, ΕΙΝΑΙ ζήτημα. Όσο για τα άλλα.. ελάτε ρε παιδιά! Η ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτά τα σενάρια της κατόπιν εορτής... πολύ κλισέ και δήθεν μου κάνουν.
Ξενέρα μεγάλη να κάθεσαι να συντάξεις (καλά) ένα κείμενο και μετά να προσπαθείς να το θυμηθείς... anyway... εγώ πάντως θα το ξαναπώ, σκίζω αφίσες για να αποτρέψω και άλλα μάτια να δουν αυτή την αφίσα και να ανοιχθούν λιγότερες συζητήσεις... μήπως μπορώ να κάνω και τίποτα άλλο;!

....Είδα το όνομα Ζουράρης-καθηγητής μου-κάποτε-θα πω σκηνικό:
μπαίνει στην τάξη.
Κάνουμε "φασαρία".
Μας κοιτάζει.
"Είναι άνοιξη" (λέει), "είστε μαλάκες, φεύγω, άντε φύγετε κι εσείς να πάτε για καφέ.." και ανοίγει την πόρτα και φεύγει!!!

Κατά τα άλλα,
αυτό που λέγαμε χτες πήγε ΣΟΥΠΕΡ (σκατά!) και έχεις χαιρετίσματα από τον Γιάννη!!

Η ευχή σου μεταφέρθηκε στο θέατρο και έσκασαν όλοι στα γέλια!!!!!!

ΠανωςΚ είπε...

Μικρομαλακό έγγραφό λόγου, ίνα μη χαθεί το κειμενο μπρε, και μετά κόπι πέηστ.
Οσο για το Ζουράρι, παρότι τον έχω κράξει πολλές φορές απεδώ μέσα: μου είναι εξαιρετικά συμπαθής. Απλά διαφωνώ μαζί του.
(ασχετο: μέχρι να γυρίσουν τα μάρμαρα, θα έχει ξαναζωντανέψει ο μαρμαρωμένος βασιλίας, κι εμείς θα είμαστε στα μαρμαρωμένα αλώνια, οπότε...)