22 Μαρ 2008

Οβίντιους ποέτα ιν τέρα πόντικα έξουλατ

Παραλίγο να το ξεχάσω, αλλά ευτυχώς το θυμήθηκα, προτού τελειώσει η σημερινή παγκόσμια ημέρα ποίησης, με την οποία ουδεμία σχέση δεν έχω, πέρα από τη φιλία μου με τον χαμένο συμπολογκερίτη ποιητή Νικολάκη Διάσελο, ο οποίος μια φορά, πριν από χρόνια, μου είχε κάνει την τιμή να συγγράψει ένα ποίημα για πάρτη μου.
Το αντιγράφω με συγκίνηση:

Κάθαρμα, πούστη, αρχίδι,
θα σε σκίσουμε.
Υπογραφή:
οι φασίστες
φίλοι σου,
αυτοί που έβριζες
στην παρέλαση,
παλιόμουτρο.

14 σχόλια:

παράλληλος είπε...

Καλέ, ο Διάσελος είναι Ποιητής!
Τέτοια αφαιρετικότητα, τέτοια συμπύκνωση νοημάτων σε ουσιαστικά που λειτουργούν ως επιθετικά επίθετα!...

Τί να πω! Μένω έκθαμβος και κατάπληκτος (γωνία).

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Αν και το ποίημα είναι γραμμένο για να απαγγέλεται μεγαλόφωνα, οι σύντομοι ευλύγιστοι στίχοι του και η ζωντανή χυμώδης γλώσσα του, επιτρέπουν και στον αναγνώστη να διακρίνει ότι γράφτηκε σε συγκεκριμένη στιγμή φόρτισης και προσωπικής αγωνίας. Βαθύτατα πολιτικό με κοινωνικές προεκτάσεις και σεξουαλικούς υπαινιγμούς, συνδυάζει Αριστοφάνη και Τηλέμαχο Χυτήρη, μπορώ να πω.

demetrat είπε...

O Λορέντζος Μαβίλης που υποκρίνεται τον Μπορίς Βιάν.
δ

demetrat είπε...

δε μπορεί, όλο και κάτι θάχει μάθει απ τους πόντιους.
δ

Kapetanios είπε...

Περισσότερο λυρικό απ ότι θα μ άρεζε
Αλλά όλα τα λεφτά είναι το:
"με την οποία ουδεμία σχέση δεν έχω" με το οποίο αναδεικνύεται ένας αυθόρμητος θετικός αρνητισμός του συγγραφέα!
Θετισμός που έρχεται σε σύγκρουση με ένα ισχυρό ενοχικό σύμπλεγμα, απόρροια μαρξιστικών καταβολών , και προκαλεί συναισθηματικές αναταράξεις σε μια δύσκολη -ηλικιακά- περίοδο που ο άντρας επανατοποθετείται απέναντι στο κοινονικοπολιτικό στάτους αλλά και απέναντι στον εαυτό του , διεκδικώντας την αναγνώριση, η οποία με την σειρά της θέτει τις βάσεις για την όσο το δυνατόν αρμονική- και ορμονική συνάμα- μετάβαση του στην κατηγορία των συμπαθητικών …άρηδων ( ουχί 20αρηδων)
Τα Σκόπια είναι Ελληνικά κουφάλες Αμερικάνοι
Λευτεριά στην Βόρεια Ήπειρο

ΠανωςΚ είπε...

Παράλληλε (γωνία Εκθάμβου και Εκπλήκτου ενταύθα): και να φανταστείτε ότι ο συγκεκριμένος Διάσελος έχει αδίκως κατηγορηθεί από εμένα ως "βερμπαλιστής".


κ.σ-μ.: Παρακάτω γίνεται πιο βίαιος, παραπέμποντας και στον Πολύδωρα λιγάκι. Αλλά το λογόκρινα, ίνα μην επέμβει το ΕΣΡ.

Demetrat, από τους Πόντιους δεν ξέρω τι έχει μάθει. Αλλά από Πιλάτες πάει μια χαρά!

