5 Ιουλ 2007

Ακολουθήστε τον αρχηγό

Καθόταν στο σπίτι της η συμπλογκερίτισσα pipermaru, όταν της χτυπήσανε το κουδούνι και της δώσανε αυτό το φυλλάδιο κάτι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Ενθουσιασμένη από την αισθητικη του φυλλαδίου, το σκανάρισε και μου το έστειλε με μέηλ.
Θα μου επιτρέψετε να σας εφιστήσω την προσοχή σε δύο σημεία: α) στην -όσο και να 'ναι- καθησυχαστική διαβεβαίωση ότι "Δεν περιφέρεται δίσκος" και β) στο γεγονός ότι είναι μία από τις λίγες φορές που ο απεικονιζόμενος Ιησούς δεν διαθέτει το γνωστό χίπικο μακρυμάλλικο λουκ.




Στην οπίσθια πλευρά του φυλλαδίου ανάλογη αισθητική και "εξυπνη" επικοινωνιακή τακτική: Πρώτη φωτό, σας δείχνουμε πόσοι πολλοί είμαστε, δεύτερη φωτό μία οικογεια, αμφίσημο εδώ το μήνυμα, προβολη αφενός του θεσμού της οικογένειας αλλά και μην ξεχνάτε, είμαστε όλοι μαζί μια οικογένεια. Στην τρίτη φωτό υπενθύμιση του ξεχασμένου θρησκευτικού χαρακτήρα μας: προσηνείς, προσεγγίζουμε τον άλλον, συζητούμε τις αντιρρήσεις του και τον πείθουμε γιατί πάνω από όλα μιλάμε την αλήθεια και δεν... περιφέρουμε δίσκο!



16 σχόλια:

zero2one είπε...

Τελικά αυτοί οι άνθρωποι ίσως είναι οι πιο ευτυχισμένοι, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν, ίσως όμως όταν το πιστεύεις, να είσαι κίολας... Έχουν βρει αυτό που νομίζουν νόημα της ζωής...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ρε συ, ο Χριστούλης του εξωφύλλου δεν μοιάζει με τον Τσάρλτον Χέστον στο ρόλο του Μωυσή;

Βεατρίκη είπε...

Μμ. Δεν θα μιλήσω για τους μάρτυρες του Ιεχωβά "σαν αυτοί οι άνθρωποι". Τους έχω γνωρίσει και ως θύματα και ως θύτες. Είναι και αυτοί, όπως και όλοι μας άνθρωποι. Εχω, όμως, την γνώμη, οτι οι συμμετέχοντες και δή οι διακατεχόμενοι από το πάθος π.χ του προσηλυτισμού, άνθρωποι, είναι κυρίως άτομα που υποκινούνται από την βαθιά τους ανάγκη να ανήκουν σε μιά ομάδα. Ισως, έτσι, νιώθουν νάναι σημαντικοί, ισως, έτσι, δεν νοιώθουν μόνοι. Και όσο πιό στενή η ομάδα, τόσο και μεγαλύτερη η ανάγκη. Και έτσι, για τους θύτες είναι πιό εύκολο να τους ελέγχουν και να τους έχουν προς εκτέλεση των ιδικών τους συμφερόντων. Η πίστη, για μένα, είναι σπουδαίο αγαθό για τον κάθε άνθρωπο. Δεν έχω όμως την γνώμη οτι η πίστη συνάδει ή αντιστοιχεί μόνο σε κάποια συγκεκριμένη(αυτή ή άλλη) θρησκεία ή ομάδα. Βοηθάει, όμως η ένταξη σε κάποια ομάδα, για να ενισχυθεί η πεποιήθηση περί της ύπαρξης πίστης.Βλέπετε, η αληθινή πίστη, προϋποθέτει, κατ' εμέ, εσωτερική ελευθερία τέτοια,που να μην έχουν καμμιά θέση σ' αυτή οι ανάγκες, και μάλιστα, η ανάγκη της ένταξης σε στενές εν τη εννοία τους ομάδες- στενές, εννοώ, αναλογικά με την ευρύτερη κοινωνία των ανθρώπων και ακόμη περισσότερο αυτή, την συμπαντική. Οσο, για τις εικόνες του κειμένου,ας μιλήσουμε καλύτερα για πολιτική και τα μέσα προς επίτευξη των στόχων. Σας χαιρετώ και τα ξαναλέμε.

dannossiel είπε...

