11 Σεπ 2011

Η ομιλία έγινε. Ήττα λοιπόν.

Έχει ώρα που γύρισα αλλά από τη μία οι γιοι μου που δε κοιμούνται απόψε και από την άλλη η υπερένταση δε μ αφήνουν να ηρεμήσω.
Τι είδα σήμερα λοιπόν;
Αρχικά είδα κόσμο πολύ στους δρόμους και αυτό μ άρεσε. Σε σύγκριση με πέρσι που ήταν παγωμένος ο κόσμος, ακόμα βυθισμένος στο λήθαργο της "συλλογικής ευθύνης", ήταν πολυπληθείς οι πορείες. Με κόσμο, κυρίως νέο.
Αλλά είναι μάλλον φοβισμένοι. Ή να το θέσω καλύτερα. Κάνουν την πορεία, φτάνουν στο Βελλίδειο. Και εκεί; Τι κάνουν; Μένουν απ έξω; Τα ρίχνουν στους αστυνομικούς; Τι;
Άλλοι πετούσαν πέτρες. Άλλοι τους κυνηγούσαν να μην πετούν πέτρες. Άλλοι κοιτούσαν πως να βρίσουν τους αστυνομικούς. Γενικότερα ο καθένας μάλλον έκανε ότι του κατέβαινε.
Θεωρώ με το φτωχό μου το μυαλό ότι ο κόσμος ήταν φοβισμένος από τις εικόνες που είχε δει από την Αθήνα και το πρωτοφανές ξύλο που είδαν. Με το που έπεφταν τα δακρυγόνα (που στο σύνολο τους δεν νομίζω ότι ήταν πάνω από 40-50 τουλάχιστο εκεί που ήμουν εγώ) όλοι ήταν πίσω και επικρατούσε μια παγομάρα. Θα μου πεις, δηλαδή τι έπρεπε να κάνουν; Ντου και να τα σπάσουν όλα; Όχι αλλά και από την άλλη πέρασε πολύς, πολύτιμος χρόνος μέχρι να μαζευτούν ξανά μετά την οπισθοχώρηση.
Όλο το νταβαντούρι με τους αστυνομικούς δε κράτησε πάνω από κανά μισάωρο και δεν ήταν μπροστά στην είσοδο της έκθεσης αλλά δίπλα στη ΧΑΝΘ στο παρκάκι. Υπήρξαν άτομα που φαινόταν ότι πήγαν να κάνουν την γνωστή ιστορία με τον πετροπόλεμο αλλά ο κόσμος και δεν ακολούθησε και τους σταμάτησε.
Γιατί τέτοια παγομάρα;
Από την άλλη το σχέδιο της αστυνομίας πέτυχε μια χαρά. Φάνηκε ότι δεν ήθελαν τον κόσμο συγκεντρωμένο στην πλατεία, μπροστά στην είσοδο της έκθεσης. Και το πέτυχαν.
Φασαρία δημιουργήθηκε όταν το συγκεντρωμένο πλήθος προσπάθησαν να προσεγγίσουν οι οπαδοί του Ηρακλή. Οι αστυνομικοί πολύ γρήγορα τους απώθησαν και δε τους άφησαν ποτέ να πλησιάσουν τους υπόλοιπους. Η ΓΣΕΕ απωθήθηκε λίγο ψηλότερα κάπου στην Εθνικής Αμύνης. Τα δυο αυτά μπλόγκ δεν έφτασαν ποτέ στην έκθεση.
Απαράδεκτο αν θέλετε τη γνώμη μου.
Για τους μεν οπαδούς του Ηρακλή, βρίσκω μάλλον ανόητο να κατεβαίνει κάποιος για την ομάδα τους στο δρόμο λες και δεν έχει άλλα πράγματα να διαμαρτυρηθεί. Από την άλλη όμως δεν μπορείς να αρνείσαι σε κανένα την πρόσβαση στο χώρο που έχουν συγκεντρωθεί οι υπόλοιποι. Για τη ΓΣΕΕ όσο και να μου την έχουν δώσει και εμένα στα νεύρα δε μπορείς να αρνείσαι την πρόσβαση στο χώρο διαμαρτυρίας στο μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όργανο της χώρας.

Με λίγα λόγια, η αστυνομία χρησιμοποίησε αθέμιτα και μάλλον μη-δημοκρατικά μέσα για να πετύχει το σκοπό της:

Να μην συγκεντρωθεί κόσμος στην πλατεία. Και επειδή και οι κάμερες είναι εκεί ας τους δείρουμε και ας τους ψεκάσουμε πριν συναντηθούν.

