Θα ξεκινήσουμε με το Makizushi (巻き寿司), το οποίο είναι το πιο θρεπτικό και κατά τη γνώμη μου το πιο νόστιμο από τα σούσι. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες Μακισούσι, αλλά εγώ μια γνωρίζω καλά, το Futomaki (太巻き). Κύριο στοιχείο που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε το μάκι είναι, όπως σε κάθε σούσι, το ωμό ψάρι. Κατά βάση χρησιμοποιείται, τόνος ή σολομός. Στο φουτομάκι όμως χρειάζεται το περιτύλιγμα, το οποίο είναι ένα φύκι από την οικογένεια της πορφύρας, το επί το ιαπωνικότερον Nori (海苔). Αφού λοιπόν αγοράσουμε το Νόρι το απλώνουμε στον πάγκο και πιο συγκεκριμένα, αν θέλουμε να πετύχει το τύλιγμα, πάνω σε ένα τυλιχτήρι (συνήθως από μπαμπού). Βράζουμε το ρύζι το οποίο στη συνέχεια το απλώνουμε πάνω στο νόρι. Μετά τοποθετούμε τη γέμιση οριζόντια, πρώτα τον ωμό σολομό ή τόνο και μετά τα λαχανικά σε λεπτές λωρίδες. Τα κύρια λαχανικά που μπαίνουν στο Φουτομάκι είναι αγγούρι, αβοκάντο και καρότο. Επίσης συχνά έχει κάποιο είδος τουρσιού ή τζίντζερ. Το μακί μετά τυλίγεται και σερβίρεται με σος σόγιας., αλμυρής και γλυκιάς. Φυσικά επειδή κανείς δε θα καταλάβει τίποτα στην περιγραφή παραθέτω ένα οπτικό ντοκουμέντο με όμορφη ιαπωνική ποπ.
Το σούσι στην Ελλάδα πωλείται ακριβά. Δε γνωρίζω γιατί ένα τέτοιο προϊόν που για τους Ιάπωνες είναι σχεδόν σα να τρώνε πιτόγυρους, οι Έλληνες το πληρώνουν ακριβά. Επειδή όμως και στις χώρες των κουτόφραγκων το σούσι είναι από τις φτηνές λύσεις για φαγητό (μαζί με τα γυράδικα των Τούρκων και τα ινδικά φαστφουντάδικα), κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι το σούσι είναι μια φτηνή και υπερθρεπτική λύση και προσφέρεται και σε μορφή ντελίβερι με κόστος 10 ευρώ το άτομο. Ιδού λοιπόν το σούσι γεύμα που περιλαμβάνει ένα φουτομάκι (10 κομμάτια), μια σούπα μίσο (από ρύζι) και μια σαλάτα.
Κλείνοντας ας πούμε ότι ένα καλό σούσι συνοδεύεται από το παραδοσιακό ιαπωνικό ποτό, το σάκε, το οποίο παράγεται από ρύζι. Επειδή την πρώτη φορά που το δοκίμασα νόμισα ότι πίνω σκέτο οινόπνευμα με νερό σας προτείνω την "νάμπερ ουάν τζάπανιζ μπιρ" ΚΑΡΑΚΟΥΤΣΙ.
4 σχόλια:
Αχ, εσύ δεν μου εκθείαζες την κρητική κουζίνα;
καλή και η κρητική κουζίνα! Κάθε τόπος έχει τις χάρες του άλλωστε!
Ε άντε μωρέ, έλα να φάμε κάνα απάκι...
Κατι παίζει προφανώς με τα σούσι στη γαλλία... Ειδάλλως δεν εξηγείται η υπαρξη του γαλλικού συγκροτήματος Σέξι Σούσι.
Επισκεφτείτε τους στη μάησπέης τους: http://www.myspace.com/sexysushimusic
Και το εχπληχτικής αισθητικής εξώφυλλό τους
http://2.bp.blogspot.com/_K4SXMplIr1k/SiSBrBVbrLI/AAAAAAAAACU/6tfaWwv6Wrw/s320/frontcoverd.jpg
Δημοσίευση σχολίου