27 Μαρ 2009

Αποκάλυψη: Γιατί οι Άγιοι δεν έχουν επίθετο?


Μεταξύ των 40 Εκκλησιών, νομίζω ότι βρήκα την καλύτερη από όλες. Και μου έλυσε και άλυτα ερωτήματα, τα οποία δεν είχα και ποτέ. Ψιλοχαμός πάντως γινόταν. Καθόμαστε κάπου δίπλα σε μια κυρία, καμιά 70αριά χρόνων αλλά κρατιόταν μια χαρά, φορούσε ένα σκοτωμένο ζωάκι για να προστατεύεται απο το κρύο (το ζωάκι), νύχι περιποιημένο, μαλλί φουλ κομπλέ κομμωτήριο και κόκκινο αλλά λίγο αποτυχημένο, σαν να βάλες ασπρόρουχα με εμπριμέ στο πλυντήριο, με μια τούφα αλά Άννα δε θα γίνεις τακτική καθηγήτρια γιατί δεν έχεις διδακτορικό έλεος πια δε σε χάλασε καθόλου Παναγιωταρέα, η οποία πέραν του προφανούς ότι μόλις είχε απαντήσει σε δημοσκόπηση υπέρ της ποινικοποίησης της κουκούλας (όταν βρέχει), ήξερε και όλα τα lyrics (μετά βέβαια κατάλαβα ότι κρατούσε στα χέρια το playlist). Πώς να περάσει η ώρα, αρχίζω να παρακολουθώ τις αγιογραφίες. Κοιτάω πρώτα τον Άγιο Νέστορα (βασιλιά της Πύλου?) και απο πάνω τον Άγιο Βάκχο (όχι, η εκκλησία δεν ήθελε να αφομοιώσει αφού κατέστρεψε ότι είχε σχέση με την αρχαία Ελλάδα, ο Βάκχος ήταν Χριστιανός). Σαν να μοιάζουν σκέφτηκα. Κοιτάω λίγο πιο προσεχτικά και διαπιστώνω ότι αν εξαιρέσεις ότι ο ένας κρατούσε ρομφαία και ο άλλος εικόνα και χαρτί κατά άλλα τα πρόσωπά τους ήταν ολόιδια, μόνο που είχαν λίγο διαφορετικό χτένισμα (ο Βάκχος ήταν λίγο πιο Ιταλός, με το μπουκλάκι του και το ζελέ του, ο άλλος πιο χύμα και αλτέρνατιβ)! Τι να σκεφτώ παρά το προφανές: Ο Άγιος Βακχος και ο Άγιος Νέστορας ήταν δίδυμα αδέρφια. Συνεχίζω την περιπλάνησή μου στον ουρανό της Εκκλησίας και βλέπω λίγο παραπέρα τον Άγιο Χαράλαμπο και 3 Αγιους πιο εκεί έναν που του ψιλομοιάζει (όνομα δε θυμάμαι). Φάτσες πάλι ολόιδιες, αυτή τη φορά και χτένισμα ίδιο. Τι σκατά ρε λέω? Και άλλα δίδυμα? Μέχρι που με αποτελειώνουν 4 ακόμη που ανά 2 ήταν ολόιδιοι! Η οικογενειοκρατία κτυπά και στην αγιοσύνη σκέφτομαι και αν δεν έχεις το όνομα, πρέπει να χεις βύσμα (εντάξει δεν ξέρω μπορεί να ήταν άξιοι, μην τους βάζουμε και όλους στο ίδιο τσουβάλι, το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο, το δέντρο και το δάσος και άλλα τέτοια)! Πόσους άραγε θα τους κατάπιε το σύστημα? Μόνο που η Εκκλησία είχε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να το κρύψει επιμελώς αφήνοντας τους Αγίους χωρίς επίθετο. Μέχρι που ήρθε αυτός ο ταλαντούχος και εμπνευσμένος αγιογράφος που άφησε αχαλίνωτη τη φαντασία του, δεν περιορίστηκε, δεν έκανε αρπαχτή, έβαλε όλη του την τέχνη, όλο του το μεράκι, αυτός ο βαθύς μελετητής και γνώστης του αντικειμένου, που μπορεί -όπως ακούγεται- να αποτυπώσει στον καμβά του δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, για να βάλει τέλος σε αυτό που η Εκκλησία μας έκρυβε τόσα χρόνια. Έχουμε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους.


Ya basta!


Λευτεριά στους άξιους Αγίους!


Επίθετα στους Αγίους ΤΩΡΑ!


Ποινικοποίηση της χρήσης φωτοστέφανου από διάφορους (τουλάχιστον να μπει ως επιβαρυντική)!

5 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

Μα το "Αγιος" είναι επίθετο, αναθεματισμένε!

claude monet είπε...

Φωτιά να με πέσει να με κάψει, δεν το ήξερα

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Μόνο ένας Άγιος έχει επίθετο. Δεν έχετε ακούσει που λένε «του αγίου Γιούτσου Ανήμερα»; Ε, αυτό το Ανήμερας είναι το επίθετο του συγκεκριμένου Αγίου, βοήθειά μας!

bunnysuicides είπε...

αν το σκεφτείς λίγο πρόκειται περί τεράστιας κ αρχαιότατης λαμογιάς. ο Ιησούς? είχε επίθετο? η Μαρία? εκτός απο κάτι nicks που είχαν για να μπλογκάρουν, ξέρουμε κάποιο άλλο?

BloodByTheJukebox είπε...

Kι έτσι, αφου το Άγιος είναι επίθετο, τότε επιβεβαιώνεται και η θεωρία περι οικογενειοκρατίας! Ελέησον!