14 Μαΐ 2008

ΣΤΙΣ ΦΡΑΠΕΛΙΕΣ ΞΕΧΝΙΕΜΑΙ...

Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα για τον καπνό που φουμάρει ο Κούλογλου. Τις εκπομπές του δεν τις έβλεπα ποτέ γιατί βαριόμουνα. Οπότε δεν μπορώ και να εκφέρω άποψη για το ποιόν τους. Επίσης δεν μπορώ να ξέρω τί ακριβώς παίχτηκε ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον Παναγόπουλο, αν και υποψιάζομαι (μαθημένα τα βουνά απ' τα δεξιά χιόνια του νεοελληνικού κράτους). Αυτό που πραγματικά μ' εξόργισε είναι οι δηλώσεις του Ναπολέοντα-Μουσολίνι (δεν λέω Κόκκαλη, διότι αυτός διοικεί μια ιδιωτική εταιρεία)-Παναγόπουλου. Τα "Σε κόβω επειδή δεν μ' αρέσεις, δεν σε γουστάρω, δεν τη βρίσκω με τις εκπομπές σου" προσιδιάζουν σε μανατζεριλίκια - νταβατζηλίκια σκληρού, ιδιωτικού τομέα, κι όχι σε δημόσια, κρατική τηλεόραση που συντηρείται από τους Έλληνες φορολογούμενους. Έλεος πια! Πότε επιτέλους θα διαχωριστεί το "κρατικό" απ' το "κομματικό"; Ως πότε ο εκάστοτε κυβερνητικός μηχανισμός θα χρησιμοποιεί τον κρατικό τομέα ως πεδίο βολής κομματικής προπαγάνδας; Πόσα λεφτά θα συνεχίσουν να σπαταλούνται για τους εθνικούς θριάμβους των γιουροβιζιονάδων; Πότε θα σιχαθούμε αυτές τις αιωνόβιες καρικατούρες δημοσιογράφων- κυβερνητικών εντολοδόχων που παπαγαλίζουν την νομιμοφροσύνη τους σε κάθε περιπατητικό πλάνο με τον εκάστοτε γαμάτο και τζαμάτο υπουργό;
Έσκασα ο άνθρωπος, θα πιω μια φραπελιά μπας και συνέλθω...

13 σχόλια:

Λου είπε...

Πες τα Χρυσοστομε.....αλλα αυτη ειναι η νεα διακυβερνηση του σεμνα και ταπεινα.....και το θεμα ειναι οτι φοβαμαι οτι θα επανεκλεγει....εκει δε μας σωζουν ολου του κοσμου οι φραπελιες.

Ανώνυμος είπε...

Και μια σημαντική λεπτομέρεια. Η σουπερ εκπομπή της Μπήλιως δεν έχει κάνει τον κύκλο της κύριε Παναγόπουλε, αλλά η εκπομπή του Κούλογλου τον έκανε; Άρε μπουκάλι που χρειάζεστε..

Ανώνυμος είπε...

Ο Καραμανλής λέγει ΟΧΙ στους Αμερικανούς.
Οι Αμερικανοί σκυλιάζουν.
Ο Καραμανλής, αμέσως, πηγαίνει στην Ρωσία και κάνει στρατηγικές συμφωνίες.
Οι Αμερικανοί σκυλιάζουν ακόμη περισσόερο, και ο Κούλογλου, όλως... τυχαίως, την ίδια ακριβώς στιγμή κάνει εκπομπή υπονομεύσεως του Πούτιν αναπαράγοντας όλη την δυτική προπαγάνδα της CIA και της Ιντέλιτζενς Σέρβις.

Κι εσείς το χαύετε αμάσητο!
Θά 'θελα νά 'ξερα, δεν προβληματιστήκατε καθόλου;
Δεν είναι η ενέργεια Κούλογλου (από την κρατική τηλεόραση!) ευθεία πρόκληση και υπονόμευση Καραμανλή, τουλάχιστον αντιδεοντολογική δημοσιογραφικά και ηθικά, αλλά και απροκάλυπτη προβοκάτσια, αν δεν γεννά και εύλογες υποψίες και για άλλου είδους διασυνδέσεις και επιδιώξεις;

Και μέσα σε αυτό το βρώμικο κύκλωμα της παγκόσμιας διαπλοκής και συγκρούσεως των διεθνών συμφερόντων, εσείς μας παρουσιάζετε τον Κούλογλου σαν την Οσία Μαρία Παρθένο, ήρωα της ελευθεροτυπίας! Ε όχι, δεν είμαστε και τόσο χαϊβάνια!

Για δείτε λοιπόν και μερικά επιπλέον στοιχεία, με έγγραφα και φωτογραφίες, για το παρελθόν και το παρόν και τις διασυνδέεις του κυρίου Κούλογλου.

