5 Μαρ 2009

Οι κώλοι, ακόμη κι οι επιδέξιοι, δεν θέλουν μεταξωτά χαρτιά

Σε προηγούμενη ανάρτηση του συνιστολόγου Σαλαδίνου έγινε λόγος για το χαρτί υγείας, την τιμή του και την ποιότητά του. Αυτό οδήγησε σε σκέψεις το δαιμόνιο συντάχτη μας, τον Πάνο Συγκαμμένο, ο οποίος, μόλις πριν από λίγο, μας παρέδωσε αυτό το κείμενο, λέγοντας: «Κωλοδουλειά, αλλά κάποιος έπρεπε να την κάνει».


Τίτλος: ΠΟΣΑ ΔΑΣΗ ΠΑΙΡΝΕΙ

Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΑΜΕΡΙΚΛΑΝΟΥ;

Του Πάνου Συγκαμμένου


Είναι κοινή πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ δεκάρα δεν δίνουν για το περιβάλλον –για να είμαστε ακριβείς «χέστηκαν για το περιβάλλον». Το everything you know is wrong, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, παρουσιάζει μία ακόμη πτυχή αυτής της σκατοκατάστασης.


Σύμφωνα με το Alternet, οι επιδέξιοι αμερικανικοί κώλοι προκαλούν περισσότερη ζημία στο περιβάλλον απ’ ό,τι η αγάπη των Αμερικανών για τα αμάξια-φαταούλες καυσίμων. Για όλα φταίει η προτίμηση των Αμερικανών προς το σούπερ απαλό χαρτί υγείας, το κοινώς λεγόμενον κωλόχαρτον.


Οι αριθμοί σοκάρουν: Περισσότερο απ’ το 98% του χαρτιού υγείας που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ προέρχεται απ’ τα παρθένα δάση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδος Γκάρντιαν. Είναι φανερό ότι η αμερικανική κοινωνία δεν λειτουργεί ούτε λογικά ούτε οικολογικά, θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε χάριν αστεϊσμού πως λειτουργεί οικωλογικά.


Η Γκρινπίς πάντως σκέφτεται για εμάς πριν από εμάς: Εδώ ένας οδηγός για να σκουπιζόμαστε κατ’ οίκον λογικά…


Σύμφωνα με τους Νιουγιόρκ Τάιμζ, η απαλότητα έχει το κόστος της, κι αυτό δεν είναι άλλο από εκατομμύρια δένδρα στη Βόρεια και στη Λατινική Αμερική. Παρότι το χαρτί υγείας μπορεί να φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα υλικά, οι περισσότεροι κατασκευαστές στηρίζουν το προϊόν τους στις ίνες απ’ τα δένδρα που προσφέρουν μια μοναδική απαλότητα, μη αντικαταστήσιμη, στο χαρτί υγείας.


Η Γκάρντιαν υποστηρίζει πως το φαινόμενο δεν είναι παγκόσμιο, αλλά αποκλειστικά αμερικανικό: Το χαρτί υγείας από ανακυκλώσιμα υλικά κυκλοφορεί κανονικά στην αγορά εδώ και χρόνια. Οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν, ωστόσο δεν το κάνουν. Προφανώς τους αρέσει ο συνδυασμός απαλότητας και αντοχής, που μόνο οι παρθένες ίνες προσδίδουν. Είναι ο συνδυασμός αυτός που ικανοποιεί τις υψηλές καταναλωτικές τους απαιτήσεις.


Επιπλέον οι Αμερικανοί καταναλώνουν περισσότερο κωλόχαρτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, περίπου τρεις φορές περισσότερο κατ΄ άτομο από τον μέσο Ευρωπαίο, και περίπου εκατό φορές περισσότερο απ’ τον μέσο Κινέζο.


Ευτυχώς, υπάρχουν φωτισμένα μυαλά, όπως ο Γκράχαμ Χιλ, στη Χάφιγκτον Ποστ, που σε αυτούς τους καιρούς της ισλαμοφοβίας, υψώνουν τη φωνή και τ’ ανάστημά τους και αντιπροτείνουν το ισλαμικό παράδειγμα υγιεινής: «Αν υπάρχουν σκατά σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός μας, τι θα προτιμούσαμε; Να το πασαλείψουμε με χαρτί ή να το ξεπλύνουμε με νερό;» .



Σχόλιο της σύνταξης: Παρατηρώ στο κείμενο του συναδέλφου Πάνου Συγκαμμένου πληθώρα αναφορών σε εφημερίδες και σκέφτομαι κατά πόσον τελικά στις μέρες μας εξακολουθεί να ισχύει η γνωστή απαξιωτική προς διάφορα έντυπα φράση «ούτε για να σκουπίσω τον κώλο μου δεν κάνει…».


6 σχόλια:

Go_Go είπε...

Το ρύζι και το τσάι ως γνωστόν φέρνουν δυσκοιλιότητα. Πως στο καλό θες να χέζουν οι κακόμοιροι οι Κινέζοι;

Οι Άγγλοι που, ως γνωστόν επίσης πίνουν πολύ τσάι, κάνουν κάτι άλλο που ντρέπομαι να γράψω εδώ και τους ανοίγει ο "τάχας" (που λέμε εκεί σιαπάνω).

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή αναγνώστρια Go-Go, ευχαριστώ διά το σχόλιόν σας, το οποίο οφείλω να ομολογήσω δίνει νεα διάσταση στο θέμα: αυτήν της δια(σ)τροφής...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Αυτά που γράφετε είναι ανθελληνικά. Το ξεύρετε πως οι ένδοξοι πρόγονοί μας έβριζαν τους Οθωμανούς «κωλοπλυμένους» ενώ επαίρονταν για τον έλληνα κλέφτη ότι «έχει στον κώλο μυρμηγκιά και στ' αυτί χελιδονιά»;

(Πηγή Ηλίας Πετρόπουλος, φυσικά)

demetrat είπε...

από άλλη πηγή τόχουμε;
δ

ΠανωςΚ είπε...

Κυρ-Σκύλε, δεν το ήξευρα, να είστε καλά!

Δήμητρα, μπα... Τις άλλες πηγές τις χρησιμοποιήσαμε ως... καταλαβαίνετε τι!

Μετεωρίτης είπε...

το κωλόχαρτο
είναι ένα ωραιότατο κόνσεπτ που έχει ξεφύγει από τους κειμενογράφους στις διαφημιστικές.
Έχεις ένα δάνειο να πούμε, σε έχει πνίξει να πούμε-αλλά πας στην τάδε τράπεζα-και από το πολύ σφίξιμο, έχεις ένα βάρος. Ο υπάλληλος της τραπέζης σου χαρίζει διακριτικά ένα κωλόχαρτο. Πας στην τουαλέτα και τα λοιπά. Μέγα σλόγκαν "ξαλαφρώνεις από τα βάρη" ή κάτι τέτοιο. Το κωλόχαρτο επίσης που καταναλώνει ο μέσος έλληνας-θα ανέβει εντυπωσιακά από την στιγμή που βρέθηκα με δίδυμα. Που αν αρχίσουν την κανονική τροφή. Εκεί να δεις πόσο θα ανέβει η στάθμη. Εεεε, η κατανάλωση εννοούσα.

Πάνο,
λέω μαλακίες για να ξεχαστώ, πέθανε ο πατέρας μου την Καθαρή Δευτέρα και είναι λίγο δύσκολη φάση. Ενιγουέι, κατά τα άλλα καλά (!!), το έχω ρίξει στην μουσική να ξεχνιέμαι...