27 Φεβ 2009

Από τη Γουαδελούπη με αγάπη

Η γενική απεργία στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας (Γουαδελούπη και Μαρτινίκα) συνεχίζεται εν μέσω διαπραγματεύσεων των συνδικάτων με την τοπική κυβέρνηση. Η απεργία που ήδη έχει ξεπεράσει τον ένα μηνά συνοδεύτηκε από βίαια επεισόδια σε καθημερινή σχεδόν βάση (πυρπολήσεις, λεηλασία καταστημάτων, πόλεμο με τις δυνάμεις ασφάλειας), κάτι που ανάγκασε τη μαμα Γαλλία να στείλει επιπλεόν δυνάμεις καταστολής. Τον οικονομικό έλεγχο στα δύο νησιά (με πληθυσμό περίπου 400.000 το καθένα) ασκεί μια ελίτ λευκών, με αποικιοκρατική προέλευση, ενώ η ανεργία σε αυτό το απομακρυσμένο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωση αγγίζει το 25%.



Βασικό αίτημα του πιο μαχητικού εργατικού σωματείου του LKP είναι η αύξηση κατά 200 ευρώ του βασικού μισθού, κάτι που προ στιγμή φαίνεται να ικανοποιείται γιατί ο Σαρκοζί νιώθει ότι δε χρειάζεται και πολύ να μεταφερθεί η φωτιά από τη Γουαδελούπη, στα προάστια του Παρισιού. Στην πορεία αλληλεγγύης του Σαββάτου στο Παρίσι όπου συμμετείχαν περίπου 30.000 διαδηλωτές κυρίως μετανάστες και με προέλευση της αποικίες αυτές αλλά και εκπρόσωποι αριστερών οργανώσεων, αναρχικοί, οικολόγοι και συνδικάτα, κυριαρχούσε η αντίληψη ότι από την Ελλάδα του Δεκέμβρη και από τη Γουαδελούπη η ένταση θα φτάσει και στο Παρίσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γεγονότα του Δεκεμβρίου έχουν αναθερμάνει την ελπίδα για κοινωνικές εξεγέρσεις σε όλη την Ευρώπη και οι Γάλλοι αναλυτές το επισημαίνουν συχνά, ότι υπάρχει φόβος σύντομα να γίνει της Ελλάδας.


Στο πλακατ της κυρίας: ολοκληρωτική κοινωνία, φασιστική κοινωνία, έξω οι bekes (οι απόγονοι των αποικιοκρατών). Η αστυνομία μαζί με τους ληστές αποικιοκράτες. Δεν υπάρχει καλή μπανανία.

5 σχόλια:

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Πολύ προχώ η κυρία κι ακόμη πιο προχώ η Hebdo!

ΠανωςΚ είπε...

Ρε όργιο Σαλαδίνε, μη ξεσουλουπώνεις το σουλούπωμα που πάω να κάνω στο ποστ σου... Τουλάχιστον βάλε τίτλο!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

What-the-Loop!

Salah ad-Din είπε...

Η Sine Hebdo ειναι το εντυπο που εκδίδει ο γελοιογράφος Sine,ο οποίος προσφάτως αθωώθηκε από τα γαλλικά δικαστήρια στα οποία τον έτρεχαν διάφορες φιλοσιωνιστικές οργανώσεις για ένα κείμενο του αντισιωνιστικού περιεχομένου. Μετά από αυτό το κείμενο απολύθηκε από το προηγούμενο έντυπο που έγραφε τη Charlie Hebdo και άρχισε να εκδίδει τη Sine Hebdo. Παρεμπιπτόντως στη Charlie Hebdo είχαν δημοσιευτεί και τα σκίτσα με το Μωάμεθ πριν από μερικά χρόνια που είχαν προκαλέσει την οργή κάποιων. Αλλά τότε δεν είχε απολυθεί κάποιος.Δύο μέτρα και δυο σταθμά πάντα σε αυτό τον κόσμο.

το τελευταίο σκίτσο του Σινε κατά τον πόλεμο στη Γάζα:

http://www.blog-sine.com/blog/wp-content/uploads/2009/01/une-sine-hebdo-18.gif

ΠανωςΚ είπε...

A, ξέχασα: Ευχαριστούμε Σαλαδίνε για το ωραίον και πληροφοριακόν ποστ και παρακαλούμε να συνεχίσετε να μας ενημερώνετε διά τα τεκταινόμενα εις Παρισίους.