26 Ιουλ 2007

Ανδρομάχη, η ατίθαση καρδιά


Λουτσία, η ατίθαση καρδια
Η Νατάσα τονίζει στη Λουτσία ότι η Κρίσταλ δε θα γίνει ποτέ φίλη της. Η Μαριαλένα δεν πιστεύει ότι η Λουτσία μπορεί να αγαπήσει άλλον άνδρα εκτός από τον Ραούλ. Η Λουτσία ζητάει από την Κρίσταλ να αλλάξει στάση απέναντί της, όμως εκείνη τη διώχνει. Ο Λεονέλ επιτίθεται στη Λουτσία και εκείνη τον ρίχνει από τις σκάλες. Η Έλενα επιστρέφει στο σπίτι με αναπτερωμένο ηθικό, γιατί ο γιατρός της είπε καλά νέα. Ο γιατρός της Κρίσταλ την εκβιάζει και εκείνη καταφέρνει να τον ξεφορτωθεί με τη βοήθεια του Λεονέλ. Η Λουτσία πείθει τη Μπαλμπίνα να της πει όλη την αλήθεια για τον πατέρα της. Ο Κλαούντιο πληροφορείται ότι ο Αλεχάντρο δεν είναι σε καλή κατάσταση και αποφασίζει να τον φέρει σε επαφή με την Έλενα. Η Ενρικέτα είναι χαρούμενη γιατί έχει ακόμη στην κατοχή της τα χαρτιά που θέλει ο Αλεχάντρο. Η Κρίσταλ και ο Λεονέλ αποφασίζουν να βγάλουν από τη μέση τον γιατρό που τους εκβιάζει. Ο Λεονέλ συναντάει τη Ρούμπι και της προτείνει να βγουν ραντεβού. Ο Ραφαέλ μεθάει και απειλεί με ξυλοδαρμό τη Μαριαλένα. Η Έλενα ακολουθεί τον Κλαούντιο και διαπιστώνει ότι ο άνδρας που συνάντησε είναι ο αγαπημένος της Αλεχάντρο.
"Ανδρομάχη" του Ρακίνα
Μετά την καταστροφή της Τροίας, η Ανδρομάχη, χήρα του Έκτορα, βρίσκεται μαζί με τον γιο της Αστυάνακτα, στην Ήπειρο, σκλάβα του Πύρρου, γιου του Αχιλλέα. Στην Ήπειρο φθάνει ο Ορέστης, ζητώντας το μικρό Αστυάνακτα για λογαριασμό των Ελλήνων, που φοβούνται το παιδί ως μελλοντικό εκδικητή της Τροίας. Ο Πύρρος, αν και πρόκειται να παντρευτεί την Ερμιόνη (κόρη του Μενέλαου και της Ελένης) διεκδικεί τον έρωτα της Ανδρομάχης, με αντάλλαγμα τη σωτηρία του παιδιού. Η Ανδρομάχη αρνείται τον εκβιασμό του Πύρρου, μένοντας πιστή στη μνήμη του Έκτορα. Τότε ο Πύρρος επιστρέφει στην Ερμιόνη, αποφασίζοντας να παραδώσει το παιδί στους Έλληνες. Η Ανδρομάχη, προκειμένου να σώσει τον Αστυάνακτα, προσποιείται ότι δέχεται τον έρωτα του Πύρρου, έχοντας ήδη πάρει την απόφαση να αυτοκτονήσει μετά το γάμο. Όταν η Ερμιόνη, ερωτευμένη με τον Πύρρο, μαθαίνει για τον επικείμενο γάμο, εκμεταλλεύεται την αγάπη που της έχει ο Ορέστης και τον εξωθεί να σκοτώσει τον Πύρρο για εκδίκηση. Ο Ορέστης, για να κερδίσει την αγαπημένη του, δολοφονεί τον Πύρρο. Η Ερμιόνη, αρνούμενη την ηθική αυτουργία, χρεώνει στον Ορέστη το έγκλημα και αυτοκτονεί. Ο Ορέστης οδηγείται στην τρέλα και η Ανδρομάχη σε ένα θρόνο που ποτέ της δε θέλησε.
ΥΓ. Δεν αμφισβητώ την αξία του έργου του Ρακίνα (άλλωστε από θέατρο έχω μαύρα μεσάνυχτα), ούτε προσπαθώ να δικαιώσω καλλιτεχνικά τη Λουτσία και την ατίθαση καρδιά της. Ωστόσο η ομοιότητα είναι εμφανής. Και για αυτό ευθύνονται οι ηλίθιοι στο γραφείο Τύπου του Εθνικού Θεάτρου που συνέταξαν αυτό το άθλιο δελτίο Τύπου, από όπου απομόνωσα την ανωτέρω σαπουνοποίηση μίας τραγωδίας (ψιλοχέστηκα εγώ βέβαια για τις τραγωδίες, αλλά δε βαριέσαι... Μια φορά έχω πάει σε αρχαία θεατρική παράσταση, κάνοντας χάρη στη μητέρα μου που ήθελε να δει τον Καρακατσάνη σε κάποια αριστοφανική κωμωδία... Ωραία ήταν... Δροσούλα, αεράκι από το Σέιχ Σου, είχα πιει και μπιρίτσες, ήμουν και κουρασμένος από το οκτάωρο στο μαρμαράδικο, έπαιζε και μια αρχαιοπρεπή μουσική... έριξα κάτι ύπνους....)

Δεν υπάρχουν σχόλια: