30 Ιουλ 2009

Montreuil, 13 Juillet, πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή

Στο γαλλικό προάστιο Μοντρέιγ στις 8 Ιουλίου εκκενώθηκε η κατάληψη στέγης La Clinique. Κατά την ειρηνική εκκένωση ένας 34 χρονος καμεραμάν, ακτιβιστής στο κίνημα αλληλεγγύης των μεταναστών και των αστέγων, έχασε το μάτι του από την αδικαιολόγητη χρήση φλασμπολ από την πλευρά των γαλλικών ΜΑΤ. Φέτος είναι το 5ο θύμα σοβαρού τραυματισμού λόγω της χρήσης αυτού του όπλου από τη γαλλική αστυνομία.
Στις 13 Ιουλίου οργανώθηκε πορεία κατά της αστυνομικής βίας από τις συλλογικότητες της κατάληψης, αριστερές οργανώσεις και τοπικές κοινωνικές ομάδες.

Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 700 διαδηλωτές με συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας (Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά). Αφού διέσχισε το κέντρο του Μοντρέιγ, η πορεία πέρασε από το δημαρχείο (δεν μπόρεσε να φτάσει στο αποκλεισμένο αστυνομικό τμήμα), και κατέληξε στην κεντρική αγορά του προαστίου, όπου χωρίς καμία προειδοποίηση από την πλευρά της αστυνομίας, περικυκλώθηκε από τα γαλλικά ΜΑΤ και διαλύθηκε εν μέσω συλλήψεων, δακρυγόνων, καταγραφής σε κάμερες από ασφαλίτες και πολύ ξύλου. Η βία της αστυνομίας προκάλεσε την αντίδραση των πολιτών του Μοντρέιγ που ζητούσαν από την αστυνομία να φύγει, να αφήσει τους διαδηλωτές, ανοίγοντας τις πόρτες των καταστημάτων ώστε να διαφύγουν οι διαδηλωτές. Στα βίντεο φαίνονται τόσο η καταστολή της πορείας όσο και οι αντιδράσεις των κατοίκων, που φώναζαν "σταματήστε, ντροπή, φύγετε" στους ρόμποκοπ των CRS. Το ίδιο βράδυ η δήμαρχος του Μοντρέιγ (εκλέγεται με τους Πράσινους με στήριξη και της υπόλοιπης αριστεράς) καταδίκασε τις βιαιότητες των αστυνομικών και ζήτησε να γίνει έρευνα για τους υπεύθυνους. Με απαράμιλλο θράσος ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας απαντούσε στους κατοίκους που τον ρωτούσαν "Αν δεν σας αρέσει, κοιτάξτε τι γίνεται στο Ιράν, πυροβολούν τους ανθρώπους". Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η διαδήλωση είχε πάρει άδεια, δηλαδή εάν ήταν νόμιμη, η δήμαρχος απάντησε ότι η διαδήλωση δεν είχε δηλωθεί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ήταν απαγορευμένη καθώς η ελευθερία να εκφράζει κανείς ανοιχτά τη γνώμη του πρέπει να είναι σεβαστή. Ανάμεσα στους συλληφθέντες που κρατήθηκαν όλο το βράδυ στην ασφάλεια ήταν και ένας δημοσιογράφος της Μοντ, που αφέθηκε το πρωί παρά τις διαβεβαιώσεις για την ιδιότητά του.




Αναλυτικά στα γαλλικά εδώ και εδώ.

3 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

Αστο διάλο, αγριεύτηκα πάλι.
Τώρα, τι να πεις και τι να σχολιάσεις;
Εχουν κολλήσει με τις καταλήψεις κι εδώ πάντως. Προχτές έγινε ένα ψιλοσκηνικό στη Δέλτα.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1063676

Ανώνυμος είπε...

και σε άρθρο του ριζοσπάστη διάβασα ότι το ΝΑΤ ξεκινάει διαδικασίες πώλησης του κτηρίου της Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά

Ανώνυμος είπε...

Καιρό έχω να μπω στο μπλογκ σας και βλέπω αλλάξατε μούρη. Αλλά όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουνε. Αυτά τα φιλοσοφικά έχω να πω...

(δεν μπορώ να δω τα βίντεα ρε γαμώτο! Κάτι έχει ο πισής)