14 Ιαν 2008

Περί άρτων και θεαμάτων ιστορική αναφορά

Με αφορμή την τρέχουσα διαιτητολαθολαγνεία, τους αδικημένους και τους ευνοημένους του ποδοσφαίρου και τον αγώνα ΠΑΟΚ - Ηρακλής (ή Ηρακλής - ΠΑΟΚ;) την προσεχή αγωνιστική, κανά δυο ιστορικές αναφορές και μερικές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από το τεύχος 15 (Οκτώβρης 2004), της εξαιρετικής περιοδικής έκδοσης "Θεσσαλονικέων Πόλις".

Στην πρώτη φωτό: Κάποτε όντως οι ποδοσφαιρισταί παίζανε για τη... φανέλα (του Στρατιώτου).

Στη δεύτερη φωτό: Τότε σεισμοπαθείς, σήμερα πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτοι... Μήπως τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται;


Στην τρίτη φωτό: Το σκάνδαλο (και επιπλέον η απόδειξη ότι τα πράγματα στον αθλητικό Τύπο της Θεσσαλονίκης δεν έχουν αλλάξει καθόλου -για όλα "φταίει η Αθήνα κι ο Πειραιάς"):

"Ο Ολυμπιακός, ανακινών γη και ουρανόν, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, έπρεπε να κερδίσει τον αγώναν, όπως και πρέπει να κερδίσει όλους τους υπόλοιπους αγώνας του, διότι 10 χιλιάδες τυφλωμένοι και εμπαθείς από συλλογικήν ψύχωσιν φίλαθλοι Πειραιείς, έχουν στοιχηματίσει ότι ο Ολυμπιακός θα βγει πρωταθλητής της Ελλάδος κατά 100%".




Και τέλος μερικά ιστορικά στοιχεία για τον Μπάογκ (όπου και πάλι, στο σημείο όπου αναφέρονται οι σχέσεις με την τοπική πολιτική ηγεσία, αλλά και στο σημείο όπου γίνεται λόγος για την οικονομική δυσπραγία του ΠΑΟΚ, αποδεικνύεται ότι σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει):

"Η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, ένας από τους πιο αξιόλογους συλλόγους στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό εν γένει, διασπάστηκε οριστικά την άνοιξη του 1926. Η μία πλευρά που προφανώς έδειχνε μεγαλύτερη βαρύτητα στο ποδόσφαιρο συνέστησε τον ΠΑΟΚ παίρνοντας σταδιακά τους περισσότερους και καλύτερους παίκτες της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ.

Οι οικονομικές δυνατότητες του ΠΑΟΚ ήταν περιορισμένες. Δύο στοιχεία περιόριζαν αυτή τη δυσπραγία: αφενός αρκετά από τα μέλη ήταν λογιστές έμποροι, επαγγελματίες, ιατροί, δικηγόροι, και χρηματιστές, γεγονός που τους επέτρεπε να ενισχύουν περιοδικά το σύλλογο. Αφετέρου ο σύλλογος είχε στενότατη σχέση με παράγοντες της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τοπικού Τύπου.

Το αρχικό έμβλημα του ΠΑΟΚ ήταν ένα τετράφυλλο τριφύλλι σε σύμπλεγμα με ένα πέταλο. Το εμπνεύστηκε ο Κωστας Κοεμτζόπουλος από τη διακόσμηση του πακέτου των τσιγάρων που κάπνιζε. Το 1931 το σήμα αντικαταστάθηκε από τον δικέφαλο αετό, σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τα χρώματα ήταν το μαύρο και το άσπρο –συμβόλιζαν αντίστοιχα το πένθος για την άλωση της Πόλης και την προσφυγιά και την ελπίδα".





ΥΓ: Κάνοντας κλικ σε κάθε εικόνα, φαντάζομαι πως τα κείμενα γίνεται πιο ευανάγνωστα.

6 σχόλια:

Μετεωρίτης είπε...

O MONOΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ BLOG ΣΟΥ/ΕΘΙΣΜΟ (για μένα) είναι γιατί σήμερα ο καλός μου έχει πρεμιέρα σήμερα... και...

Θα τα πούμε λοιπόν!!

Ανέβασα "σκατά" στο blog, όπως αρμόζει...

Εις το επανειδήν!!

ΠανωςΚ είπε...

Μόλις το είδα. Και ευχήθηκα τη σχετική ευχή.

Μετεωρίτης είπε...

το είδα και σε ευχαριστώ
(κάτι τέτοια "μικρά λεπτομερειάκια"... δεν ξέρω πως να το πω... μετράνε... anyway... να είσαι καλά και μόλις περάσει η μπόρα από σκατά-επιστρέφουμε στις μουσικές!
Το μουσικό blog είναι σούπερ!! Το δικό σου εννοώ!! Χτες το κοίταζα για πολύ-πολύ ώρα-και έψαξα...

Θα στα πω όταν περάσει η βροχή!

Μετεωρίτης είπε...

Αααα,
που τα βρήκες, βρε, αυτά τα ωραία και ενδιαφέροντα;!

Όταν έμεινα Σαλόνικα (για ένα χρόνο, στα 24 μου, δέκα χρόνια πριν κοινώς!!) ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ έριχναν το φταίξιμο στους χαμουτζήδες!

Πάντως, ένα είναι το συμπέρασμα: ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ!
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΟΥ, ΕΙΔΑΤΕ;!!!!

...φυσικά και κάνω κλικ στις εικόνες, με πεντέμιση μυωπία και φακούς επαφής-γεωφυσικούς χάρτες από τις διάφορες κηλίδες-πως να τα διαβάσω η έρμη;!!!

ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ!!

ΠανωςΚ είπε...

Έτσι είναι. Δηλαδή άμα δεν βγει καλή η μπουγάτσα, ποιος φταίει; Ο μπουγατσατζής; Οχι βέβαια: το αθηναϊκό κατεστημένο φταίει.

Μετεωρίτης είπε...

XA, XAAAA!!
OΡΘΟΝ!!

Είχε πολύ πλάκα γιατί πρίζωνα τους ταρίφες, τακίμιαζα μαζί τους και τα έριχνα όλα... στον Πνααθηναϊκό!
Ήταν και τα μαύρα χρόνια που βλέπαμε το πρωτάθλημα με τα κυάλια...

Anyway,
θα τα πούμε σύντομα (θα επανέλθω αργότερα!)