20 Μαρ 2009

Γενική Απεργία


Η δεύτερη γενική απεργία της χρονιάς στη Γαλλία κατέβασε ακόμα περισσότερο κόσμο στους δρόμους ενάντια στην πολιτική του Σαρκοζί με το σύνθημα "Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους". Περίπου 1,2 εκατομμύρια (σύμφωνα με την αστυνομία) έως 3 εκ. (σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων) πολίτες διαδήλωσαν στη Γαλλία σήμερα. Ο κόσμος στο Παρίσι σχημάτισε μια πορεία χιλιομέτρων που εκτεινόταν από την πλατεία Ρεπουμπλίκ έως την πλατεία Νασιόν. Οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 300 χιλιάδες (85.000 σύμφωνα με την αστυνομία). Η πορεία ξεκίνησε στις 14.00 και μέχρι τις 17.00 η ουρά της βρισκόταν στο σημείο της προσυγκέντρωσης. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της μεγαλύτερης εργατικής οργάνωσης της κόκκινης CGT.


Αρκετός ήταν και ο κόσμος της CFDT (πορτοκαλί) της δεύτερης μεγάλης ένωσης εργαζομένων που πρόσκειται στους σοσιαλιστές.


Ξεχωριστή προσυγκέντρωση είχαν πανεπιστημιακοί, καθηγητές, ερευνητές, φοιτητές και μαθητές στην πλατεία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Πομπιντού, οι οποίοι εδώ και μήνες βρίσκονται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση με αφορμή το νόμο Πεκρές για την εκπαίδευση.




Επίσης άλλες εργατικές ενώσεις, όπως η LO, η CFE-CGC και οι Solidaires συμμετείχαν με αρκετό κόσμο

Από την πορεία δεν έλειψαν κλοσάρ, περιθωριακοί, κατοικίδια και φυσικά τα αγαπημένα σε όλους μας χοιρινά τόσο σε μορφή καλαμάκι με μπαγκέτα όσο και ένστολα. Η τελευταία μάλιστα κατηγορία χοιρινών φρόντισε να διαλύσει τους τελευταίους συγκεντρωμένους στην πλατεία Νασιόν, όπου στο τέλος της πορείας είχαν αράξει διαδηλωτές και είχε αρχίσει να νυχτώνει. Πιθανώς επειδή αυτό δεν άρεσε στα χοιρινά έπεσαν τα πρώτα δακρυγόνα τα οποία οδήγησαν σε βίαιη αντιπαράθεση με ομάδες νεαρών με κατάληξη 300 προσαγωγές εκ των οποίων 49 συλλήψεις.



21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι ρε συ, ψέματα, αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα αφού.

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

Καλά σε λέω έχουμε ανέβει επίπεδο εδώ μέσα λέμε. Ο Σαλάχας επέστρεψε και επέστρεψε για να μείνει. Σαλάχα μαζί σου αδερφέ. Πιο περιεκτικό ρεπορτάζ και πιο κατανοητό από πολλούς ηλίθιους που δηλώνουν ότι είναι δημοσιογράφοι. Έχω κατασυγκινηθεί....

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Grece General, λέμε, ρε!

ΠανωςΚ είπε...

Εμείς εδω πότε θα κάνουμε μια γαλλική απεργία;

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

«Ουί, ουί!» είπε το γουρούνι...

Πλάκα-πλάκα, κάτι γερμανοί, κάτι εγγλέζοι, κάτι γάλλοι, που εμείς οι επανασταταράδες πολύ τους έχομε στη ροχάλα, άμα πούν να κάνουν απεργία, κάνουν απεργία!

Salah ad-Din είπε...

Όχι μόνο κάνουν απεργία και το εννοούν αλλά και οι εφημερίδες ασχολούνται με την ουσία της απεργίας, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, την αντίδραση της κυβέρνησης και του Συνδέσμου εργοδοτών και βιομηχάνων. Κανένα εξώφυλλο σήμερα με καμμένους κάδους και κουκουλοφόρους από τα χθεσινοβραδινα επεισόδια στη Νασιόν. Αντίθετα όλα συζητούν τον όγκο των διαδηλώσεων και τα αιτήματα των εργαζομένων. Ακόμη και η φιλοσαρκοζική Φιγκαρό αναφέρει στο πρωτοσέλιδο "Απεργία, πορείες και μετα;"

demetrat είπε...

