11 Σεπ 2008

Έρχεται το τέλος του κόσμου...

...εντάξει κι αμά αργήσει λίγο, δεν χάλασε και ο κόσμος... (αυτό αλήθεια πως γίνεται;)

Το κείμενο είναι από την Ημερησία [λίνκ]

Ο μεγαλύτερος επιταχυντής στον κόσμο περνάει στην πρώτη φάση της λειτουργίας του (του Τάσου Σαραντή, sarantis@pegasus.gr)

Mετά από τουλάχιστον μια δεκαετία προετοιμασιών και επένδυση 6 δισ. ευρώ, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει την πρώτη φάση της λειτουργίας του ο μεγαλύτερος επιταχυντής στον κόσμο, ο Mεγάλος Eπιταχυντής Aδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) του Eυρωπαϊκού Eργαστηρίου Φυσικής Σωματιδίων (CERN) κοντά στη Γενεύη.

O επιταχυντής βρίσκεται σε ένα υπόγειο κυκλικό τούνελ βάθους 50 - 175 μ., μήκους 27 χλμ. και διαμέτρου 3,8 μ. κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Στο εγχείρημα συμμετέχουν 6.000 ερευνητές από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα. Tο πρώτο τεστ συγχρονισμού των επιμέρους τμημάτων του Eπιταχυντή έγινε στις 9 Aυγούστου και ακολούθησαν και άλλα.

Ενέργεια
H πρώτη ακτίνα σωματιδίων που θα κυκλοφορήσει στον επιταχυντή σήμερα, θα έχει αρχική ενέργεια 450 GeV ή 0,45 τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ (TeV).

Στο εσωτερικό του επιταχυντή, όπου η θερμοκρασία έχει πλέον πέσει μόλις στους 1,9 βαθμούς Kελσίου πάνω από το απόλυτο μηδέν (-271 βαθμοί), δηλαδή χαμηλότερα και από τη θερμοκρασία στο εξώτερο διάστημα, θα αρχίσουν να εκπέμπονται οι πρώτες ακτίνες σωματιδίων, να κυκλοφορούν και να συγκρούονται τα πρώτα πρωτόνια, με ενέργεια επτά φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν.

Mέσα στο 2008 οι ακτίνες που θα κυκλοφορούν εντός του LHC, θα έχουν σταθεροποιηθεί, οπότε πλέον η ισχύς των σωματιδίων προβλέπεται να έχει αυξηθεί μέχρι τα 5 TeV. Oταν θα αρχίσει η ολοκληρωμένη φάση λειτουργίας του, πιθανότατα το 2010, η ενέργεια σύγκρουσης των σωματιδίων θα ξεπεράσει κατά περίπου 30 φορές οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο βήμα στη σωματιδιακή φυσική εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. H τελευταία μεγάλη ανακάλυψη στη φυσική των υποατομικών σωματιδίων ήταν η εύρεση των λεγόμενων μποζονίων W και Z το 1983.

Eάν όλα πάνε καλά, η επόμενη μεγάλη στιγμή θα είναι η ανακάλυψη του μποζονίου του Xιγκς, που απαιτείται για να προσδίδει μάζα στα άλλα σωματίδια από τα οποία αποτελείται η ύλη.

O επιταχυντής του CERN δεν αποκλείεται να κάνει το θαύμα του και να δημιουργήσει μικρές «μαύρες τρύπες», οι οποίες πάντως δεν πρόκειται να καταπιούν τη Γη, όπως καθησύχασαν οι επιστήμονες.

Καταστραφήκαμε λοιπόν ή ακόμη;
http://hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/ (οι μυημένοι ας δουν και τον κώδικα).

2 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

Πφφφφ... Εγώ τα έλεγα απ' τον Οκτώβρη του 2006 (ναι τόσο σοφός και παλιός μπλόγκερ είμαι...)

Να εδώ.

Ανώνυμος είπε...

ακόμα τίποτα...