25 Ιουλ 2009

Ολοι είναι ύποπτοι

Ο αστυνόμος Λιμπερτί Βαλάνς είναι ο πρώτος δολοφόνος που δεν επιλέγει μόνο τα θύματά του αλλά και τους ενόχους του. Και το αποτέλεσμα θα ήταν αποτρεπτικό και για τους ίδιους τους δολοφόνους που το να βλέπουν τόσους υποτιθέμενους συναδέλφους τους να καταδικάζονται θα τους έκανε σίγουρα να διστάζουν περισσότερο την κρίσιμη στιγμή, εντυπωσιασμένοι από την πρόσφατη αποτελσματικότητα της αστυνομίας. Αλλωστε ο Λιμπερτί πιστεύει πως πρέπει ο φόνος να ωφελεί και αν επειτα από κάθε φόνο "συλλαμβάναμε το πρώτο ή το δέυτερο άτομο που εμφανιζόταν δεν θα υπήρχε πια ατιμώρητο έγκλημα (καλύτερα εκατό αθώοι στη φυλακή παρά ένα έγκλημα ατιμώρητο), και η αστυνομία θα κέρδιζε απίστευτο χρόνο, τον οποίο θα μπορούσε να αφιερώσει σε επιχειρήσεις ασφαλείας για να καθησυχάσει τον πληθυσμό". Ο Βαλάνς διαλέγει για θύμα του έναν αστυνομικό, προκειμένου να επιβάλει μια παραδειγματική τιμωρία σε έναν προκαθορισμένο ένοχο, ώστε κανείς πια να μην αγνοεί ότι τέτοιες ανανδρες δολοφονίες θα τιμωρούνται αλύπητα.

Κι αν σε κάποιους όλα τα παραπάνω θυμίζουν Ντέξτερ -την τηλεοπτική σειρά, όχι το βιβλίο, διότι το βιβλίο δεν το 'χω διαβάσει- δεν είναι ακριβώς έτσι. Διαβάστε τη Μαθητεία, του Ραφαέλ Μαζάν, εκδ. Μελάνι, και θα δείτε, πέρα απ' τις ομοιότητες και τις διαφορές.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάλι μου θυμίζει ΕΛ.ΑΣ. και τέτοια...

Τι έγινε, σταμάτησες το Προύνο;

ΠανωςΚ είπε...

Αυτό με την ΕΛΑΣ Δύτη δεν ήθελα να το πω, γιατί την φοβάμαι την ΕΛΑΣ, και δεν θέλω να την πολυπροκαλώ.
Το προύνο και... όσα παράγονται μετά την κατανάλωσή του δεν είναι για χόρταση, διότι μετά τη χόρταση έρχεται ο κορεσμος, και μετά τον κορεσμό η πλήρης αποστροφή και αηδία...

Jason είπε...

Άσχετο λίγο αλλά και μιας και λες για βιβλία. Εσύ που διαβάζεις γαλλικά, αλήθεια αυτό εδώ το έχεις διαβάσει;

http://senonevero.communisation.net/en-projet/article/les-emeutes-en-grece

αρσεν είπε...

μάλλον τον Salah ad-Din πρεπει να ρωτησεις J., που είναι παριζιανος

ΠανωςΚ είπε...

Jason, εγώ βασικά ό,τι ξέρω επ' αυτού το ξέρω απ' τη σχετική ανάρτηση του αρσέν, και απ' το σχετικό σύνδεσμο στο ιντιμίντια. Αλλά πέραν τούτου, ουδέν.

Jason είπε...

Ok then...