οι άνθρωποι είναι παντού μιλάμε.
Και στην Ιαπωνία όταν ήμουν με δώσαν φυλλάδιο.στ αγγλικά βέβαια.πρέπει λογικά να το κράτησα.τρελό ενθύμιο...

ΠανωςΚ είπε...

zero2one, συμφωνώ κατά βάση. Εφόσον βρήκαν το νόημα της ζωής τους, ας είναι καλά οι ανθρώποι. Το πρόβλημά μου είναι ο προσηλυτισμός από όπου κι αν προέρχεται, αλλά και η αισθητική, αλλά περί αυτής κολοκυθόπιτα...

Σκύλε, λες εντέλει η περίφημη ενδεκάτη εντολή να είναι το "Κουβάλα το οπλάκι σου, να το χρησιμοποιείς για αυτοάμυνα";

Βεατρίκη, η πίστη είναι σπουδαίο αγαθό, όντως. Ξεκινώντας απεκεί όμως, κάθε πίστη κρίνεται από την πνευματική και την υλική της επίδραση στον άνθρωπο, ο οποίος νομίζω πως εντέλει είναι και το πλέον... πιστευτό και απίστευτο πράγμα που υπάρχει.

Danossiel, ωραιότατο ιαπωνικόν ενθύμιον ε;

Παντως, γενικότερα, δεν έχω με ενδιαφέρει ποιοι βγάζουν τέτοια φυλλάδια. Απλώς διασκεδάζω με την αισθητική τους...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Για την ακρίβεια, η 11η εντολή ήταν
«Ού μείνεις άνευ σιδερικού, ότι θα σε φάνε λάχανο!»

ΠανωςΚ είπε...

Υπάρχει και η δωδεκάτη εντολή, επηρεασμένη από τα ομηρικά έπη: "Φοβού τον Μάικλ Μουρ και κάμερα φέροντα".

βα.αλ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
βα.αλ. είπε...

Με προλάβατε ρε γαμώτο. Εμένα το ίδιο μου το δώσαν στη Κυψέλη.

Η αισθητική τους εμένα με αρέσει. Είναι ευθύς απλή και κατανοητή από όλους. Έχει κάτι από σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

παράλληλος είπε...

Αισθητική Ρίτσαρντ Γκηρ των '80ς...

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου θυμίζει Bee-Gees

ΠανωςΚ είπε...

Vaal, ελπίζω το φυλλάδιο που σου δώσανε στην Κυψέλη να μην σε καλούσε στη μάζωξή τους στο Παλαί Ντε Σπορ Θεσ/νικης! Οσο για το σοσιαλιστικό ρεαλισμό, τι να πω; Στη λογοτεχνία (βλέπε Αϊτματόφ) δεν μου άρεσε ποτέ!

Παράλληλε, ιπτάμενοι δίσκοι μπορεί να μην περιφέρονται, αλλά προφανώς θα περιφέρονται διάφοροι ιπτάμενοι και τζέντλεμεν...

Ανώνυμε/η, μην μας θυμίζεις τους (σπουδαίους) Bee Gees, γιατί για κάποιους είναι θέμα ταμπού και κάνει τζηζ...

βα.αλ. είπε...

Φυσικά και όχι ρε συ. Κάπου στην εθνική Λαμίας καλούσε. Το σοσιαλιστικό ρεαλισμό στη λογοτεχνία και το σινεμα τον αποφεύγω. Με πιάνουν σπασμοί στο έντερο. Στις αφίσες όμως και στη ζωγραφική μου αρέσουν πάρα πολύ. Έχουν μία pop αθωότητα που με συγκινεί. (Ειδικά οι κινέζικες!!!).

Οι Ιαχωβάδες πιστεύω έχουν πάρει μαθήματα.Το επόμενο κύμα διαφημιστών θα ξεπηδήσει από αυτούς.

Θα προσλάβει και έναν τέτοιον ο Ψωμιάδης και θα γίνει κόλαση.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο μόνος που στην τελευταία φωτό βλέπει Jedi? Ή η φωτό είναι όντως παρμένη απο τον Πόλεμο Των Άστρων?

ΠανωςΚ είπε...

Λυπάμαι και ντρέπομαι που το λέω fade to black, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω αν ισχύει αυτό που λες, καθότι... δεν έχω δει ποτέ τον Πόλεμο των Αστρων!
Αλήθεια λέω...

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δίκιο έχεις fade to black! Λίγο πιο μακρύς να ήταν ο πάπυρος(;) που κρατά ο τύπος στα αριστερά και θα ήταν φωτόσπαθο!! Γιέα!