20 Αυγ 2007

Η τέχνη η ίδια

Στο Μεξικό ένας διάσημος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων αποδέχεται την πρόταση του εξεγερμένου λαού μιας μικρής αγροτικής πόλης να γίνει ο καινούργιος αρχηγός της τοπικής αστυνομίας. Φοβισμένος μεσήλικας και ξένος προς την πραγματικότητα της πόλης, ο Χοσέ Δανιέλ Φιέρρο κρατάει σημειώσεις για την ιστορία του κόκκινου δήμου της Σάντα Αννα προσπαθώντας να κατανοήσει ποιοι και γιατί σπέρνουν τόσα πτώματα στην πόλη:



Υπάρχει στην Σάντα Αννα ένα hit parade πουτανογεννημένων. Εχει ορισμένες ομοιότητες με το εθνικό hit parade. Αν ψάξεις καλά, ανακαλύπτεις μικρές διακυμάνσεις, μικρές παραλλαγές ήσσονος σημασίας, όπως παραδείγματος χάριν όταν ανεβάζει κάποιος τον πεθερό του στο νούμερο εφτά αντί να τον αφήσει στο δεκαπέντε που τον έχουν κατά μέσο όρο.[…]
Αναμφισβήτητο νούμερο ένα στο hit parade, ο Μελτσόρ Μπάρριο, κομματάρχης του PRI, αδελφός του φαντομά αγροτοπατέρα, ξεδοντιάρης και με κακοσμία στόματος. Σε εγκληματιακό επίπεδο (μπορεί να μη λέγεται έτσι αλλά η λέξη μου αρέσει) βιαστής ανηλίκων.
Νούμερο δύο και κολλητός πίσω από τον προηγούμενο, γλείφοντάς του τα οπίσθια, και όχι μόνο με τη μεταφορική έννοια, ο Σαμπάς, έτσι σκέτα -δον Σαμπάς για τους επιδεικνύοντας σεβασμόν. Ιδιοκτήτης ακινήτων, κουνιάδος του Μπάρριο, αλλά οι σχέσεις τους είναι κάκιστες και οι νεκροί ανάμεσά τους αρκετοί. Λένε ότι πριν από χρόνια ο Μελτσόρ σκότωσε έναν γιο του Σαμπάς σε έναν τσακωμό για κάτι χωράφια. Τα εγκληματιακά του Σαμπάς δεν είναι πολύ σαφή, φαίνεται ότι είναι χωμένος σε όλες τις βρομοδουλειές και σε καμιά στα σίγουρα. Φημολογείται ότι είναι ανακατεμένος στο εμπόριο φούντας σε διάφορα ράντσα στα βόρεια της Σάντα Αννα. Πολύ φίλος με τον αρχηγό της δικαστικής αστυνομίας, έναν ονόματι Δουράν Ρότσα, νούμερο τέσσερα στη λίστα κι ας έχει μόνο έξι μήνες στη Σάντα Αννα.
Νούμερο τρία αναντίρρητο, και από τη σκοπιά των χρεών το ένα και τα δύο σε μερικές ανώνυμες λίστες, ο Μανουέλ Ρέυνα, ο Σκοτεινός. Ενας πληρωμένος πιστολέρο που διευθύνει τις ομάδες κρούσεις του PRI στη Σάντα Αννα. Υπακούει απευθείας στις βουλές της πρωτεύουσας της πολιτείας, δεν έχει πάρε δώσε με την τοπική εξουσία. Για τη διαδήλωση της 20ής Απριλίου όλοι λένε ότι αυτός άνοιξε πυρ με ένα πολυβόλο από το καμπαναριό της εκκλησίας. Κάποιος μου είπε ότι προτού γίνει πιστολέρο πουλούσε αγροτικά μηχανήματα. [...]
Στο νούμερο πέντε ισοφαρίζουν ο πουλημένος αγροτοσυνδικαλιστής της ΣΜΕ και ο άλλος της ΠΕΣΕΑ, τάλε κουάλε οι δύο τους, μέχρι που μοιάζουν κιόλας. […]
Το νούμερο εφτά είναι συλλογικό, το μοιράζονται οι εργοδηγοί του ορυχείου και ο διαχειριστής του, ένας γκρίνγκο, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν κυκλοφορεί στην πόλη αυτές τις ημέρες, γιατί πήγε στο Χιούστον να χειρουργηθεί στο αρχίδι, όπως με πληροφόρησε ο αστυνομικός μου ο Λόμαξ, που έχει σχέσεις με την υπηρέτρια.
Στο οκτώ φιγουράρει ένας δικηγόρος, που δεν τον αναφέρουν πολλοί αλλά πάντα όσοι είναι καλά πληροφορημένοι, ένας δικηγόρος Κερεχέτα, που έχει έρθει από το Ο.Δ., φοράει σκούρα γυαλιά και κοιμάται σε ένα ξενοδοχείο απέναντι από το δικό μου, το ίδιο απόμακρος με μένα, το ίδιο ξένος, προάγγελος κακών που κουβαλάει συμφορές στις βαλίτσες του.
Η λίστα συνεχίζει ώσπου να συμπληρώσει κάπου διακόσιους εφτά ακόμη πουτανογεννημένους.

Στη Νέα Υόρκη ο (Διαλύοντας τον) Χάρι/Γούντι Αλεν, πετυχημένος συγγραφέας σε απόγνωση, κατεβαίνει με το ασανσέρ της δημιουργίας στην κόλαση και δράττεται της ευκαιρίας να καταγράψει τη δική του λίστα “πουτανογεννημένων”, κατανέμοντάς τους ανά όροφο -και τον εαυτό του στον χαμηλότερο.
Μια γυναικεία φωνή αναγγέλλει: Πέμπτος όροφος: ληστές, πρηξαρχίδηδες ζήτουλες και βιβλιοκριτικοί. Εκτός όροφος: Ακροδεξιοί, δολοφόνοι, δικηγόροι που εμφανίζονται στην τηλεόραση. Έβδομος όροφος: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, λυπούμεθα, αυτός ο όροφος είναι πλήρης. Όγδοος όροφος: Δραπέτες εγκληματίες πολέμου, τηλεοπτικοί ιεροκήρυκες και η εθνική επιτροπή υπέρ της οπλοκατοχής.
Στις ΗΠΑ, κάπου στα μισά της δεκαετίας του 90 έδρασε ένα ημιπετυχημένο, ημιταλαντούχο γυναικείο συγκρότημα, οι L7, πρωτοπόρες του riot girl κινήματος. Αδιαμφισβήτητο highlight της καριέρας τους το τραγούδι Shitlist που ακούστηκε στην ταινία Natural Born Killers του θεομπαίχτη Ολιβερ Στόουν.




Στην Ελλάδα τις ημέρες αυτές τα κομματικά επιτελεία καταρτίζουν πυρετωδώς τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών για τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Αλλά φυσικά αυτό έχει τόση σχέση με τα παραπάνω όσο πιστεύει ο καθένας ότι έχει η τέχνη με τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: