28 Αυγ 2007

Αναδημοσίευση και ζήλια

Τον Αντώνη Πανούτσο θα μπορούσα να μην τον συμπαθώ για πολλους λόγους, που δεν είναι της στιγμής. Ωστόσο ο άνθρωπος έχει φοβερή πένα. Ορίστε ένα κείμενό του από τον Supersport FM σετικά με τις πυρκαγιές:



Είμαι ο τελευταίος που θα στηρίξει το ατελείωτο καρακατσουλιό των ελληνικών Μέσων, με τους ρεπόρτερ που κλαίνε, που φοράνε μαντίλες, που το παίζουν συντονιστές επιχειρήσεων διαφυγής, που ζητούν από τους πολίτες να πάνε με τα αυτοκίνητά τους στις πληγείσες περιοχές, δημιουργώντας, αν το κάνουν, κυκλοφοριακό χάος. Δεν πιστεύω ότι επειδή έχω βγει πέντε φορές στην τηλεόραση και δέκα στο ραδιόφωνο ξέρω κάτι περισσότερο για τις τεχνικές των υποκλοπών, τα προβλήματα πτήσης των Σινούκ ή τη στρατηγική της πυρόσβεσης. Επίσης δεν πιστεύω ότι ο κόσμος έχει μυαλό και κρίνει. Ο κόσμος που υποτίθεται κρίνει είναι ο ίδιος κόσμος που στήνεται στην τηλεόραση για να δει Αρναούτογλου και Μαρία, το φρόκαλο.
Πιστεύω ότι ο καθένας κρίνει με τη μόρφωση και το μυαλό του και ο κοινός παρονομαστής έχει τόσο μεγάλη απόσταση στα αριθμητικά σημεία του που να μην έχει νόημα. Από την άλλη πιστεύω ότι αν υπάρξει βελτίωση του Τύπου, το τελευταίο όργανο που θα την προκαλέσει είναι το απολίθωμα που ονομάζεται Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Του οποίου τα μέλη, αφού πέρασαν το Σαββατοκύριακό τους παίζοντας με τα εγγονάκια τους, χθες αποφάσισαν να συνεδριάσουν για να δώσουν κατευθύνσεις στην κάλυψη των πυρκαγιών. Καθόλου συμπτωματικά, πρέπει να προσθέσω. Γιατί έστω και μέσα στην υστερία και μπαλαφάρα τους, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση έφεραν στα αυτιά των Ελλήνων τη δυστυχία ενός κόσμου που υπέφερε. Μερικές φορές με αξιοπρέπεια, όπως στην περίπτωση ενός ακροατή του ΣΚΑΪ που αρνιόταν να πει άλλη φράση για τους κυβερνητικούς παράγοντες εκτός από το “είναι άχρηστοι”, ενίοτε άμεσα όπως ο δήμαρχος που ενώ μιλούσε κάποιος τον διέκοψε για να του πει κάτι κι αυτός αναφώνησε “γαμώ την πουτάνα μου” και αρκετές φορές υστερικά, όπως η υπεύθυνη του Μουσείου της Ολυμπίας, η οποία άρχισε να φωνάζει “δεν μπορώ να μιλήσω, καιγόμαστε”, μαντεψιά που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.
Αυτή όμως είναι η Ελλάδα και αυτά είναι τα Μέσα της και το ερώτημα για το ΕΣΡ είναι: “Τώρα το πείραξε η κάλυψη των ειδήσεων;”. Η απάντηση είναι μάλλον όχι, αλλά τώρα το πείραξε ότι προβάλλεται η ανικανότητα του αφεντικού του. Γιατί είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται το επικοινωνιακό καρακατσουλιό, που δεν μπορεί ούτε καν να μεταφράσει σωστά το “irregular attack”, που ντύνει τον Καραμανλή με μπουφάν ντάλα καλοκαίρι για να μοιάσει με τον Μπους μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους, που εμφανίζει τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο να ανακοινώνει αύξηση των συντάξεων και απαλλαγή της καταβολής του ΦΠΑ για τους πυροπαθείς σαν κυβερνητικά επιτεύγματα.
