4 Ιαν 2013

Κι ως έσκυψα να πιω εστέρεψε η πηγή

Ο φίλος μου και διαδικτυακός μου μέντορας, ο Θωμάς (το λινκ προς τον οποίο είναι ακίνδυνο και δωρεάν) -που τώρα τελευταία δεν του πολυαρέσουν αυτά που γράφω, γιατί, λέει, δεν απογειώνονται, τι είναι μωρέ Θωμά τα κείμενα; αεροπλάνα είναι για να απογειωθούν;- μου έχει πει "ό,τι και να γράφεις, να βάζεις λινκ, όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά". Δίκιο έχει. Καταρχάς το χρωματάκι του λινκ στολίζει ωραία το μπλογκ, καταμέσας με το λινκ αποκτάς άλλο στάτους και κατατέλας γίνεσαι και πολύ εστίμντ. Γράφεις κάτι; Ισχυρίζεσαι κάτι; Δανείζεσαι; Κλέβεις κάτι από κάποιον; Βάζε λινκ, να δείχνεις την πηγή, πού βασίζεις αυτό που λες. Όσο πιο αξιόπιστη η πηγή σου τόσο πιο αξιόπιστος κι εσύ. (Και) έτσι διαχέεται η πληροφορία, με την αλληλοπαραπομπή. Στην τελική, η παράθεση λινκ σε ένα κείμενο αναρτημένο στο διαδίκτυο σε τίποτε δεν διαφέρει από τη βιβλιογραφία στο τέλος μιας επιστημονικής μελέτης.
Στην Ιρλανδία, το είδανε κάπως διαφορετικά το πράμα. Στην κωλοπιλάλα που 'χει πιάσει τους εφημεριδάδες να σώσουν το πλοίο που βουλιάζει, ο Οργανισμός Εφημερίδων της Ιρλανδίας (ή κάπως έτσι, Κύριος οίδε τι σκατά σημαίνουν τα αρχικά ΝΝΙ) κάνει λόμπινγκ (που για να μαθαίνεις και κάτι, αγαπητέ αναγνώστη, λόμπινγκ μεταξύ άλλων είναι και η σύγχρονη, ευπρεπής μορφή συνδικαλισμού), ασκεί δηλαδή πιέσεις στην κυβέρνηση να μην αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα να εξακολουθήσει το λινκ προς μια εφημερίδα να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, πράγμα δηλαδή που σημαίνει δεν μπορώ να βάζω ένα λινκ προς μια εφημερίδα-μέλος της ΝΝΙ χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της εφημερίδας, χωρίς δηλαδή πρώτα να έχω πληρώσει την εφημερίδα για αυτό μου το δικαίωμα. Προσοχή, δεν μιλάμε για πνευματικό δικαίωμα στη φωτογραφία, το κείμενο κτλ., αλλά στο λινκ, που εγώ θα δημιουργήσω, στο δικό μου ιστολόγιο, με το οποίο παραπέμπω, δηλαδή στέλνω επισκέπτη, δηλαδή πελάτη, προς την εφημερίδα! Τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις δείχνουν αυτοκτονικές τάσεις και επειδή σε διάφορες γωνιές του διαδικτύου γελάει ήδη και το παρδαλό κατσίκι, μία από τις εφημερίδες-μέλη της ΝΝΙ, η Άιρις Τάιμς, διαχώρισε τη θέση της με σχετική της ανακοίνωση όπου τονίζει πως σαφώς και ενδιαφέρεται για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της αλλά αυτό δεν αφορά τα λινκ, τη χρήση των οποίων φυσικά και ενθαρρύνει. Και τέλος πάντων κι η ίδια η ΝΝΙ αποφάσισε να διευκρινίσει τις προθέσεις της διευκρινίζοντας ότι... Να σου πω την αληθεια, βαριέμαι να το ψάξω παραπάνω, είναι κι ένα μπουκάλι κρασί εδώ στο σπίτι που κοντεύει να τελειώσει χωρίς τη δική μου συμβολή, οπότε αυτήν τη διευκρινιστική ανακοίνωση της ΝΝΙ, που ίσως αλλάζει συλλήβδην το θέμα, ίσως όχι, θα στη λινκάρω, κι ελπίζω να μη μου ζητήσουν φράγκα. 
Γιατί στα λέω τώρα όλα αυτά, που κανέναν δεν ενδιαφέρουν; Ε, να, κάπου αλλού θα έπρεπε να δημοσιευτεί αυτό, αλλά μου βγήκε με ύφος πανωκαππικό. 
 
Πηγή, πιο σοβαρή από μένα (με περισσότερα λινκ)  


5 σχόλια:

μεστ απ είπε...

Οι Ιρλανδοί είναι ίδιοι με τους Έλληνες, και όχι μόνο γιατί όλοι έχουν έναν θείο που έχει επισκεφτεί την Ελλάδα #φακτ

ΠανωςΚ είπε...

μετά λόγους γνώσης, δηλώνω πως καμία σχέση δεν έχω με τους Ιρλανδούς, είπε ο χοντρός μουσάτος φορώντας ένα παλιοκαρισμένος μπλουζάκι μπίρας Γκίνες.

Αλήθεια λέω, ιδού η απόδειξη
http://img849.imageshack.us/img849/9190/img00774201301051321.jpg

messed up είπε...

awwwwwwwwwwwwww!!
here's to molly malone, everyone's cousin!!
*clink*

Ανώνυμος είπε...

Excellent blog post. I definitely love this website.
Keep it up!

Here is my page; click here

Ανώνυμος είπε...

laser treatment rosacea St Petersburg Beach

my blog: Wallback laser treatment rosacea