Και μην ανησυχείτε. «Προοδευτικός» δημοσιογράφος με τέτοιες διασυνδέσεις και πιστοποιητικά, δεν μένει άνεργος...

...
«Όταν, μετά τις πρόσφατες επισκέψεις Καραμανλή στη Ρωσία και όλο το τελετουργικό των εγκωμίων που ακούσαμε εκατέρωθεν, βγαίνει στην κρατική τηλεόραση εκπομπή η οποία εμφανίζει τον Πούτιν σαν τον μεγαλύτερο εγκληματία (με υλικό από τις μυστικές αμερικάνικες υπηρεσίες), αυτό συνιστά μείζον πολιτικό θέμα, συνειδητό κτύπημα εναντίον Καραμανλή και αποτυπώνει την «οργή» των Αμερικανών.
Είναι αυτό το πολιτικό γεγονός, το ύπουλο κτύπημα των Αμερικανών, που όχι απλώς εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Κούλογλου (εξάλλου στους πολιτικά σκεπτόμενους ο Κούλογλου ήταν γνωστός για την αντικομμουνιστική του προπαγάνδα από τα αρχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών), αλλά του στοίχησε και τη θέση του.
Καιρός ήταν! Γιατί δεν είναι δημοσιογραφία να χρησιμοποιείς τα υλικά από τα μαγειρεία των μυστικών υπηρεσιών. Δεν είναι δημοσιογραφία να χρησιμοποιείσαι, συνειδητά ή μη δεν έχει σημασία, από τις μυστικές υπηρεσίες του πλανητικού υπερκράτους και της βαρβαρότητας: Του πλέον βρώμικου στην ιστορία της ανθρωπότητας.»


...
«Ας πάμε, λοιπόν, τρεις δεκαετίες πίσω, το 1977 την εποχή που ο κ. Κούλογλου ήταν φοιτητής της Φαρμακευτικής και μέλος του ΕΚΚΕ, για να δούμε πως κατέθετε οικειοθελώς πληροφορίες στην Ασφάλεια και τις δικαστικές αρχές, για τη δράση αναρχικών στα Εξάρχεια. Για κακή τύχη του η «εθελοντική» αυτή προσφορά, έχει καταγραφεί σε κρατικά έγγραφα όπως η δικογραφία τεσσάρων φοιτητών οι οποίοι κατέληξαν στην φυλακή, κατηγορούμενοι για σοβαρά κακουργήματα. Σήμερα οι ίδιοι, φτασμένοι επαγγελματίες, -άλλοι εκδότες, άλλοι πολιτευτές και επιστήμονες, ή απασχολούμενοι στον χώρο του Τύπου-, και γενικώς καθ όλα ευυπόληπτοι και πολιτικά ενεργοί πολίτες, θυμούνται εκείνες τις ημέρες και το ρόλο του Στέλιου Κούλογλου στην υπόθεσή τους.»
...
Σήμερα, οι πρωταγωνιστές αυτής της δικαστικής περιπέτειας περιγράφουν με πολύ μελανά χρώματα όσα συνέβησαν τότε: μιλάνε για «χαφιέδες και καταδότες», μιλάνε για «άσσους της παραπληροφόρησης», «προνομιακούς γνώστες της γραμματικής των εντυπώσεων» και «αδίστακτους καριερίστες».

(Τα σκαναρισμένα έγγραφα στο «Ρεσάλτο».)

nikolakisdiaselos είπε...

φίλε ρασπούτιν, μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά δυστυχώς, πάνω στην ορμή σου να τα χώσεις (έτσι κι αλλιώς) ξέχασες κάτι, κάτι που ακυρώνει όλα αυτά που λες. Δεν υπερασπίστηκα τον Κούλογλου, ούτε και θα κλάψω. Με ανησυχεί η διοίκηση της ΕΡΤ, οι επιλογές, ο συγκεντρωτικός και μοναρχικός τρόπος τους, η "παρέα" που εξυπηρετεί, διευκολύνει, βολεύει άτομα, παίζει το παιχνίδι της ΝΔ, υποβιβάζει το ποιοτικό επίπεδο, και στην τελική, κάνει ότι θέλει με τα χρήματα των φορολογούμενων.

ΠανωςΚ είπε...

Κυριε Ρασπούτιν, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να τιμήσετε το πτωχό ιστολόγιό μας με κάποιο σχόλιο, θα σας παρακαλέσω να σχολιάσετε ουσιαστικά επι του θέματος, έτσι όπως το θέτει ο εκάστοτε απ' τους συνιστολόγους μου, και όχι -κάνοντας ρε σάλτα απ΄το ένα μπλογκ στο άλλο (ακριβώς τα ίδια γράψατε σε τουλάχιστον άλλα επτά ή οκτώ μπλογκ)- με κόπι πέηστ μιας άποψης που αν μην τι άλλο δεν ανακαλύπτει την Αμερική αλλά και είναι παντελώς άσχετη με το θέμα. Αυτή η συνήθεια, μην το ξεχνάτε, διαδικτυακά ονομάζετε spamming, αν και στην περίπτωσή σας μπορεί να είναι και σπερμιγκ.

