12 Απρ 2009

Επτά τραγούδια θα σου πω, για να διαλέξεις το ποσό

Σκαλίζοντας σήμερα στο διαδίχτυο, βρήκα στο τόρεντφρικ ένα άρθρο, το οποίο τέλος πάντων δεν είμαι παντελώς σίγουρος ότι είναι αλήθεια, που ανακοινώνει ότι οι Radiohead θα καταθέσουν κατά της RIAA στην υπόθεση του Τζόελ Τένενμπάουμ. Αλήθεια ή ψέματα, δεν με πολυένοιαξε, αλλά ήμουν περίεργος να μάθω ποιος διάλο είναι αυτός ο Τένενμπάουμ, που επιπλέον μου θυμίζει και μια απ' τις αγαπημένες μου ταινίες. Η ιστορία του περιληπτικά είναι η εξής:
Το 2003 ο Τζόελ ήταν 16 χρονώ, ενας συνηθισμένος έφηβος, και μια μέρα οι γονείς του λάβανε μια επιστολή, σύμφωνα με την οποία ο υιός τους είχε κατεβάσει -και αναδιανείμει- παράνομα επτά τραγούδια απ' το Καζαα, για τα οποια οι εταιρείες έπρεπε να αποζημιωθούν με το ποσό 5.250 δολαρίων. Η οικογένεια Τένεμπάουμ απέστειλε επιταγή 500 δολαρίων πιστεύοντας πως έτσι θα έλυνε το ζήτημα. Η επιταγή επεστράφη. Τα χρόνια πέρασαν χωρίς άλλες επιπλοκες και το 2007, ο φοιτητής πλέον Τζόελ έλαβε μια κλήτευση στο δικαστήριο για την ίδια υπόθεση. Ο Τζόελ αποφάσισε να παρουσιασθεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο. Κατέθεσε απάντηση και ανταγωγή υποστηρίζοντας ότι είχε γίνει κατάχρηση των ομοσπονδιακών εξουσιών και ότι οι υπερβολικες οικονομικές απαιτήσεις που εγείρονταν εις βάρος του είναι αντισυνταγματικές. Ο δικαστής διέταξε τους αντίδικους να έλθουν σε συμβιβασμό. Ο Τζόελ προσέφερε το ποσό των πέντε χιλιάδων δολαρίων, όμως ο δικηγόρος του αντίδικου αντιπρότεινε το ποσό των δέκα χιλιάδων πεντακοσίων δολαρίων πληρωτέο μέσα σε ένα χρόνο. Ο Τζόελ αρνήθηκε. Τότε ο καθηγητής νομικής του Χάρβαρντ Τσάρλς Νέσον και η ομάδα του μπήκαν στο παιχνίδι, στο πλευρό του Τζόελ. Η δίκη ξεκίνησε στις 30 του Μάρτη.

Εκατόν τριάντα τρία άτομα ακόμη σε όλον τον κόσμο περνάνε το ίδιο λούκι με τον Τζόελ Τένεμπάουμ.

Αλλα λυνξ: 1, 2, 3, 4, 5, και στην τελική όποιος ενδιαφέρεται ας γκουκλίσει παραπάνω.




To τραγούδι είναι ένα απλό μάθημα του πώς παίρνεις ένα μέτριο τραγούδι μιας κάκιστης μπάντας και το μετατρέπεις σε ύμνο. Γεια σου Σαλαχαντίν, με τις μουσικες σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: