20 Οκτ 2006

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΑΠ' ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ


Σύμφωνα με δημοσίευμα της χθεσινής Ελευθεροτυπίας, 48.300.000 παιδιά της υποσαχάριας Αφρικής είναι ορφανά. STOP. Οι εμφύλιοι πόλεμοι, η φτώχεια, η ελονοσία και η μάστιγα του AIDS αποτελούν τους βασικούς λόγους της δραματικής αυτής κατάστασης. STOP. Ελάχιστα απ΄τα παιδιά αυτά τοποθετούνται σε κάποιο ορφανοτροφείο, ενώ αν δεν υπήρχαν και κάποιοι συγγενείς, ένα τεράστιο ποσοστό θα επιβίωνε απ΄την ανήλικη πορνεία ή θα πέθαινε στους δρόμους σαν τα αδέσποτα σκυλιά. STOP. Η ACTION AID δηλώνει ότι ήδη αντιμετωπίζει μια τεράστια κρίση. STOP. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι μέχρι το 2010 ένα στα πέντε παιδιά, θα χάσει τους γονείς του. STOP.
Τα σχόλια βουβά. Τί άλλωστε να πεις; Να βρίσεις, να πονέσεις, να κλάψεις, να ευχηθείς, να καταραστείς; Τί; Είναι καιρός, να ορθώσουμε τις φωνές και τα σώματά μας ενάντια στο καταπιεστικό και βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Είναι καιρός, να προστατεύσουμε τα αθώα θύματα της πιο ανάλγητης κι εγκληματικής αδικίας που διέπραξε ποτέ ο άνθρωπος στον συνάνθρωπό του.

4 σχόλια:

pipermaru είπε...

Νικολάκη, όχι ότι δε συμφωνώ με την ουσία αυτών που λες (φωτιά να πέσει να με κάψει), αλλά έτσι όπως διαβάζω το σχόλιό σου, μου κάνει κάτι σε συναρμολόγηση τσιτάτων του Ζαν Ζακ Ρουσώ και της Δαμανάκη όταν ήταν ακόμα στο ΚΚΕ (γύρω στο 5 προ Χριστού)... Μήπως να του έδινες λίγο πιο προσωπικό χαρακτήρα; Λέμε τώρα...

nikolakisdiaselos είπε...

Σ' ευχαριστώ για την επισήμανση, καλή μου pipermaru, και ίσως να έχεις και δίκιο. Απλά, έτσι μου βγήκε. Όταν συνειδητοποίησα αυτό που διάβασα(γιατί πολλές φορές διαβάζεις πράγματα που ήδη ξέρεις κι αυτό μειώνει τη δεκτική ευαισθητοποιημένη αντίληψή σου), ειλικρινά υπέφερα. Κάπως έτσι λοιπόν, ένας ταπεινός μετρ της υποκειμενικότητας, κατάντησε να μεγαλοστομεί με καθολικές εκφράσεις. Δεν μετανιώνω όμως. Γιατί αυτή ήταν η πρώτη μου αντίδραση, αυτό ένιωσα όταν οργίστηκα. Σας καλημερίζω.

pipermaru είπε...

Αγαπητέ μου μετρ της υποκειμενικότητας, να σου υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές απόψεις όσο κι αν βαυκαλίζονται για το αντίθετο όσοι νομίζουν ότι τις εκφράζουν. Στην ουσία, όλες οι γνώμες υποκειμενικές είναι. Επίσης, η θεωρία του Μουνάν για τα καθολικά χαρακτηριστικά των γλωσσών θεωρείται πλέον ξεπερασμένη, οπότε όποιος πιστεύει σε καθολικές εκφράσεις υποπίπτει σαφώς σε αβαρία. Οπότε καταλήγω: όσα είπες, καλώς ειπωμένα. Σας καλησπερίζω.

nikolakisdiaselos είπε...

2 ενστάσεις: οι αντικειμενικές απόψεις πηγάζουν μόνο από αντικειμενικές αλήθειες. Στην περίπτωση των ορφανών της Αφρικής, κανένας άνθρωπος(εκτός απ' αυτούς που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία) δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι γονείς των παιδιών σκοτώνονται για το χάβαλο, ή ότι δεν τους θερίζει το Aids και η πείνα. Κατά δεύτερον, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν γνωρίζω τον κύριο Μουνάν, αλλά γνωρίζω ότι κάποιες εννοιολογικές εκφράσεις-κι επιμένω- παγκόσμιες και καθολικές, ενώνουν ή χωρίζουν ακόμα την ανθρωπότητα. Σύμμαχος, ο Subcomandate Marcos...