Αλήθεια τα "στοιχεία" ή έστω τα στοιχεία, ακόμη σκανάρονται;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Υποθέτω ότι η τακτική "σε κόβω επειδή δεν μ' αρέσεις" είναι ίδια με την τακτική "σου δίνω εκπομπή επειδή μ' αρέσεις".

Αυτό δεν γίνεται στην ΕΡΤ;;;
Για τα ιδιωτικά κανάλια δεν σχολιάζω, αν και τα πληρώνω κι αυτά με τις κρατικές διαφημίσεις που τα ταΐζουν και με την αλματώδη αύξηση στις τιμές που είναι συνέπεια των ακριβών τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Αν λοιπόν ο κάθε Κούλογλου θυμώνει για το "πάρσιμο" πρέπει να θυμώνει και για το "δόσιμο". Δεν θυμάμαι όμως να είπε κάτι για τη μέθοδο της ανάθεσης στην παραγωγή του. Εκτός αν του έγινε μετά από διαγωνισμό ή μέσω ΑΣΕΠ.

Ύστερα, ο κάθε Κούλογλου δεν θα πάθει απολύτως τίποτα αν μείνει χωρίς δουλειά για καμμιά βδομάδα - έχει ήδη βγάλει αρκετά εκατομμύρια για να μπορεί να συντηρηθεί - και απορώ γιατί πρέπει να ξεσηκωνόμαστε με το "δράμα" των κάθε Κούλογλου κάθε φορά που τους παίρνουν μια εκπομπή. Τα ίδια δεν είχε κάνει και η Μαριάννα Κορομηλά που είχε ξεσηκώσει το σύμπαν με το "δράμα" της; Tους είδατε ποτέ αυτούς τους κυρίους και τις κυρίες να ξεσηκώνονται για τους ανθρώπους που χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους; - είτε γιατί δεν τους γουστάρει ο εργοδότης τους είτε γιατί ο εργοδότης τους, πήρε το εργοστάσιό του και το πήγε στα άλλα Βαλκάνια για να μας στέλνει λάδια με ορυκτέλαιο.

Αυτή η ελιτίστικη απασχόλησή μας με ορισμένους κλάδους εργαζομένων - λ.χ. με τα προβλήματα των διαφόρων Κούλογλου, Κορομηλά και Σωτηροπούλου εσχάτως - πρέπει κάποτε να σταματήσει. Όλοι αυτοί, επιτέλους, έχουν πρόσβαση στα μέσα και μπορούν να πουν εκεί το σεβντά τους. Ας ασχοληθούμε με άλλες τάξεις εργαζομένων που πλήττονται και κανείς δεν τους βγάζει στα παράθυρα. Και που μένοντας χωρίς δουλειά δεν έχουν ούτε να φάνε.

υ.γ. Αν ευσταθούν αυτά που γράφει για τον Κούλογλου ο κόπυ-πέηστ σχολιαστής Ρασπούτιν, μήπως πρέπει να τον λέμε Κουκούλογλου;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Επειδή ο συντάκτης του ποστ γράφει πως δεν έβλεπε τις εκπομπές του Κούλογλου, να ένα μικρό δείγμα για να πάρει μια ιδέα από τον "προοδευτισμό" του δημοσιογράφου.

Ε, κι εγώ δεν γουστάρω να τον πληρώνω για να αφήνει ασχολίαστους τους καλεσμένους του που λένε ότι "επειδή ο αμερικανικός στρατός δεν βρίσκει πια πρόθυμους,αναγκάζεται να παίρνει χοντρούς, εγκληματίες... μέχρι ομοφυλόφιλους και λεσβίες"

Χοντροί, ομοφυλόφιλοι, λεσβίες και εγκληματίες, είναι μία από τα ίδια για τον κύριο Κούλογλου;

nikolakisdiaselos είπε...

