15 Μαρ 2009

Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που ο μέγας Μανόλο Καψή δήλωσε με αφορμή την επιδρομή στο Κολωνάκι κουκουλοφόρων "Που είναι η αστυνομία;Μπορεί ένα τσούρμο χουλιγκαν να καταστρέφει τα μαγαζιά και τα αυτοκίνητα του κοσμάκη...είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που έχει μια γειτονιά χωρίς έλεγχο της αστυνομίας" και συμπλήρωνε ο μέντορας του Τζων Πρετ "Αυτά δε συμβαίνουν σε καμία πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης".

Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Χθες το βράδυ και μετά από μια βδομάδα έντασης και καθημερινού πετροπόλεμου με τις "δυνάμεις της τάξης" δεκάδες νεαροί στο προάστιο του Παρισιού Mureaux "έστησαν ενέδρα" (σύμφωνα με την αστυνομία) για να χτυπήσουν τις δυνάμεις καταστολής, πιθανώς ως εκδίκηση στο φόνο νεαρού στην περιοχή στις 8 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν:
"21 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά το Σάββατο το βράδυ αφού έπεσαν σε μια ενέδρα δεκάδων νεαρών στο Mureaux δεχόμενοι βολές αεροβόλου και ρίψεις πετρών. Η αστυνομία η οποία βρήκε καμιά σαρανταριά κοκτέιλ μολότοφ προς χρήση, προέβη σε οκτώ προσαγωγές. Ένας ανήλικος 15 χρονών τέθηκε σε επιτήρηση ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με τον διοικητή του τμήματος δημόσιας ασφάλειας της περιοχής αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να συνδεόνται με το θάνατο ενός νέου που με καταγωγή τη συγκεκριμένη περιοχή, σκοτώθηκε στις 8 Μαρτίου από αστυνομικούς "που βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα", καθώς ένα όχημα με τέσσερις επιβαίνοντες όρμησε πάνω τους στο τέλος μιας καταδίωξης.
"Κάναμε επέμβαση γύρω στις 20.30 για ένα αυτοκινητο που καιγόταν στη γειτονιά Musiciens και κατά τη διάρκεια οι άντρες μας δέχτηκαν ρίψεις βλημάτων από αρκετά άτομα" δήλωσε ο διοικητής του τμήματος.
Οι αψιμαχίες μεταφέρθηκαν μετά από τη γειτονιά Musiciens στο Vigne-Blanche. "Ενώ η κατάσταση φαινόταν να ξαναβρίσκει την ηρεμία της γύρω στις 21:20", συνεχίζει ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής, "ένα άτομο εμφανίστηκε πίσω από μια πλαγιά και έριξε προς την κατεύθυνση των αστυνομικών πετυχαίνοντας κάποιους με βλήματα αεροβόλου. Αυτός που πυροβόλησε, ο οποίος βρισκόταν 25-30 μέτρα μακριά από τις δυνάμεις της τάξης, δε συνελήφθη. Η ηρεμία επικράτησε ξανά στις 22:30. Στα οκτώ άτομα που έγινε έλεγχος κατά τη διάρκεια της νύχτας ένας ανήλικος περίπου 14-15 ετών τέθηκε σε επιτήρηση. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς η υπόθεση της ενέδρας δε χωρά αμφιβολία με βάση τα γεγονότα, τα οποία διήρκεσαν λίγο περισσότερο από δύο ώρες.
Στην πιο δυνατή από τις αψιμαχίες οι δυνάμεις της τάξης δέχτηκαν επίθεση από καμια κατοσταριά άτομα, νέα στην πλειονότητά τους. Η ασφάλεια δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό των τραυματισμένων αστυνομικών. Η υπουργός Εσωτερικών Michèle Alliot-Marie απέδωσε τα εύσημα στον επαγγελματισμό και την επιχειρησιακή κατάρτιση των αστυνομικών" και χαιρέτισε "την αποτελεσματικότητά τους".
Η υπουργός ανακοίνωσε ότι "η ασφάλεια θα ενδυναμωθεί στις γειτονιές που χρειάζεται για να απαντήσουν με την μεγαλύτερη αυστηρότητα σε παρόμοιες ενέργειες".