Ξέχνα το Πάνω μου.
Γαλλική απεργία αποκλείεται εδώ στο ελλάδα.Γιατί φαίνεται πως περνάμε καλά, παρά τις κλάψες μας.
δ

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα σχόλια σου demetrat καθε φορά...
θαρχίσουν να μου τη δίνουν σόρρυ κιολας

δεν ξέρω αν κάνουμε απεργίες αλα γαλλικά (αλήθεια τι ακριβώς σημαίνει αυτό? να κατεβαίνουμε όπου καλεί η ΓΣΕΕ=cgt ?) αλλά τα 2-3 τελευταία χρόνια δε γίνεται και τίποτα άλλο... γιαυτό άλλωστε και το κράτος αποφάσισε να μας κάνει επιτέλους ευρώπη με ολομετωπη επίθεση. φαίνεται τα γουστάρουν τα αλα ευρώπη κι αυτοί

ωραια η εκπομπή! βγηκε και νεο cd camera obscura και john zorn εμα8α

Salah ad-Din είπε...

Φίλε Αρσεν δε θα έλεγα ακριβώς ότι η CGT είναι ό,τι η ΓΣΕΕ. και πώς αποδεικνύεται αυτό; Κυρίως από το γεγονός ότι χάρη στη λειτουργία των συνδικάτων οι γάλλοι εργαζόμενοι έχουν κατορθώσει να έχουν ένα στοιχειώδες κοινωνικό κράτος, το οποίο στη Ελλάδα δεν υπάρχει, δεν υπήρχε και δε υπάρξει. Και αντί του κοινωνικού κράτους ο Έλληνας έχει τη μαμά του και το μπαμπά του να τον συντηρεί μέχρι τα 35. Χάρη στην ξεπουλημένη CGT και σε κάθε όμοια της (απλά θα σου πω ότι στο κάλεσμα συμμετείχαν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ακόμα και οι δεξιές και φυσικά οι ακροαριστερές, οι οικολόγοι, οι αναρχικοί), υπάρχουν επιδόματα υπάρχει έρευνα και εκπαίδευση, υπάρχει υγεία και κατώτατος μισθός 1400. Αν στην Ελλάδα είναι άγνωστος ο συνδικαλισμός και λειτουργεί ως εφαλτήριο για την υπουργοποίηση του εκάστοτε γραμματέα της ΓΣΕΕ δε σημαίνει ότι και στη Γαλλία είναι έτσι. Και όπως και να έχει εγώ τόσα χρόνια στην Ελλάδα δεν είδα να καλούν σε απεργία όλοι ενωμένοι και να κατεβάζουν τον Έλληνα του καναπέ στο δρόμο. Όπως και να το κάνουμε ο Γάλλος έχει συνείδηση σε μεγαλύτερο βαθμό ότι είναι εργάτης-εργαζόμενος. Ο Έλληνας φοβάται μην τον πούνε εργάτη και χάσει τη μικροαστική συνείδησή του. Τώρα ότι η CGT κατά καιρούς έχει ξεπουλήσει τους αγώνες που έχει κάνει είναι άλλη συζήτηση. Και εν πάσει περιπτώση 350.000 κόσμου στο Παρίσι κατέβηκαν στο δρόμο ασχέτως CGT και με βιοτικό επίπεδο καλύτερο από του μέσου Έλληνα.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε αραβα σύμφωνοι ότι η γσεε δεν έχει καλέσει ποτέ γενική απεργία εν αντιθέσει με τη cgt. αυτό όμως δεν την κάνει κάτι διαφορετικό. όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις και δη τριτοβάθμιου επιπέδου και του μεγέθους αυτών των δύο έχουν ένα και μόνο σκοπό, να ενσωματώνουν τις διεκδικήσεις των εργατών και να αμβλύνουν τις εντάσεις προς όφελος της συνέχισης της εργασίας και του ίδιου τους του ρόλου στην τελική.

το κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει χάρη σε καμιά ξεπουλημένη εργατική οργάνωση, υπάρχει γιατί είναι ένας τρόπος να κάθονται ήσυχοι οι εργάτες.
κατά τα άλλα. το κοινωνικό κράτος είναι κάτι καλό; για μένα φυσικά και όχι αλλά ντάξει δεν αμφιβάλλω ότι μια σχετική εξασφάλιση των βασικών είναι επίδικο ζήτημα... το θέμα είναι όμως ΠΩΣ.
επίσης πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχει κοινωνικό κράτος στη γαλλία.

τελικά προτιμώ να υπάρχουν ακόμα σχέσεις κοινότητας του στυλ η οικογένεια ενδιαφέρεται και στέλνει λαδάκι το πάσχα, παρά διαλυμένες σχέσεις που τις καλύπτουν τα επιδόματα του "κοινωνικού κράτους" για να πω και μια άποψη στο ζήτημα αυτό του ΠΩΣ...

υγ. όταν εδώ καλεί οι γσεε, οι μισοί είναι απέναντι σε αντισυγκεντρώσεις, δεν ¨συμμετέχουν" και καλώς κάνουν κατά τη γνώμη μου. Αλήθεια όλοι στη γαλλία συμμετείχαν στο ΙΔΙΟ κάλεσμα; μήπως υπήρχαν διαφορετικές τοποθεσίες; μήπως ακόμα και χωριστές πορείες;

ΠανωςΚ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΠανωςΚ είπε...

Σβηνω το προηγούμενό μου σχόλιο, με το οποίο διαφωνώ κάθετα....

Salah ad-Din είπε...

Αρσέν κατά βάση δε διαφωνούμε. Σαφώς και ο ρόλος μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης σαν τη CGT είναι "να ενσωματώνουν τις διεκδικήσεις των εργατών και να αμβλύνουν τις εντάσεις προς όφελος της συνέχισης της εργασίας". Ωστόσο εδώ είναι και η βασική διαφορά όμως με τη ΓΣΕΕ. Ενώ στη Γαλλία τέτοιες οργανώσεις πετυχαίνουν το σκοπό τους ενίοτε κερδίζοντας την αύξηση των 200 ευρώ, στην Ελλάδα η ΓΣΕΕ είναι ένας νεκρός οργανισμός. Δεν έχεις συνδικαλισμό αλλά συνδικαλιστική πελατεία με στόχο το βόλεμα και την πολιτική καριέρα. Αυτό που θέλω να καταδείξω είναι ότι στη Γαλλία έχει ένα αστικό κράτος που λειτουργεί ως τέτοιο. Δηλαδή κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία. Και οι συνδικαλιστικές ενώσεις παίζουν το ρόλο που τους αρμόζει σε ένα τέτοιο κράτος. Ακόμα και οι μπάτσοι είναι επαγγελματίες και φροντίζουν να δέρνουν πίσω από τις κάμερες. Στην Ελλάδα δεν έχεις ούτε αστική δημοκρατία, ούτε συνδικαλισμό, ούτε τίποτα από τις δομές ελέγχου εξουσίας και κοινωνικής διαπραγμάτευσης. Έχεις ένα περίεργο πολίτευμα μεταξύ πελατειακής οικογενειοκρατίας και μεταβατικής αστικής δημοκρατίας λατινικής αμερικής. Χωρίς να θεωρώ ότι είναι καλύτερο το καθεστώς στη Γαλλία, τουλάχιστον ξέρω τι είναι και μπορώ να το αναγνωρίσω με βάση την πολιτική μου παιδεία. Και ξέρω ότι αν οργανωθώ σε μια οργάνωση σαν τη CGT μπορεί να κερδίσω μερικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων. Επίσης ξέρω ότι αν οργανωθώ σε μια οργάνωση αναρχοσυνδικαλιστική θα δουλέψω με όρους ανατροπής πολιτικούς και όχι φοβούμενος αν ο δίπλα μου είναι μπαχαλάκιας ή ασφαλίτης. Ακόμα και αν οργανωθώ σε ένα κόμμα της αριστεράς σαν το NPA θα έχω έναν εκπρόσωπο με τη συγκρότηση του Μπεζανσενό και όχι τον Τσίπρα. Επίσης ξέρω ότι αν είμαι δεξιός θα εμπιστευτώ το Σαρκοζί με την πονηριά του και τον τσαμπουκά για να στηρίξει τα καπιταλιστικά μου συμφεροντά και όχι έναν αστείο αλλά επικίνδυνο τύπου που τυγχάνει να είναι ανιψιός του εθνάρχη. Νομίζω ότι καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Τώρα αναφορικά με το κοινωνικό κράτος εδώ η αλήθεια είναι ότι καταρρέει. Αλλά δε θα μπω στον κόπο να συγκρίνω το οτι ο κουτσός μπορεί να περπατήσει στο δρόμο χωρίς να τον πατήσουν, η νέα μητέρα παίρνει επιδοματάρα για τα παιδιά της, οι ομοφυλόφυλοι δε γιουχάρονται στη Λυρική Σκηνή, όλοι παίρνουν επίδομα ενοικίου κλπ κλπ. Νομίζω η σύγκριση είναι άδικη ούτως ή άλλως. Και αν θέλεις τη γνώμη μου και μονόφθαλμο να είναι το κοινωνικό κράτος εδώ προτιμώ να πηγαίνω στο νοσοκομείο και να με εξυπηρετούν δωρεάν παρά να μην πηγαίνω καθόλου γιατί θα μου κλεισουν ραντεβού μετά από ένα μήνα. Ακριβώς για αυτό το κοινωνικό κράτος το μονόφθαλμο ίσως, που κινδυνεύει από το Σαρκό, κατέβηκαν στο δρόμο 3 εκ Γάλλοι.