Ν' απαντήσω και πάλι, γιατί μάλλον ή εμείς δεν το θέσαμε σωστά, ή, κάποιοι μας κάνουν κριτική μόνο για να μας κάνουν, ή μόνο για να τα χώσουν στον Κούλογλου. Δεν με νοιάζει ο Κούλογλου, ούτε κανένας Κούλογλου. ΜΕ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ...
Και για να χαριτολογήσουμε λιγάκι, όπως θα έλεγε και ο συμπλογκερίτης ιωάννης σκορδοπουτσογλου, η αλήθεια είναι στους sex pistols, γκεγκε;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Mια χαρά το έθεσες όπως το έθεσες και συμφωνώ μ' αυτή τη διάσταση, οπωσδήποτε. Το σχόλιό μου δεν ήταν κριτική στο ποστ - αντίθετα ήταν συμπληρωματικό. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στην ΕΡΤ ποιος δεν ξέρει ότι είναι στελεχωμένη με ανιόντες και κατιόντες διαφόρων εμπλεκομένων και διαπλεκομένων που έγιναν σε χρόνο ρεκόρ μέλη της ΕΣΗΕΑ;

Αυτό που σημείωσα είναι ότι η ευθύνη για το "σε κόβω επειδή δεν μ' αρέσεις και δεν σε γουστάρω" βαραίνει τους διάφορους δικτατορίσκους της εξουσίας όσο βαραίνει και τους ωφελημένους από αυτή την τακτική, που το βουλώνουν μπροστά στο "σου αναθέτω την εκπομπή επειδή μ' αρέσεις και σε γουστάρω" και θυμούνται την ..."κατάφωρη αδικία" μόνον όταν τους "κόβουν".

MenieK είπε...

αυτό με τη νομιμοποίηση κάθε πράξης, μεσω της (όψιμης πάντα) ηθικής (και καλά) ακύρωσης του υφιστάμενου την πράξη, δεν το καταλαβαίνω (αλλά πάλι εγώ δεν πιστεύω κι ότι επειδή -αν- οι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο είναι ένοχοι πρέπει να στερούνται των δικαιωμάτων τους, οπότε τι να πεις?)... Κι αυτό με τα τρολ και τα γκόλουμ με τα πολλαπλοπανομοιότυπα σχόλια δεν το καταλαβαίνω (αλλά εμένα πάλι δε μου αρέσει και ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών -εκτός από τη σκηνή που ο Αραγκορν σηκώνει το ξίφος στους νεκρούς του βουνού κι αυτό γιατί ο Μοργκενσεν είναι κούκλος στη σκηνή, αλλά νομίζω ξέφυγα απ' το θέμα). Κι αυτό με τη συνωμοσιολογία όπου πάντα βγαίνει στη φόρα τις πιο περιέργες στιγμές δεν το καταλαβαίνω, (αλλά πάλι εμένα δε μου αρέσει και ο Λιακόπουλος και μάλλον δεν κατάγομαι από τον Σείριο -καλά τώρα κι αν ξέφυγα...)
Οπότε που οδηγούμαστε? με τόσα που δεν καταλαβαίνω, μάλλον βλάκας είμαι, γι αυτό εξακολουθώ να πιστεύω απαράδεκτη την εκδίωξη Κούλογλου από Την ΥΕΝΕΔ

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Να σου πω πού οδηγούμαστε:

Oδηγούμαστε στην συντήρηση των πρακτικών όλων των "μουσολίνι" να καθίζουν στο σβέρκο μας "όποιον τους γουστάρει", και στις απαιτήσεις του κάθε Κούλογλου να αρέσει διά βίου και στον "μουσολίνι" που του "άρεσε" και του έκανε σύμβαση, αλλά και στον "μουσολίνι" που δεν του αρέσει και του λύνει τη σύμβαση. Εγώ δεν συμφωνώ ούτε με τη μία, ούτε με την άλλη τακτική, τουλάχιστον όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη ελίτ που απαιτεί την προσοχή και την συμπαράστασή μας στο "δράμα" της αλλά αδιαφορεί προκλητικά στο αληθινό δράμα που ζουν άλλοι απολυμένοι.

Η εκδίωξη του ΚΑΘΕ Κούλογλου από ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ έχει εγκατασταθεί με όρους που δεν διασφαλίζουν την αξιοκρατία, (π.χ. απ' ευθείας αναθέσεις έργων ή εκπομπών) και η διαδικασία διεξάγεται με όρους "σε παίρνω γιατί μου γουστάρεις - σε διώχνω γιατί δεν μου γουστάρεις" είναι τόσο απαράδεκτη γι αυτούς που την εφαρμόζουν όσο και δίκαιη γι αυτούς που δέχονται να τους την εφαρμόσουν μόνον ως προς το ένα σκέλος της.

Σε ό,τι με αφορά, νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι διαφωνώ τόσο με τη μία πρακτική, όσο και με την άλλη.

Και, βέβαια, δεν πρόκειται περί καμμιάς νομιμοποίησης, παρά μόνον περί υπενθύμισης για την αιτία των "δεινών" των "αναξιοπαθούντων" μεγαλοδημοσιογράφων. Δεν μιλάμε για κάποιον δυστυχή συμβασιούχο-όμηρο στην καθαριότητα των δήμων, που έληξε η σύμβασή του και τον έστειλαν σπίτι του.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

...και αφού επιχειρείς ατυχείς συγκρίσεις, και σύμφωνα με τη λογική σου η ΕΡΤ είναι κάτι σαν το Γκουαντάναμο, γιατί πρέπει να δυσανασχετούμε που έκοψαν τον Κούλογλου; Για το καλό του ήταν...