Εχω την υπόνοια ότι αν μπορούσε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα έκλεινε την ιδιωτική τηλεόραση και το ιδιωτικό ραδιόφωνο και αφού ζητούσε τη μετονομασία της ΝΕΤ σε ΥΕΝΕΔ θα επιδίωκε την επιστροφή στις παλιές κακές μέρες, όταν αλήθεια ήταν ό,τι έλεγε ο υπουργός στο κρατικό κανάλι. Επίσης έχω τη βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή αυτή η ρημάδα, η ΕΣΗΕΑ, θα πρέπει να αντισταθεί στο ΕΣΡ και να ζητήσει την αλλαγή του νόμου περί Τύπου που τρομοκρατεί τους δημοσιογράφους με τη φάμπρικα των αγωγών. Καλύτερα το καρακιτσαριό των κλαμένων παρουσιαστριών παρά η επιστροφή στις μούμιες που θέλει το ΕΣΡ.
Ευτυχώς που ο Νικολάου, ο δήμαρχος του Χολαργού, βρήκε το στουπί με το πετρέλαιο, διαφορετικά σήμερα η ημισέληνος θα κυμάτιζε στην Ακρόπολη και στη Λυκόβρυση αντί για πουτίγκα θα σέρβιραν καζάν ντιπί. Τέλος πάντων, ο Νικολάου, που πρέπει να είναι κάτι ανάμεσα σε δήμαρχο και πόιντερ, μας έσωσε και ελπίζω αντί να γυρνάει στα κανάλια να αμολυθεί στον Υμηττό να φερμάρει για νέα στουπιά.
Τα αγγλικά είναι πολύ καριόλικη γλώσσα. Αν δεν τα ξέρεις, καλό είναι να μην εκτίθεσαι και εκτός από εσένα να ξεφτιλίζεις και τους άλλους που σε εμπιστεύονται. Την Κυριακή το βράδυ ο απαράμιλλος Πολύδωρας βγήκε, είπε κι επανέλαβε τον όρο “ασύμμετρη επίθεση”. Επειδή το άκουσα στο ραδιόφωνο, το έγραψα όπως έχει. Ξυπνώντας όμως χθες το πρωί μού μπήκε η περιέργεια. “Τι στο διάολο είναι μια ασύμμετρη επίθεση σε στρατιωτικούς όρους;”. Επειδή από την αμερικανική στρατιωτική ορολογία σκαμπάζω, σε μισό λεπτό είχα τη σωστή απάντηση. Ο Τζορτζ Μπους μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους είχε χρησιμοποιήσει τον όρο “irregular attack”. Το “irregular attack” φυσικά δεν μεταφράζεται σε “ασύμμετρη επίθεση”, αλλά “επίθεση ατάκτων”. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθούν ενδεχόμενες ακραίες ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης με τη λογική ότι στις καταστάσεις πολέμου άτακτα στρατεύματα δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Γενεύης.
Τέλος πάντων, το irregular είναι στρατιωτικός όρος και σημαίνει “άτακτος” και καλό θα ήταν να το διορθώσουν πριν και οι αγωνιστές του ’21 ονομαστούν “ασύμμετροι”. Από τους συλληφθέντες πάντως φαίνεται το σατανικό σχέδιο η επίθεση να είναι “ασύμμετρη”. Γιατί πρέπει να είναι σατανικό το μυαλό που δημιούργησε μονάδα κρούσης από μια 75άρα από την Ηλεία, δύο πιτσιρικάδες από τη Θράκη, έναν Αλβανό οξυγονοκολλητή κι έναν παππού από τη Λακωνία για να επιτεθούν ασύμμετρα στην Ελλάδα. Και εάν υπάρχει Αμερικανός σκηνοθέτης, θα πρέπει να πάρει το σενάριο του Πολύδωρα και να το κάνει ταινία, βάζοντας τον μυστηριώδη εγκέφαλο των εμπρησμών να δίνει οδηγίες στην ασύμμετρη ομάδα κρούσης “εσύ γιαγιά, ξεκινάς από τα χόρτα, εσύ Αλία, το οξυγόνο και η κασέτα που ακούτε θα καταστραφεί σε 10 δευτερόλεπτα”.
Μέχρι χθες το πρωί, πάντως, ο Ταμαντανί Ενσαλίβα δεν είχε πάρει θέση στο blog του για την ασύμμετρη απειλή. Πιθανόν υπάκουε στην κυβερνητική εντολή ότι “τώρα δεν είναι ώρα για κριτική”. Παρ' ότι το βλέπω δύσκολο, γιατί ακόμα κι αν είσαι Μαλαουιανός από τον Καναδά καταλαβαίνεις ότι το κόλπο της πατριωτικής ένωσης μέχρι να περάσει η κρίση γίνεται για να ξεχαστούν οι υπεύθυνοι και είναι τόσο παλιό όσο το ανάποδο ψαλίδι.
Οι δύο καλύτερες θεωρίες συνωμοσίας που άκουσα ήταν από ακροατές του ΣΚΑΪ. Πρώτα από έναν κύριο που αφού πρώτα ζήτησε συγγνώμη αν λέει παπαρολογία είπε ότι ο μόνος που ξέρει τον λόγο που ξεσπάνε στα συγκεκριμένα σημεία οι φωτιές είναι ο Σουφλιάς. Ο οποίος με την ιδιότητά του ξέρει ότι η Ιόνια Οδός θα περάσει από τα συγκεκριμένα σημεία και ξέρει ότι τα καίνε αυτοί που θα φτιάξουν τον δρόμο για να πέσουν οι τιμές των οικοπέδων.
Αν δω τον Νικολάου να κυνηγάει τον Μπόμπολα που θα κρατάει στουπί είμαι πρόθυμος να το πιστέψω. Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν η προσέγγιση ακροάτριας που επισήμανε ότι οι φωτιές έγιναν την επέτειο της εορτής του Αγίου Βαρθολομαίου. Δεν θέλησε να προχωρήσει το σενάριο, αλλά αν κατάλαβα καλά σε αυτή την περίπτωση τις φωτιές πρέπει να τις έβαλαν καθολικοί, όργανα του πάπα, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το μέλλον της Πελοποννήσου, αφού η κυρία διαβεβαίωσε όλους ότι όπου να 'ναι έρχεται η Δευτέρα Παρουσία.
Και μέσα στα προβλήματά του ο δήμαρχος της Ζαχάρως πρέπει να έβγαλε ένα στεναγμό ανακούφισης όταν έλαβε την ανακοίνωση του ΠΑΣ Γιάννινα. Σύμφωνα με την οποία, το Δ.Σ. της ΠΑΕ με τον νομάρχη και τον δήμαρχο Ιωαννίνων και με τη συμμετοχή του Αλέξη Κούγια (που όπως τονίζει η ανακοίνωση παρευρέθηκε προσωπικά) αποφάσισαν να προτείνουν τη διεξαγωγή τουρνουά την ερχόμενη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με συμμετοχή του Αστέρα Τρίπολης, της Παναχαϊκής και της Καλαμάτας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τουρνουά θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για να ενισχύονται οι οικογένειες των θυμάτων και με μέρος των εσόδων του να αγοράζονται πυροσβεστικά οχήματα. Μια πολύ όμορφη προσέγγιση στο πρόβλημα, που αν πραγματοποιηθεί θα εξασφαλίζει μια γκοφρέτα για κάθε οικογένεια πυροπαθούς και μια πυροσβεστική βέσπα κάθε 100 χρόνια.
