3 Ιουν 2009

Η μεταφυσική της οικολογίας

Tον καιρο πού ήμουν ενα μικρό κατηχητόπουλο, είχα ακούσει πολλά θαυμαστά (κάποτε, ίσως ασχοληθώ διεξοδικότερα με εκείνη την υπέροχη εξαετία της ζωής μου). Ενα πρωί, ο κατηχητής μας κύριος Σωτ.Λου. αναφέρθηκε στο ανθρώπινο σώμα, τις ανθρώπινες αισθήσεις και πώς μέσω αυτών αμαρτάνουμε. Διότι, μας είχε πει, ο Κύριος ημών έφτιαξε τον άνθρωπο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του, μας έφτιαξε τέλειους δηλαδή, και δεν δικαιουμαστε επ' ουδενί να παρεμβουμε σε αυτήν την τελειότητα. Κατά συνέπεια, κάθε παρέμβαση του ανθρώπου στο σώμα του είναι μια παρέμβαση στο θείο δημιούργημα, μια αμφισβήτησή του, αρα μια αμαρτία, είτε μιλαμε για πλαστική εγχείρηση είτε για σκουλαρίκια ή για τατουαζ. Το ίδιο ισχύει για τις αισθήσεις μας, διότι είναι θείο δώρο, αλλά οφείλουμε να προσέχουμε πώς τις χρησιμοποιούμε: τι ακούμε, τι λέμε, τι βλέπουμε, τι μυρίζουμε, τι αγγίζουμε, τι γευόμαστε, γιατί με όλους αυτούς τους τρόπους ή και με συνδυασμούς τους μπορούμε να αμαρτήσουμε, όπως π.χ. με το κάπνισμα, το οποίο ειναι μια τρομερή αμαρτία, μέσω της γεύσης, η οποία συν τοις άλλοις προξενεί βλαβη στο τέλειο θεϊκό δημιούργημα, αρα το κάπνισμα συνιστά μεγίστη ύβρη ενώπιον του Θεού. Ακούγαμε, παιδιά του Δημοτικού τότε, ξεροκαταπίναμε, και κουνιόμασταν νευρικά πέρα δώθε στις θέσεις μας, περιμένοντας ανυπόμονα ένα απ' τα δύο να συμβεί: είτε να πέσει κεραυνός του θεού να μας κάψει που ήμαστε τόσο αμαρτωλοί είτε να σταματήσει επιτέλους η κατήχηση να παίξουμε λίγο πιγκ πογκ.


Η σκαναρισμένη φωτογραφία και το κείμενο δεν είναι από κάποιο φυλλάδιο της Χριστιανικής Οργάνωσης "Ο Μέγας Βασίλειος", στου οποίου το κατηχητικό είχε διαδραματιστεί η προαναφθείσα σκηνή. Προέρχεται από ένα βιβλίο-μπροσουρα των "Οικολόγων Ελλάδας - Κ. Παπανικόλας - Ψήφος διάσωση ζωής", το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε σε καταστήματα βιολογικών τροφών δωρεάν ή στα περίπτερα αντί ενός ευρώ. Ακολουθώντας την παρότρυνση της μπροσούρας, ο καλός μου φίλος και ιστολόγος Αργος μού το δώρισε πριν από λίγο. Τον ευχαριστώ θερμά. Λέει πολλά η μπροσούρα των Οικολόγων Ελλάδος ενόψει ευρωεκλογών, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε κι εσείς στην ιστοσελίδα τους. Κι η αληθεια είναι ότι πρόκειται για ένα μοναδικό δείγμα Οικολόγων: μετά την συριζική οικολογία, την αναρχο-οικολογία, την πρασινη οικολογία του ΠΑΣΟΚ, μετά τους Οικολόγους-Πράσινους, έχουμε κι αυτούς, τους αστέρες του Τηλεφώς, να δίνουν μια μεταφυσική διάσταση στην οικολογία. Κι αν, μιλώντας περί μεταφυσικής, σας φαίνομαι υπερβολικός, ορίστε και η απόδειξη, σε αυτή την εκπληκτική φωτογραφία απ' την μπροσούρα τους με την έτι καταπληκτικότερη λεζάντα:


ΥΓ. To τραγουδάκι π' ακολουθεί είναι από ένα εξαιρετικό οσο και τραγικά παραγνωρισμένο γκρουπ, τους Hefner, και είναι ίσως το ωραιότερο τραγούδι που έχω ακούσει με θέμα τα τσιγάρα. Λέγεται Ηymn for the cigarettes.



ΥΓ. τελευταίο: Κάποτε πρέπει να μάθω να σκανάρω ίσια και όχι σαν κακαβαλμένα κάδρα σε καψιμί στρατοπέδου...

3 σχόλια:

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

μπορείς επίσης να μάθεις να μετατοπίζεις τις φωτογραφίες λίγες μοίρες απ εδώ ή απ εκεί μετά, στο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων.

ΠανωςΚ είπε...

Καλά, Ιωάννις. Την επόμενη φορά θα σε πάρω τηλ. να απαρατήσεις ό,τι κάνεις τη στιγμή εκείνη, για να έρθεις σπίτι να το κάνεις εσύ, χοχοχοχο...

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

Ξέρεις φίλε ότι όταν μου ζητάς κάτι εσύ ειδικά αν είναι θέμα ζωής και θανάτου όπως αυτό θα τα παρατήσω όλα και θα έρθω...