Και γιατί δεν είχε καταγγείλει στις εκπομπές του ο Κούλογλου τη στέρηση των δικαιωμάτων και των άλλων "κομμένων" από την ΕΡΤ; Ο πρώτος "διωγμένος" είναι μήπως; Ή δεν ήθελε να κάνει καυτό ρεπορτάζ με το θέμα των "άλλων" κομμένων για να μην ενοχλήσει τους διάφορους "μουσολίνιδες";

Ανώνυμος είπε...

Σας δίνω την πρώτη πράξη του θεατρικού μου «Ο Εθνάρχης». Εάν θέλετε να έχετε και τις υπόλοιπες τέσσερες πράξεις, δηλώστε το.





Γιώργη Χολιαστού

Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ


Έργο σε πέντε πράξεις
Με τα λάθη που έχουν γίνει και με το στραβό δρόμο που πήρε το κίνημά μας, με μια κουραμάνα και μια κονσέρβα θα μας σκοτώσουν.
Άρης Βελουχιώτης
Α1 ΠΡΑΞΗ
Χρόνος: Έτος 1955
Τόπος: Γραφείο Καραμανλή
Πρόσωπα: Αμερική, Καραμανλής, Γύφτισσα.
ΑΜΕΡΙΚΗ (ΑΜΕ)
Θα σας δώσω την πρωθυπουργία
αν αντίρρηση δεν έχετε καμία.
Δείτε μου TO δάχτυλό μου αυτο:
dίχως να του το ζητάω
μ' ακολουθεί όταν περπατώ
και πάει όπου πάω.
Ν' αντισταθεί
δεν του μπορεί
κανείς-ό,τι ακουμπήσει
αν θέλω εγώ
το συγκρατώ
αλλιώς θα το τσακίσει.
Δε σας αρέσει να είστε
μεγάλου κάποιου μικρό κομμάτι-
αυτός αν σας πει να κινείστε-
δε νιώθετε έτσι πως είστε κάτι;.
Και. δέστε: δαχτυλίδια χρυσά, αργυρά
που 'χει το δαχτυλάκι μου τριγύρω του!
και σαπούνια δεν του λείπουν και νερά ,
στα κρύα το γάντι και πάντα το μύρο του.
Δικό μας να είσαστε ένα πιόνι
αυτό θαρρώ σας εξυψώνει.
Για τη δουλειά που θέλουμε μας κάνετε'
κι ευχάριστα θα περνάτε την ώρα σας
ενώ θα βλέπετε να προοδεύει η χώρα σας:
τις πληγές της όλες σεις θα γιάνετε.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (ΚΑΡ)
Τη πατρίδα μου βλέπω προσέξατε
και κοντά της βοηθοί της ετρέξατε'
για ν' ανάψω το φως της το σβυστό
που εμένα διαλεξατε ευχαριστώ.
Στιβαρό αληθινά μόνο ένα χερι
θα μπορούσε πρόοδο σ' αυτήν να φέρει.
Ιδίως το θέμα το Κυπριακό
μεγάλο έγνιας ζητάει μερτικό.

ΑΜΕ
Δεν σας κρύβω, όταν στραφήκαμε προς σας
ΤΟ μεγάλο αυτό θέμα στο νου είχαμε.
Κι αν από όσας δείχνετε μόνο τας μισάς ικανότητας έχετε, σίγουρα πετύχαμε.
ΚΑΡ
Με κολακεύετε. Έχω μόνο
για τον τόπο μου μέσα μου πόνο.
Ως για ικανότητες πιστεύω
με πυγμήν και σθένος θ' αρχηγεύω
αν τελικώς εις συμφωνίαν καταλήξωμεν
και όλα κάτω δεν τα βροντήξωμεν.
ΑΜΕ
Φόβος δεν υπάρχει αυτό να γίνει
αν λογικός αναντιρρήτως καθώς είστε
λογικά και το θέμα αυτό αντιμετωπίστε.
Και ευκαιρίας άνθρωπος λογικός δεν αφήνει.
ΚΑΡ
Νιώθω μια μεγάλη μεσα μου ορμή
να φωλιάζει σε ψυχή μου και κορμί.
Αν αυτή δεν είναι ορμή αρχηγική
τότε τι άλλο έχω δε γνωρίζω εκεί.
Και με όσα σεις, η δύναμή η μεγάλη
μιλώντας τώρα δα μου λέει
στην ορμήν μου αυτήν δίνει φτερά και ζάλη
και δόξης μου χαρίζει κλέη.
A1VTE
Όλα αυτά να νιώθετε πολύ είναι φυσικό,
και τα λέτε με ύφος τόσο πειστικό-
γιατί αφού είναι αλήθεια έτσι λέγονται-
που αμέσως πάψαν ν' αντρειεύονται
οι ως τώρα μέσα μου δισταγμοί-
τους διαλύσατε σε μια στιγμή.
Δε θα ένιωθα έκπληξη το δίχως άλλο
αν μια μέρα σας ονόμαζαν Μεγάλο.