Όσο για το ζήτημα ποιοι κάλεσαν και πως στη γενική απεργία θα σου πώ ότι κάλεσαν όλοι και συμμετείχαν όλοι.Με αφετηρία την πλατεία Ρεπουμπλίκ και κατάληξη τη Νασιόν. Από αναρχικούς μέχρι τους φίλους της Σεγκολέν. Και φυσικά όταν καλεί η ΓΣΕΕ όλοι είναι απέναντι γιατί η ΓΣΕΕ δε νομιμοποιείται στα μάτια κανενός. Άλλη μια διαφορά λοιπόν με τη Γαλλία. Αλλά και πάλι είναι γελοίο αυτό που συμβαίνει στη Ελλάδα ο καθένας με το μαχαλά του σε ξεχωριστή συγκέντρωση. Δηλαδή εδώ το κομουνιστικό κόμμα, το νεο αντικαπιταλιστικό, οι τροτσικιστές,οι πράσινοι, η αναρχική φεντερασιον είναι τόσο μαλάκες και κατέβηκαν όλοι μαζί στη Ρεπουμπλίκ;
Τέλος επίτρεψε μου να έχω τις ενστάσεις μου για το λαδάκι από το χωρίο και τον τρόπο που μεγαλώνουν οι Έλληνες τα παιδιά τους. Νομίζω κρύβεται μεγάλη σαπίλα στις οικογενειακές σχέσεις τόσο από πολιτική θεώρηση όσο και ψυχολογική-συναισθηματική.

Φιλικά
Σ.

demetrat είπε...

αρσέν,
καθόλου δε με πειράζει που αρχίζουνε να σου τη σπάνε τα σχόλιά μου.
Και δε βρίσκω και το λόγο να ζητάς συγνώμη.
Απλώς έχω άλλη γνωμη,επειδή ματάκια έχω και βλέπω.
Και επειδή έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου πως ποτέ δεν θα υποκριθώ οτι η ζωή που ζώ είναι αλλού.
Ε τι να κάνουμε, στην ελλάδα οι διαδηλώσεις είναι τόσο μαζικές που αυτοκτονούν από μόνες τους.
Και ουτε που με νοιάζει αν θα την πατρονάρει η ΓΕΣΕΕ ή όποιος άλλος θέλει.Μπορεί να τους κατεβάσει στο δρόμο τους έλληνες;Γιά καμμιά πεντακοσαριά χιλιάδες μιλάω και όχι γιά καμμιά πενηνταριά παρέες των 10.
Α! και για το τι σημαίνει αλα γαλλικά, στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει κάτι μυριόπουλα που βγήκαν στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν και τίποτα άλλο.
δ

Ανώνυμος είπε...

"Σβηνω το προηγούμενό μου σχόλιο, με το οποίο διαφωνώ κάθετα...." xa xa xa

salah ah din ίσως να έχουν κάποια βάση όσα λες, π.χ. σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα κάποιων ομάδων, ή κάποιες παροχές των δυτικών κρατών που διατηρούνται, αν και δε μαρέσει αυτό το τα ξένα κράτη δεν είναι ξεφραγα αμπέλια σαν το δικό μας με την οικογενειοκρατία και τη διαφθορά του. από την άλλη το κοινωνικό κράτος στη γαλλία διαλύεται ήδη απ το 70 (ομοίως και στην ελλάδα που δεν υπήρξε παρά για 2-3 χρονάκια το 80). αυτό που εγώ βλέπω απο μακριά, είναι ότι στη γαλλία ο μισός πληθυσμός ζει στο περιθώριο, οι φοιτήτριες δουλεύουν πουτάνες,η αστυνόμευση μια χαρά κρατεί (και οι ασφαλίτες επίσης υποθέτω) ε, και κάποιοι τρων και επιδοματα τα οποία ήδη φαντάζομαι δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του κοινωνικού κράτους του 60 (η ελλάδα από την άλλη και δημόσια πανεπιστήμια έχει και ιδιωτικά δεν έχει ακόμα, και οι φοιτήτριες δεν δουλεύουν πεζοδρόμιο, και τα γκέτο δεν έχουν την έκταση των γαλλικών).

καλά κάνουν τελοσπάντων ότι κάνουν οι γάλλοι. απλά δε μαρέσει να απαξιώνουμε τους ντόπιους αγώνες.

π,χ, demetrat καθόλου ευκαταφρόνητα δεν ήταν όσα έχουν γίνει τα 2-3 τελευταία χρόνια εν ελλάδι και αυτό το λένε και οι γάλλοι! επίσης αυτό που με πείραξε ήταν το περνάμε καλά, παρά τις κλάψες μας. εγώ ούτε καλά περνάω, ούτε κλαψουρίζω όταν το δηλώνω αυτό... επίσης δεν θεωρώ ότι μια γενική απεργία εξαρτάται από το αν περνάμε ή δεν περνάμε καλά. αλλιώς στην αφρική θα χαν κάνει επανάσταση.

Ανώνυμος είπε...

α και κάτι ακόμα. το παρίσι έχει πληθυσμό 12 εκατομμύρια, η αθήνα έχει μόλις 3-3,5. μη συγκρίνουμε τα ασύγκριτα

όσο για τη σαπίλα της ελληνικής οικογένειας φυσικά και συμφωνω

ΠανωςΚ είπε...

Νομίζω πάντως πως κάπου υπάρχει μια μικροπαρεξήγηση για την οποία φταίει το πρώτο μου σχόλιο "Εμείς εδω πότε θα κάνουμε μια γαλλική απεργία;".

Δεν ήταν απαξιωτικό των ελληνικών κινητοποιήσεων Αρσέν, αν κι έτσι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Απλώς, την ώρα που το έγραφα, σκεφτόμουν τη χτεσινή ενημέρωση που είχαμε στη δουλειά, σχετικά με τη "βαριά περίσκεψη" που έχει πιάσει την επαγγελματική μου συντεχνία για το αν θα απεργήσουμε ή όχι σε επερχόμενη γενική απεργία που ετοιμάζεται... Λες και θέλει πολλλή σκέψη, τεσπά.

Επίσης να πω (κι ελπίζω να μην ξαναδιωφωνήσω με ό,τι πω) ότι δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης σε αυτά τα ποστ τού ποιος εχει τη μεγαλύτερη τσαπού, το γαλλικό ή το έλληνικό κίνημα, αυτό είναι γελοίο. Απλώς ο Σαλαδίνος βρίσκεται εκεί, αυτά βλέπει, αυτά γράφει. Στην τελική, η επίθεση που δεχόμαστε είναι παγκόσμια, αρα και η αντίδραση θα πρέπει να είναι παγκόσμια.

Και η έννοια του κοινωνικού κράτους, ή τεσπά των κατακτήσεων του παρελθόντος, που σήμερα αμφισβητούνται, θεωρώ ότι πρέπει να είναι η γραμμή άμυνας: βήματα πίσω δεν κάνουμε, για μπροστά το συζητάμε...

Salah ad-Din είπε...

