15 Οκτ 2006

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Θρησκεία, πολιτική, δεισιδαιμονία, υπερφυσικά φαινόμενα, ένα μεγάλο και τεράστιο κουλουβάχατο. Μια ματιά στην εσχατολογία του 20ού αιώνα μέ βάση όσα γράφονται σε τούτο το βιβλίο...

Το 1900 ο ρώσος φιλόσοφος και μυστικιστής Βλαντιμίρ Σολοβιόφ στη "Σύντομη ιστορία του Αντίχριστου" περιμένει τη συντέλεια του κόσμου και την έλευση του Αντιχρίστου. Οι Εβραίοι, λέει ο μάστορας, ακολουθούν πρώτοι τον Αντίχριστο. Όμως εντέλει εξεγείρονται εναντίον του επειδή ανακαλύπτουν πως εκείνος δεν έχει υποστεί... περιτομή. Και μετά γίνονται άγιοι και κυβερνάνε με το Χριστούλη στη γη για χίλια χρόνια...
Λίγα χρόνια αργότερα (1924) η Κρισταμπελ Πανκχερστ προειδοποιούσε πως ο Αντίχριστος θα αποκτήσει πρόσβαση στο ραδιόφωνο, στην ατομική ενέργεια και θα ενσαρκωθεί στο πρόσωπο του... Μουσολίνι, μέσω του οποίου θα αναβίωνε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Πολλοί μάλιστα θεώρησαν το γνωστό φασιστικό χαιρετισμό ως σημάδι του Θηρίου. Κάτι τέτοια άκουσε ο Ντούτσες και το πήρε επάνω του...
Η καθολική προπολεμική Δεξιά στην Ισπανία ήταν πεπεισμένη πως έφτανε η συντέλεια του κόσμου. Αρχικά την περίμενε το 1930. Όταν όμως δεν έγινε τίποτε, αποφάσισαν πως το 1958 θα ήταν η χρονιά του τέλους. Ως επιχειρήματα παρουσίαζε την ηθική κρίση (διασκεδάσεις, χοροί, μπανιερά, τα οποία μπανιερά, Ρούλη, που είσαι μικρός και δεν τα ξέρεις αυτά, ήταν τα μπικίνι και τα μαγιό του μεσοπολέμου) καθώς και το πλήθος πυρπολημένων ναών και μοναστηριών (προφανώς τους διέφευγε πως όσοι προχωρούσαν στους πυρπολισμούς είχαν βαρεθεί την εκμετάλλευση και τα ψέματα των παπάδων όπως και την προκλητική επίδειξη πλούτου εκ μέρους τους).
Στην περίοδο του ψυχρού πολέμου γεννιέται η ανησυχία για την πυρηνική βόμβα και την οικολογική καταστροφή. Νέες, μοντέρνου τύπου, εσχατολογικές θεωρίες προέκυψαν: Για παράδειγμα, στο βιβλίο του "Revelation" του 1975 ο ΤΙμ Λα Χέι καταγράφει την πεποίθησή του πως η πληθυσμιακή έκρηξη, η παγκόσμια πείνα, τα προβλήματα του νερού και η μόλυνση είναι προμηνύματα του Αρμαγεδδώνα και της Δευτέρας Παρούσίας.
Στην κορύφωση του ψυχροπολεμικού κλίματος πολλοί εκπρόσωποι της δυτικής εκκλησίας, όπως ο Σύριλ Μέριστοουν στο βιβλίο του The coming type of the end of the world (1963), προέβλεψαν την προσωρινή επικράτηση του Αντιχρίστου, τον οποίο είδαν στο πρόσωπο του κομμουνισμού, μέχρι την τελική επικράτηση της Βασιλείας του Θεού.
Για πολλούς εσχατολόγους η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 αποτελούσε μια σαφής ένδειξη ότι ο καιρός γαρ εγγύς (πολλοί συνωμοσιολόγοι εξηγούν με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισράηλ μέχρι και σήμερα).
Το 1957 έχουμε τη συνθήκη της Ρώμης για την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Το 1981 η Ελλάδα γίνεται το δέκατο μέλος της. Κάποιοι συνέδεσαν την ίδρυση της κοινής αγοράς με την αρχαία ρωμαϊκή αυτοκρατορία και ερμήνευσαν την αύξηση των μελών της σε δέκα ως την προϋπόθεση (σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννου, 17:12-14) για να ξεκινήσει ο πόλεμος του Θηρίου κατά του Αρνίου.
Υπήρξαν και κάποιοι έχοντες και κατέχοντες οι οποίοι μπορεί να ήταν χιλιαστές, αλλά αυτό δε σήμαινε ότι δεν ήταν και προνοητικοί. Κάπου στη δεκαετία του '70 μια χιλιαστική εκκλησία 2.000 μελών, στο LA, προέβη στις απαραίτητες νομικές ενέργειες ώστε τα μέλη της να διατηρήσουν τα δικαιώματα στις ιδιοκτησίες τους ακόμη και μετά το μελλοντικό πηγαινε-έλα από τη γη στον ουρανό, το οποιο ανέμεναν οσονούπω. Η πλάκα είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες συμφώνησαν και δέχτηκαν την αναστολή της καταβολής των ασφάλιστρων επί επτάετία, μέχρι δηλαδή να γυρίσει ο Χριστός στη γη ως τελικός κριτής και μαζί με αυτόν οι καλοί και πιστοί έχοντες και κατέχοντες...
Το 1992 έρευνα του περιοδικού ΤΙΜΕ έδειξε πως το 53% των Αμερικανών πίστευε στην άμεση επιστροφή του Ιησού Χριστού και στην εκπλήρωση των βιβλικών προφητειών για τη θεαματική εξόντωση του κακού. Φυσικά δεν χρειάζεται, μετά από αυτό, ιδιαίτερη ανάλυση για να καταλάβουμε γιατί πολλοί Αμερικανοί είδαν στο πρόσωπο του Σαντάμ Χουσεΐν τον Αντίχριστο.