KAP
Ω! Αυτό μπορώ να πω σίγουρα όντως
πως δεν είναι του παρόντος.
Μόνο, αφού οι δυο ως τώρα συμφωνούμε
στη συζήτηση βαθιά ας μπούμε.
Δυο τρυγόνια μ' ένα σμπάρο:
τι θα δώσω τι θα πάρω.
ΑΜΕ
Με το Κυπριακόν
ας αρχίσουμε λοιπόν.
Θέλω να μπει γρήγορα στο ράφι
όπως λεν κι οι δημοσιογράφοι.
Γιατί αν ο λαός επιμείνει για λύση
η Αγγλία τότε θα θυμώσει
κι εναντίον σας θα ξεσπαθώσει
και TOU NATO η αλκή θ' αδυνατίσει.
Θα μπορέσετε τους έλληνες να πείσετε
και το Κυπριακό θέμα να κλείσετε;
Γιατί αυτό μας ενδιαφέρει βεβαίως.
ΚΑΡ
Μη το πείτε πάλι. Είμαι νέος
όμως γνωρίζω τι λέγω όταν ομιλώ.
Θα κλείσω το Κυπριακό και μάλιστα με το καλό.
Μόνο που δημοσίως δε θα πω
τον πραγματικό μου τον σκοπό.
ΑΜΕ
Αυτό με μένα είναι εντάξει.
Λόγια λέγετε όσα θέλετε,
για μας πρέπει να ξέρετε
αξίαν έχει μόνο η πράξη.
Και ερχόμαστε στ' άλλα
μικρότερα, μα κι αυτά μεγάλα.
Θέλω πάντα να συμμορφούσθε με τα οδηγίας μας
που εκ της εν Αθήναις θα λαμβάνετε πρεσβείας
μας.
Ανυπακοή σε ό,τι αυτή σας ζητήσει

παραπολύ θα με δυσαρεστήσει.
Αλλά εκείνο που πρωτίστως πρέπει
είναι την τάσιν να σταματήσετε
του λαού σας που εκ φύσεως ρέπει-
έτσι είναι και παρακαλώ να με συγχωρήσετε-
προς του κομμουνισμού την αναρχίαν
που την θεωρεί ελευθερίαν.
Θέλω αυτά όλα να τα έχω ασφαλή.
Κάτι που και σας ιδιαιτέρως θα ωφελεί.
(μπαίνει η Γύφτισσα)
ΓΥΦΤΙΣΣΑ (ΓΥΦ)
Κάτω από το φως του ουράνιου θόλου
έκανα το γύρο του κόσμου όλου
γυρεύοντας το χέρι στα χέρια μου να πιάσω
που πάνω του ευτυχία να γράφει να διαβάσω.
Είδα χέρια που ευλογούσαν
είδα χέρια που μισούσαν
άλλα που 'διναν κατάρες
άλλα που σκορπίζαν χάρες.
Είδα χέρια που ζητιάνευαν
χέρια χαρωπά noυ διάνευαν
είδα χέρια βουτηγμένα
μες στο χρήμα-μες στο αίμα.
Είδα χέρια που ψεμάτιζαν-
πίσω παίρναν ό,τι εχάριζαν
είδα χέρια που 'χαν μείνει
έρημα σε κρύα κλίνη
είδα χέρια πεθαμένα
που δεν ήτανε θαμένα
είδα χέρια που απλώνανε
κι ό,τι άγγιζαν το λιώνανε
είδα χέρια που είχαν νύχια
σουβλερά κι ακονισμένα
κι ήτανε βαθιά χωμένα
σε ψυχών μέσα τα μύχια.
Είδα χέρια που αγκαλιάζαν
και που ευτυχισμένα μοιάζαν