αρσέν δε μίλησα για ξέφραγα αμπέλια και ότι πρότυπο μου είναι το γαλλικό κράτος. Ωστόσο, σε αντίθεση με το ελληνικό, είναι κράτος. Και η αλήθεια είναι ότι η οικογενειοκρατία και η διαφθορά με ενοχλεί. Όχι μόνο πολιτικά αλλά και αισθητικά. Αυτό το "έχω τον ξάδερφό μου στην πολεοδομία μπορεί να μας βοηθήσει", συγγνώμη κιόλας, το σιχαίνομαι.
Φυσικά και υπάρχουν και γκέτο εδώ και αστυνόμευση πολύ εντονότερη από την Ελλάδα. Αλλά οπωσδήποτε δεν είναι ο μισός πληθυσμός στο περιθώριο όπως λες, ούτε οι μισές φοιτήτριες πουτάνες. Κατά τη γνώμη μου ο μέσος Γάλλος είναι σε καλύτερη θέση από το μέσο Έλληνα. Ο γάλλος των γκετο που λες (ο μετανάστης Γάλλος δηλαδή) βρίσκεται επίσης σε καλύτερη θέση από τον μετανάστη που τυγχάνει να βρεθεί στην Ελλάδα. Επίσης τα πανεπιστήμια που είναι δωρεάν στην Ελλάδα από μόνο του δε σημαίνει τίποτα. Ο Γάλλος πληρώνει πολύ λιγότερα από τον Έλληνα για το σχολείο και το πανεπιστήμιό του, αυτό είναι πασίγνωστο γιατί πολύ απλά εδώ δεν υπάρχει φροντιστήριο έξι χρόνια, δεν πληρώνουν παιδικούς σταθμούς, μπαίνουν στο πανεπιστήμιο της πόλης τους και δεν πάνε στη φιλοσοφική των Γαργαλιάνων για να τονωθεί η επαρχία. Δε συζητάμε για βρεφονηπιακούς και νηπιαγωγεία...
Άστα Αρσέν για παιδεία και υγεία μην το πιάνεις δε μας παίρνει εκεί κάτω. Και ακριβώς αυτά τα κεκτημένα προσπαθεί ο Σαρκό να τους ιδιωτικοποιήσει.

Δε θέλω να υποβαθμίσω τους αγώνες στην Ελλάδα και όπως έγραψα και παλιότερα εδώ στις πορείες λέγανε "άντε να γίνει της Ελλάδας" με αφορμή το Δεκέμβρη. Αλλά από την άλλη όποτε θέλουν να πουν ότι δεν υπάρχει χειρότερο παράδειγμα κατάστασης πάλι εμάς φέρνουν ως πρώτο σημείο αναφοράς στην Ευρώπη. Και τα δύο κάτι λένε.
το θέμα είναι κοινό: Γαλλία: μετά την απεργία τί;
Ελλάδα: μετά το Δεκέμβρη τί;
Μόνο που στη Γαλλία το ζήτημα απασχολεί τους πάντες- από τα μμε και την εργοδοσία μέχρι τα γκέτο- με όρους δημόσιας πολιτικής συζήτησης, ενώ στην Ελλάδα το ζήτημα απασχολεί μια μερίδα της αριστεράς στις δικές της συναντήσεις και ιντερνετικά φόρα. Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική και δικαιολογημένα αν έχεις ζήσει ένα Μάη του 68, όταν στην Ελλάδα οι μισοί ήταν στη Μακρόνησο.

Ανώνυμος είπε...

άσε άσε πάνε είσαι γνωστός ευρωπαιστής σε ξέρουμε :-P

Ανώνυμος είπε...

πάντως όσον αφορά τους αγώνες, και το μετά τι, η αλήθεια είναι ότι εκεί στη γαλλία σαν να χέστηκαν οι απο πάνω. εδώ πάλι μετά το δεκέμβρη φουλ αντεπίθεση το κράτος! τελοσπάντων συνεχίστε έτσι εκεί πέρα σαλδίνε να χουμε κι εμείς να βλέπουμε εδώ να χαιρόμαστε!!!

from paris to greece
fuck the police

ΠανωςΚ είπε...

Αρσέν, κι ευρωπαϊστής είμαι και ρεφορμιστής είμαι... Μη σου πω ότι θα ψηφίσω και ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, για να φύγει η επάρατος δεξιά! Πιστεύω ειλικρινά ότι πρέπει κι εσύ να κάνεις το ίδιο...