Επίσης χθες το βράδυ σε ένα άλλο προάστιο του Παρισιού (Montgeron):

"Ένα αστυνομικό τμήμα δέχτηκε επίθεση από ένα ή περισσότερα άτομα, που έριξαν βλήματα κυνηγιού και άφησαν 250 σημάδια στην πόρτα της εισόδου του τμήματος. Κανείς αστυνομικός δεν τραυματίστηκε."

Γενικά και οι δύο ειδήσεις πέρασαν στα ψιλά. Δε συμφέρει μάλλον να πολυπαίζονται μη παίρνουν παράδειγμα και άλλα προάστια. Επίσης δεν υπάρχουν τηλεδικαστές στη Γαλλία να βρουν τους νεαρούς με τα αεροβόλα και να τους διαπομπεύσουν στο δελτίο των 20:00. Στο ίδιο δελτίο δεν εμφανίζονται οι λακέδες της ασφάλειας τύπου Π.Σ. να πουν τις μαλακίες τους. Αυτά είναι αποκλειστική υπόθεση των CRS.
Είναι επαγγελματίες άλλωστε




Τα CRS εναντίον λυκειοπαίδων. "Μη στο κεφάλι... θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου"

4 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

Μα καλά δεν υπάρχει εκεί ένας τηλεδικαστής να αναρωτηθεί μεγαλοφώνως: "Δεν το καταλαβαίνω! Είναι δυνατόν; Τόσοι προσαχθέντες και να μην κατηγορείται κανείς; Τι διάλο; Κι εκεί δικηγόρους συνασπισμένους έχουν;"
(χοχοχο)

Σαλαδίν, keep it coming please!

Salah ad-Din είπε...

όχι μόνο έχει δικηγόρους συνασπισμένους αλλά οι γνωστοί άγνωστοι είναι προβοκάτορες, πράκτορες της ασφάλειας,δούρειος ίππος του αγνού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, κακομαθημένα παιδιά των βορείων προαστίων, χμμ τί άλλο; βοηθήστε με...βαλτοί από τους αμερικάνους για να εκβιάσουν την κυβέρνηση κλπ κλπ

k1 είπε...

Μάλιστα Σαλαδίνε. Καλά που μας τα δίνεις μασημένα και μας γλιτώνεις απ'τον κόπο να διαβάζουμε γαλλικό τύπο :)

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Πλάκα-πλάκα,
αν μετρήσομε από το Δεκέμβρη τις περιπτώσεις, που μπάτσος έβγαλε όπλο και έκανε βλακεία, μαζεύομε επτά-οκτώ περιστατικά θανάτων.
Να αφοπλιστεί η αστυνομία, διάλε, για να ξέρομε ότι κινδυνεύομε μόνο από ληστές:
* Περιστατικό Γρηγορόπουλου (Κορκονέας)
* Περιστατικό αστυνομικού που έτυχε εκτός υπηρεσίας σε ληστεία τράπεζας, φώναξε «Αστυνομία! Στοπ!» προτού βγάλει το όπλο και ο ληστή τον εσκότωσε.
* Περιστατικό «Γερμανού» στο Βύρωνα, πάει η κοπέλλα.
* Περιστατικό ειδικού φρουρού στην Κρήτη, που σκότωσε γιατί τον έπιασαν να κυνηγάει αγριοκάτσικα.
* Περιστατικό ασφαλίτη που αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο αμάξι, ενώ πήγαινε για Ραφήνα, να φυλάξει το σπίτι του Καραμανλή.
* Περιστατικό διοικητή Α/Υ Κυψέλης, που προτού πάει στη δουλειά, πέρασε απ' την Πλάκα και πυροβόλησε ιδοκτήτη καφετέριας...
Και θα ξεχνάω κάνα-δύο...