ως ν' ανοίξουν και να φύγει
η χαρά που 'χαν η λίγη.
(στην Αμερική και στον Καραμανλή)
Δώστε τα χέρια σας την τύχη να σας πω' Για με σε χέρι δεν υπάρχει μυστικό.
Όλα εγώ θα σας πω τα μελλούμενα
είτε σας είναι θλιβερά είτε χαρούμενα.
(παίρνει το χέρι της Αμερικής)
Περιβόλι γεμάτο μ' αγκάθια.
Του κόσμου όλα τα κατακάθια
εκεί έχουν μαζευτεί-
μονιά άξια γι αυτά και ζηλευτή.
Ποτάμια αίμα το ποτίζουν
και με κείνο τ' αγκάθια καρπίζουν.
Μια μέρα κοντινή, πεσμένην χάμου
το αίμα αυτό θα σε πνίξει κυρά μου.
(στρέφει στον Καραμανή)
Ας δω τώρα και το χέρι αυτού του κακομοίρη που κιόλας θαρρεί η δόξα πάνω του έχει γείρει.
(παίρνει το χέρι του Καραμανλή στα χέρια της)
Κακόμοιρο, αστείο ανθρωπάκι!
Γελοίο, κορδωτό καραγκιοζάκι!
Πόσο ακριβά ο λαός σου θα πληρώσει
την κάθε φήφο του που θα σου δώσει... Καταστροφές στη χώρα σου θα φέρει
το που κρατώ σου αυτό εδώ το χέρι
που στη μιαρή ετοιμάζεσαι αυτή κυρία
να πουλήσεις για την πρωθυπουργία Εμπρός λοιπόν! Πούλα πατρίδα, πούλα λαό, πούλα τη μόνη μου ελπίδα πούλα την ευτυχία λαού ολόκληρου
σ' άλλο λαό, από ήθη απόκληρου.
Κάθε που τραβώντας θα κάνεις βήμα
μια παρανομία κι ένα κρίμα.
Ω! Ανθρωπάκι που γυρεύεις δόξα
των φρυδιών σου κοίταξε τα τόξα-
δεν είναι αψίδων θριάμβου τόξα παρά φίδια'
της πόρτας είναι του Χαμού αντικλείδια.
Παίξε το παιχνίδι σου λοιπόν κι εσύ ον αγροίκο.
Βδελυρόν πρόσθεσε ένα κρίκο
στων Καιρών τη βρωμερήν αλυσίδα-
έναν ακόμα θα δω-τόσους είδα...
(κάθεται λυπημένη και απογοητευμένη)
Κάτω από το φως του ουράνιου θόλου
έκανα το γύρο του κόσμου όλου
γυρεύοντας στα χέρια μου το χέρι να πιάσω
που πάνω του ευτυχία να γράφει θα διαβάσω.
Μα ένα χέρι δε βρήκα
που να 'χει την τόλμη για προίκα
που μες στα τραχιά δάχτυλά του
της οργής το μαχαίρι της πικρής θα κρατήσει
και με βία του πλούτου το κορμί θα χτυπήσει
σωριάζοντας τ' άνομο κουφάρι του κάτου.
Χέρια-χέρια-χέρια-χέρια
που καθένα κάτω με τραβάει
και κανένα ως ψηλά στ' αστέρια
απαλά η θωριά του ποτέ δε με πάει.
Φεύγω. Με την ησυχία σας καθήστε
το φριχτό έργο σας να συνεχίστε.
ΑΜΕ
Γύφτισσες! Ακόμα πώς τις ανεχόσαστε;
ΚΑΡ
Αφήστε τες να λένε-μη γνιαζόσαστε. Ποιος ξέρει από πού έρχονται.,.πού πάνε...
Την τύχη λένε κάτι για να φάνε.

AME
Λοιπόν νομίζω πλήρως κατανοείτε
πως ακέφαλος ένας λαός
όπως τώρα ο ελληνικός
στο χαμό και στην αναρχίαν οδηγείται.
Γι αυτό χρειάζεται έναν αρχηγό.
ΚΑΡ
Μ' αυτό συμφωνώ απολύτως κι εγώ.
ΑΜΕ
Βλέπετε και μόνος σας πόσο πασκίζω
τη ορθή πορεία του κόσμου να κανονίζω.
Μακριά από τον απαίσιο κομμουνισμό
που την ελευθερία
και όποιαν άλλη αξία
στο χάος οδηγεί και στον αφανισμό.
Ευτυχώς συμμάχους έχουμε πιστούς
ελευθερίας και δημοκρατίας μεστούς'
μα για να γίνει πιο καλή η δουλειά
και για πιότερη σιγουριά
πως δε θα γίνουν όλα ανω κάτω,
εφτιάξαμε και το NATO.
Και εκτιμούμε βαθιά που μέλος του γίνατε
και απαθείς στων Καιρών το κάλεσμα δε μείνατε.
Σε κόπους πολλούς μπαίνουμε
τον ιστό αυτόν καθώς υφαίνουμε
που ελευθερία θα εξασφαλίσει
σ' ολόκληρη τη Δύση.
Βλέπετε είναι oι χώρες οι ευρωπαϊκές
καταστραμμένες-μεγάλες και μικρές-
και τη βοήθεια που ζητούνε
σε μας μόνο μπορούν να βρούνε.
Δεν τους την αρνούμαστε
μα θαρρώ δικαιούμαστε
να σιγουρέψουμε πως η βοήθειά μας
θα χτίσει τα κοινά ιδανικά μας.
Γι αυτό κι εγώ μεγάλη μια
της γης όλης έγινα μητέρα