Το θέμα πάντως της πυρόσβεσης είναι στο μεγάλο μέρος του οικονομικό. Ελαβα ένα mail από τον αναγνώστη Ε.Κ., ο οποίος αφού δηλώνει αντιρρησίας συνείδησης και συγχαίρει τους τσοχοχελάκηδες για το πρωτοσέλιδο του Σαββάτου θέτει ένα πρακτικό ερώτημα. Ολοι εκείνοι οι οποίοι ζητούν αντί για αγορές όπλων να αγοράσουμε περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα στην επόμενη ψήφιση αγοράς οπλικών συστημάτων θα καταψηφίσουν την πρόταση; Και δεν μιλάω για τον Γιώργαρο τον Καρατζαφέρη, που έκανε δηλώσεις ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με background κάτι αγγέλους με καραμούζες που έμοιαζαν να έχουν σχεδιαστεί από Αλβανό σοβατζή, αλλά για τα υπόλοιπα κόμματα. Εκτός αν το γυρίσουμε και πάλι στη συνηθισμένη παπάρα τού “όλα για το καλό της Κύπρου τα αγοράζω” και αφήσουμε τα πυροσβεστικά στο μιλητό.
Να προσθέσω ότι των προηγουμένων υποχρεώσεων εξαιρείται ο μέγας παράφρων Μάκης Διόγος, ο οποίος πρέπει να είναι ο μόνος αριστερός που υποστηρίζει την ΕΟΚΑ Β'.
Ασύμμετρες απειλές:
-Από τον Γιάννη Κότσιρα, που δήλωσε στην τηλεόραση ότι δεν μπορεί να τραγουδήσει από τους λυγμούς.
-Από τη Λιάνα Κανέλλη, που από την τηλεόραση χτες έψαχνε να βρει τον ταξιτζή που είχε μεταφέρει στην Ολυμπία τους δύο Ιαπωνέζους ή Κινέζους. Ολοι στα ταξί ίδιοι μοιάζουνε και η Κανέλλη τούς έψαχνε για να μας πούνε ότι ταξίδεψαν από τη χώρα τους για να θαυμάσουν την Αρχαία Ολυμπία και μας βρήκαν να προσπαθούμε να τη μετατρέψουμε σε μπάρμπεκιου.
-Από τον Δημήτρη Μπαλή, που ζήτησε από την εφημερίδα η στήλη του σήμερα να βγει σε ένα πένθιμο μαύρο της Mercedes ή έστω σε ένα γκρι σουρί της BMW, σε μια εκδήλωση συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο λαό της Πελοποννήσου.
-Από τους δημοσιογράφους, που έξι ώρες μάς τα έπρηζαν με τον εμπρηστή που είχε συλληφθεί στην Ηλία, μέχρι να αποκαλυφθεί ότι ήταν ένας Κεφαλονίτης με παπάκι που είχε φρενάρει και έπαιρνε φωτογραφίες στα καμμένα. Οι υπόνοιες παραμένουν ότι ο Κεφαλονίτης με το παπάκι, η γιαγιά με τα κόλλυβα, ο Αλβανός οξυγονοσυγκολλητής και οι δύο πιτσιρικάδες από τη Θεσσαλονίκη αποτελούν τη μυστική τουρκική ομάδα κρούσης ΧΧΧ3RZ, με τη γιαγιά να είναι ειδική στο να πέρδεται και να ανάβουν οι λόγγοι.

2 σχόλια:

Clandestino είπε...

Όντως πολύ ωραίο (και αυτό) το άρθρο του. Η τελευταία φράση είναι αφασία!
"Οι υπόνοιες παραμένουν ότι ο Κεφαλονίτης με το παπάκι, η γιαγιά με τα κόλλυβα, ο Αλβανός οξυγονοσυγκολλητής και οι δύο πιτσιρικάδες από τη Θεσσαλονίκη αποτελούν τη μυστική τουρκική ομάδα κρούσης ΧΧΧ3RZ, με τη γιαγιά να είναι ειδική στο να πέρδεται και να ανάβουν οι λόγγοι".

Πάντως όπως είπες και εσύ, για πολλούς και διάφορους λόγους δεν τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Και αρκετοί άλλοι πιστεύω.

ΠανωςΚ είπε...

Τον εκτιμώ ως γραφιά πάρα πολυ. Ως τιβί περσόνα μου τη σπάει. Ασε που βγάζει στα γραπτά του υπογείως ένα αντιαριστερό μένος που δεν μπορώ να το εξηγήσω. Και όμως αυτό δεν τον κάνει λιγότερο απολαυστικό.