24 Απρ 2009

Υπόθεση Χαμπίμπ Μοχάμεντ, Τουλούζ 1998

Δώδεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Μαλίκ Ουσεκίν στο Παρίσι από αστυνομικούς, ένας άλλος νεαρός επίσης αλγερινής καταγωγής σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού. Η περίπτωση του Μαλίκ είχε αρκετά κοινά στοιχεία με την περίπτωση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δολοφονία σε μια περίοδο κοινωνικής έντασης και καταστολής στο κέντρο μιας πρωτεύουσας σε μια περιοχή αρκετά συμβολική, ενός τυχαίου νεαρού με συνέπεια μεγάλες διαδηλώσεις και πολιτικές προεκτάσεις. Αντίθετα με την περίπτωση του Μαλίκ, η δολοφονία του Χαμπίμπ Μοχάμεντ το 1998 φέρει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αστυνομικές εκτελέσεις "μικροκακοποιών", δηλαδή περιπτώσεις αστυνομικής βίας εις βάρος περιθωριοποιημένων ομάδων χαμηλής παραβατικότητας. Στην Ελλάδα εύκολα θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε "εκπυρσοκροτήσεις" αστυνομικών όπλων σε βάρος μεταναστών ή περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά.
Ο Χαμπίμπ Μοχάμεντ, 17 χρονών, μαθητής Λυκείου, μεγάλωσε σε Σιτέ της la Reynerie, προάστιο της Τουλούζ. Το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου μαζί με ένα 16χρονο φίλο του, έπεσαν σε περίπολο της αστυνομίας ενώ προσπαθούσαν να κλέψουν μια BMW στην περιοχή Arènes. Προσπάθησαν να διαφύγουν με ένα Πεζό που είχαν κλέψει νωρίτερα, αλλά σταμάτησαν από βαν της αστυνομίας. Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που πλησιάσαν το Πεζό ισχυρίστηκε ότι το όπλο του εκπυρσοκρότησε καθώς προσπαθούσε να βγάλει τον Χαμπίμπ από το Πεζό για να τον συλλάβει. Ο φίλος του Χαμπίμπ άρχισε να τρέχει και σύμφωνα με τη μαρτυρία του είδε το φίλο του να τρεκλίζει χτυπημένος από τη σφαίρα του αστυνομικού. Μετά το περιστατικό η περίπολος επέστρεψε στο τμήμα, χωρίς όμως να αναφέρει το γεγονός του πυροβολισμού. Στις 5 το πρωί μια γυναίκα βρήκε το πτώμα του Χαμπίμπ 100 μέτρα μακρύτερα. Η νεκροψία έδειξε θάνατο από εσωτερική αιμοραγία, από τραύμα σφαίρας στον πνεύμονα.
Η εξέταση των όπλων των αστυνομικών παρουσίασε ένα νέο στοιχείο. Οι πυροβολισμοί ήταν δύο, ένας προειδοποιητικός και ένας θανατηφόρος. Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι δεν ανέφεραν το γεγονός γιατί δεν αντιλήφθηκαν ότι τα όπλα τους εκπυρσοκρότησαν και επειδή νόμισαν ότι οι νεαροί κατόρθωσαν να ξεφύγουν. Από την επόμενη μέρα και σχεδόν για ολόκληρο το Δεκέμβρη, στα προάστια της Τουλούζ ξέσπασαν αναταραχές με εκατοντάδες καμμένα αυτοκίνητα και καταστροφές σε κρατικά κτίρια. Στις 15 Δεκέμβρη μερικές χιλιάδες διαδηλωτές στην Τουλούζ απέδωσαν φόρο μνήμης στον Χαμπίμπ.



Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Αποφυλακίστηκε με εγγύηση και τελικά καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή...
Η σωρός του Χαμπίμπ μεταφέρθηκε στην Αλγερία, όπου θάφτηκε δίπλα στους παππούδες του. Ο Χαμπίμπ, όπως και ο Μαλίκ, υπήρξε άλλο ένα θύμα της κρατικής βίας σε βάρος μεταναστών δεύτερης γενεάς. Η δολοφονία του υπήρξε αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ της αστυνομίας και των νεαρών των Σιτέ, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με την αστυνομία. Σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι σήμερα οι αστυνομικοί καλύπτονται από τη δικαστική εξουσία, ασκώντας λεκτική και σωματική βία εναντίον των γάλλων πολιτών δεύτερης κατηγορίας.



Στο πρώτο βίντεο: η πορεία στη μνήμη του Χαμπίμπ
Στο τελευταιο βίντεο: Οι Ζεμπντά από την Τουλούζ τραγουδούν "ο θόρυβος και η μυρωδιά" για τους μετανάστες και τα γκέτο
πηγές:http://www.humanite.fr/2001-08-08_Societe_-Habib-le-proces-d-une-bavure
http://www.amnesty.org/fr/library/asset/EUR21/004/1999/en/dom-EUR210041999en.html
http://www.ladepeche.fr/article/1998/12/18/122568-Le-corps-d-Habib-rapatrie-en-Algerie.html