Όλα αυτά μπορεί να μας φαίνονται άκρως γελαστικά, το τραγικό όμως είναι ότι κάποιοι στο όνομα όλων αυτών των "γελαστικών" φτάσαν στο σημείο να αυτοκτονήσουν οικειοθελώς(;).

  • 1978. Στο Τζοουνστάουν της Γουιάνας 913 οπαδοί του ιερέα Τζέημς Γουόρεν Τζόουνς αυτοκτονούν ομαδικά πίνοντας ρόφημα με κυάνιο.
    1993. Γουάκο Τέξας. Ο Δαβίδ Κορες (κατά κόσμον Βέρνον Χάουελ) και οι πιστοί του Παραρτήματος του Δαβίδ αποφασίζουν τη μεγάλη φυγή από τούτον τον διεφθαρμένο κόσμο. Πιστεύουν ότι αυτοκτονώντας θα δραπετεύσουν με ιπτάμενους δίσκους, τα πύρινα άρματα του Θεού. Νεκροί 73 άνθρωποι.
    1994. Σουηδία. Μαζική αυτοκτονία 48 χιλιαστών, του τάγματος του Ναού του Ήλιου.
    1997 Σάντα Φε, Σαν Ντιέγκο. Αφού άφησαν το σχετικό μήνυμα στην ισοδελίδα τους στο Ιντερνετ 39 μέλη μιας αίρεσης "σχετικής με ηλεκτρονικούς υπολογιστές" αυτοκτονούν. Κι αυτοί πίστευαν ότι αφήνουν εναν εξαθλιωμένον κόσμο για να μεταφερθούν στους ουρανούς με διαστημόπλοια.

ΥΓ. Αφιερωμένο στο Ρούλη, στο γνωστό Ρούλη Αεριορούλη, ο οποίος το καλοκαίρι που μας πέρασε επισκέφτηκε το νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, κι έκτοτε, πέρα από τη γνωστή φοβία με τα αέρια και το χέσιμο, του προέκυψαν και εφιάλτες-οράματα θρησκευτικού περιεχομένου.



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, στις ενέργειες και στα υπολανθάνοντα μηνύματα. εαν αυτό είναι ο λόγος που μου αφιερώνεις αυτό το βέβηλο, σατανιστικό κατασκευασμά σου, τα τέρατα της αποκάλυψης θα κάνουν τραμπάλα στο μυαλό σου κι αέρια βα βγαίνουν απ΄τα αυτιά σου. πάντως, σ' ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα δεν υπάρχει"αυθεντία", όμως δε σημαίνει ότι η όποια προσέγγιση εξήγησης τέτοιων τραγικών φαινομένων ακραίου φανατισμού πρέπει να χαρακτηρίζεται από προοδευτική ιδεολογική φαιδρότητα.