που ο νους μου είναι όλη μέρα
σε σας-τ' αγαπημένα της παιδιά.
Αν ο κομμουνισμός δεν καραδοκούσε
να πιάσει όποιον καθυστερούσε
και στο μαύρο του τσουβάλι
σιδερόδετον να τον βάλει
τότε δε θα επειγόμασταν να βοηθούμε
και χώρες άλλες, φίλες μας καλές να κρατούμε.
Μα τώρα το πράγμα επείγει
αλλιώς η Ρωσία μας πνίγει.
Φορές λέω για τον κομμουνισμό
πως είναι μια καλή δικαιολογία
για να οδηγήσουμε τον κόσμο-έστω τον μισό-
στην ειρήνη και την ελευθερία.
Γι αυτό η Αμερική το χέρι έχει απλώσει
βοήθεια στους λαούς να δώσει.
Γι αυτό και ο λαός μας αξιωματικούς του
δε λυπάται να στέλνει παντού δικούς του
που σωστά τους στρατούς των χωρών οδηγούνε
και σε δρόμο σωστό-Δυτικό-τον κρατούνε.
Και επειδή στης γης όλα τα κράτη
η Ρωσία κακό θέλει να κάνει κάτι,
γι αυτό τους καλούς εμείς διαλέγουμε
και μαζί-βοηθοί τους-αρχηγεύουμε.
Βαρύ ειν' αλήθεια πολύ, φορτίο έχω επωμιστεί'
αλλ' ας μη
ούτε στιγμή
απ' αυτό πως ποτέ θα λυγίσω να μη νομιστεί-
όταν κάποιος το δίκιο υπηρετεί
κάθε βάρος μπορεί σταθερά να κρατεί.
ΚΑΡ
Συμφωνώ απολύτως με όσα λέτε.
Την απόφαση στα μάτια μου δέτε
TO λαό μου σωστά να κυβερνήσω
και μακριά από την κόκκινη βία
στη Δυτικήν ελευθερία
αληθινά ευτυχισμένον να οδηγήσω.
Μόνο τη δική σας αν έχω βοήθεια
τίποτ' άλλο εγώ δε θέλω αλήθεια.
ΑΜΕ
Θα την έχετε πάντα και πλήρη.
Δε θ 'αφήσουμε ο εχθρός να σας φθείρει.
ΚΑΡ
Συμφωνούμε σε όλα λοιπόν-
θα παλέψω κατά των κακών.
Όμως όλα πρέπει να τα κανονίσουμε
πριν να πούμε πως τελείως συμφωνήσαμε.
Για όλ' αυτά ποιαν εγώ θα έχω πληρωμή;
ΑΜΕ
Αλλά, φυσικά, την τρανή τιμή
πως στον ίσο δρόμο ένα λαόν οδηγείτε.
Ακόμα όμως πως πρωθυπουργείτε:
σε σας τους έλληνες ιδιαίτερη έχει ικανότητα
όποιον κάνετε αρχηγό
να μη χάνει καιρό
αλλά να κερδοσκοπεί μέσα στην κοινότητα.
Μπορεί ας πούμε σεις με πλοία
να ανακατευθείτε, ή με εργοστάσια,
και με τραπεζίτας να πιάσετε φιλία-
δεν είναι όλα αυτά θαυμάσια;
Και αν δεν έχετε υιόν
ημπορεί να κάμετε ανεψιόν-
έτοιμα χρήματα πρέπει αυτός να έβρει
και τι θα τα κάνει εκείνος ξεύρει-
άμοιρος δεν θα είναι δα
της ικανότητος, καθώς εσείς να κυβερνά.
Σκεφθείτε, αν ανατραφεί με πολιτισμόν-
που σημαίνει με αφθονίαν χρημάτων-
και τον κάνουμε όπως εσάς πρωθυπουργόν,
εν μέσω πεινόντων αυτόν χορτάτον,
τότε μη έχοντας να εξαγάγει άλλο τι
πολιτισμού θα κάμει εξαγωγή
από τον μπόλικον που θα έχει λάβει
και πολιτισμού φωτιές
όμορφες και λαμπερές
σε κράτη απολίτιστα θα ανάβει.
Αποκτήσατε λοιπόν ατράνταχτον περιουσίαν'
μερικών δισεκατομμυρίων του την απουσίαν
την οφείλει εις σας ο κρατικός ο κορβανάς.
Και ο λαός τας τσέπας του ας έχει αδειανάς.
Πληρώνει κανείς
δια να είναι ασφαλής.
Αυτό εμείς δε θα το βρούμε διόλου κακό.
Μόνο προσέξετε μην αμελήσετε το Κυπριακό.

Τέλος πρώτης πράξης

Γιώργης Χολιαστός