22 Μαΐ 2008

Υπέρ τού κατά συρροήν

Τι μπορεί να κερδίσει ολοκληρωτικά τον δύσπιστο αναγνώστη μιας αστυνομικής νουβέλας έλληνος συγγραφέως, τον οποίο ο αναγνώστης συστηματικά απέφευγε παρότι είχε ακούσει τα καλύτερα για αυτόν, μόνο και μόνο για να μην απογοητευτεί από έναν ακόμη έλληνα λογοτέχνη; Να είναι αραγε η άψογα δομημένη πλοκή; Η αστική ευγένεια που ξεχυλίζει από τις σελίδες; Ο παιγνιώδης ελιτισμός; Η λεπτή ειρωνεία; Η πληθώρα αναφορών στην τέχνη; Η κλιμακούμενη και σφαιρική ανάπτυξη των χαρακτήρων; Η οικονομία στο λόγο; Η απρόσμενη ανατροπή; Ισως όλα αυτά, μπορεί και τίποτε. Αυτό όμως που μου έκανε το τσαφ, το κλικ, βρε παιδάκι μου, ήταν ο "καταιονητήρας" και τα "ύφυγρα μαλλιά της". Υπέροχες λέξεις, που τόσο επιτηδευμένα ανεπιτήδευτα τις χρησιμοποίησε ο Πέτρος Μαρτινίδης στο "Κατά συρροήν" του!

6 σχόλια:

GT είπε...

Einai kalo telika? Ante giati exo na diavaso kati kalo apo... tou pente. Milame oti o allos (xereis poios-kai autos xerei) exei skisei ta rouxa tou. Pos kai den exei grapsei akomi kati analogo?

demetrat είπε...

Καταιονητήρας ε;
χμμμμμμμμ
Στη μάννα του το είπε;
δ

ΠανωςΚ είπε...

Gt, το βιβλίο γαμεί, αρκεί να είσαι ανοιχτόμυαλος ινάφ ώστε να μπορείς να διαβάσεις και κάτι πέρα από τον Κλάιβ Μπάρκερ.

Demetrat, κάποια πράγματα δεν είναι για να λέγονται στις μανάδες.

ΠανωςΚ είπε...

A, κι επιπλέον GT, μην προκαλείς την τύχη σου. Αν ανοίξει το στόμα του αυτός, ξέρεις ποιος και αυτός ξέρει, δεν θα σε ξεπλένει τίποτε.

GT είπε...

α) δεν με νοίαζει. δεν με χέζει κι αυτός και η τέχνη του
β) ξεκόλλα με τον Μπάρκερ. Τώρα διαβάζω Δημοσθένη. Επιστημονική φαντασία πρώτης τάξεως.
γ) με είπες κλειστόμυαλό ή μου φάνηκε, ούγκ;
δ) τελικά ο καταιονητήρας τι σκατά είναι; Θα μου πείτε κι εμένα;
ε) δεν έχει....έψιλον.

demetrat είπε...

Κάτι που σε ξεπλένει με νερό.
Ποιός ξέρει όμως τι εννοεί.
Το ντους ίσως;
(τώρα πάνως, με την ιαματική του ένοια ,θα μπορούσε να είναι και κλύσμα;)
δ