Καπετάνιε, εχετε διαβάσει το "Εδώ κουτσούλησε μια μύγα;" του Παντελή Καλιότσου; Στο εξαιρετικό αυτό βιβλίο, κάτι μύγες κουτσουλάνε ένα διπλωματικό έγγραφο παραλλάσσοντας εντελώς το νόημα του κειμένου και προκαλώντας ακολούθως πόλεμο μεταξύ δύο χωρών.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει κι εδώ. Ητο Παρασκευή, αργά, βιαζόμουν να φύγω από τη δουλειά για μπίρες, κι είχα ήδη συμπληρώσει ένα οκτάωρο κατά το οποίο έβγαζα τα ματάκια μου. Οπότε το "δεν" στην επίμαχη φραση περί της σχέσης μου με την ποίηση μου ξέφυγε. Είναι περιττό. Συνεπώς, άπαξ κι η αρχή του συλλογισμού βασίζεται σε λάθος δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι το ορθόν στο τέλος του σχολίου σας είναι το εξής: Τα Σκόπια είναι στα Κουφάλια, Ελληνοαμερικανοί.

Μετεωρίτης είπε...

DEMETRAT
αν δεν κάνω λάθος μπορίς ίσον... γυναίκα!!!!!
(νομίζω είναι ψευδώνυμο γυναίκας).

Πάνο,
μέγας ποιητής π Σαλεμένος Διάσελος σε λέω.
Τα σέβη μου...

Kapetanios είπε...

Ε τότε δεν μένει τίποτε άλλο παρά το δημοψήφισμα.
Καλώ τον πρόεδρο την Δημοκρατίας να πάρει άμεσα θέση.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει
Πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ
Ζήτω τα 100 χρόνια της πράσινης φαγούρας
Ναι στην μόνιμη τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Κίνα.
( ένας καλός τρόπος για την γρήγορη και εύκολη μείωση του "ανεπιθύμητου" πληθυσμού με την σιωπηρή συναίνεση της διεθνής κοινότητας )

MenieK είπε...

Μετά από τέτοιον ποιητικό τόνο, όπου η έκταση του στίχου περιορίζεται, συμπυκνώνοντας ταυτόχρονα το νόημα σε μια λέξη, ακόμα και σε μια συλλαβή που οικειοποιείται το εκθαμβωτικό σκοτάδι της σιωπής.... μετά από τέτοιο ποιητικό ρυθμό όπου η αυστηρότητά του, μετατρέπεται σε συγκοπτόμενες παύσεις και συνέχειες, οι οποίες αφαιρούν κάθε δυνατότητα μουσικής, ώστε το ποίημα να μην εκπέσει στο μελώδημα.... μετά από το στένεμα των στροφών ώσπου να δημιουργηθεί ένας λεπτός μίτος λέξεων, οι οποίες να επιτρέπουν το διάλογο αλλά να ορίζουν την κατεύθυνσή του.... ορθώς εξορίστηκε ο Οβίδιος και αν με ρωτάτε, αυτή η terra pontica κοντά και με εύκολη πρόσβαση ΜΕ φαίνεται... πιο μακριά, πιο μακρια......

ΠανωςΚ είπε...

Μετεωρίτη, αυτά περί του Μπορίς ή του Δενμπορείς είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Κι ο Διασελός επίσης. Για το καλό μου με βρίζει.

Καπετάνιε, το πρωτάθλημα που θα πάρει ο ΠΑΟΚ ούτε στα χαρτιά δεν μου βγαίνει! (όχι σαν κάτι αλλων το πρωτάθλημα, όνομα και μη λιμάνι...)

Μενιέκ, εάν υποψιασθώ ότι δεν είσθε ειλικρινής ως προς τον έπαινό σας, θα βάλω το Διάσελο να σας στείλει από την Τέρα Πόντικα ένα ποίημα αποκλειστικά για σας...

demetrat είπε...

Πανίκαμ λελεύω τα τσιτσία σ΄.
δ

MenieK είπε...

ειλικρινέστατη ;-)

nikolakisdiaselos είπε...

Τελικά, μετά απ' αυτά τα εγκωμιαστικά σχόλια, αρχίζω να πιστεύω ότι έκανα μαλακία που δεν ασχολήθηκα με την ποίηση...

ΠανωςΚ είπε...

Διάσελος Νικολάκης, στο δρόμος προς την αυτογνωσία, σεμνός και ταπεινός, ωσάν τον Καραμανλη.