Καλά για το ΠΑΜΕ που συγκεντρώθηκε, έκανε πορεία, πήγε μέχρι το Λευκό Πύργο έκανε μεταβολή πήγε στα δικαστήρια και πήγαν όλοι μαζί στο φεστιβάλ του ΚΚΕ δεν έχω κάτι να προσθέσω. Να μη ξανακούσω ότι είναι αυτοί που κάνουν επανάσταση και ανατροπή.
Συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΠΑΜΕ αλλά και των υπολοίπων έχω την εντύπωση πως η όλη ιστορία είναι σε ένα οριακό σημείο.
Φέτος, ξαναλέω, ο κόσμος ήταν πολύς. Αλλά στο κατάλληλο σημείο δεν επιθυμεί τη σύγκρουση. Τι πάει να πει, καθόμαστε εδώ και τους βλέπουμε;
Τι πάει να πει χειροκροτούμε και δε προκαλούμε;
Τι πάει να πει γυρνάω πίσω και πάω σε Φεστιβάλ;
Τι πάει να πει πετάω πέτρες, έτσι γιατί ο μπάτσος είναι εχθρός μου;
Αν το "κίνημα" ήθελε σήμερα να λέει ότι κάτι πέτυχε παραπάνω, πέρα από το ότι κατάφερε να βγάλει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων στο δρόμο και να γίνει δέκτης καταστολής θα έπρεπε να είχε αναβληθεί η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού.
Τελεία και παύλα.
Και αυτό δεν έγινε.

Δυο πράγματα διαδικαστικά
1) Πέρασε από δίπλα μου σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση μια κρότου λάμψης. Δεν είμαι χαζός. Ούτε υπερβάλλω με αυτά. Ευτυχώς (για εμένα τουλάχιστο) πέρασε δίπλα μου στο ύψος του αυτιού μου και έσκασε πολύ πιο πίσω. Δεν κινδύνεψα άμεσα αλλά ήταν προφανές ότι στόχος δεν ήταν απλά να πετάξουν αυτή τη μαλακία αλλά να σημαδέψουν κιόλα.
2) Για το παλικάρι που μου έριξε στα μάτια μααλόξ και για όλους αυτούς που βοηθούσαν τον κόσμο αξίζουν πολλά μπράβο και ευχαριστώ.
3) Οι γνώμες είναι σεβαστές. Όλες. Γι αυτό έχουμε και δημοκρατία. Αλλά όχι ρε φίλε να τρώει ο άλλος ξύλο και να ρουφάει δακρυγόνο και εσύ να ειρωνεύεσαι. Αυτό δε το σέβομαι γιατί και εσύ δε σέβεσαι. Και να ξέρεις και κάτι στο κάτω κάτω; Όποτε ο κόσμος καθόταν σπίτι του τίποτα δεν άλλαζε. Τις όποιες αλλαγές σε αυτόν τον κόσμο τις έκανε ο κόσμος που βγήκε στο δρόμο. Οι φιλήσυχοι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν αλλά και είναι και εντελώς άχρηστοι για το κοινωνικό σύνολο. Όταν γύρισα σπίτι ο 3 1/2 χρονών Θωρ με ρώτησε γιατί είναι άσπρη η μούρη μου. Δε μπήκα σε διαδικασία να εξηγήσω απλώς του είπα να συγκρατήσει την εικόνα. Ελπίζω να τη θυμάται όταν θα είναι 18 και θα με μουτζώνει. Θα έχω να του λέω ότι κάτι προσπάθησα να κάνω γι αυτόν.
Ξεκαθαρίζω ότι αυτά που διαβάσατε έχουν να κάνουν με το τι είδα εγώ στο μέρος που ήμουν. Δεν έχω άποψη για το τι έγινε στη Ναβαρίνου ή αργότερα στη Φιλοσοφική και στο Λευκό Πύργο.
Φώτο δείτε εδώ από τον @Argos_T (τις ανεβάζει τώρα, κάντε και κανα refresh)

6 σχόλια:

Preszόνι είπε...

Έλα τώρα.. ταξιτζήδες, οπαδοί του Ηρακλή, κόσμος που ανέβηκε από Αθήνα, ΠΑΜΕ. Τι περίμενες; Ξύλο για 2-3 ώρες και τέλος.. ήταν σαφές και αναμενόμενο.

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

Δεν ήταν μόνο αυτοί. Ήταν πολύς κόσμος. Περίμενα να είναι ο κόσμος με περισσότερο τσαγανό. Έβλεπα ότι περισσότερο προσπαθούσαν να καλύψουν το κώλο τους παρά να παλέψουν μπροστά. Θέλω να πω το "Προσοχή στους προβοκάτορες" υπερκέρασε το "Πάμε γιατί είναι ο ΓΑΠ στη ΔΕΘ". Καταλαβαίνεις νομίζω τι θέλω να πω...

gazakas είπε...

Επιβεβαιώνω τα περισσότερα (μάλλον ήμασταν στο ίδιο σημείο), συμφωνώ με την ανάλυση, συζητάω το δια ταύτα και έχω βουρκώσει με αυτό που είπες στον Θωρ...

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

να γίνει σύντομα η συζήτηση για το δια ταύτα και με πολλές μπύρες σε παρακαλώ

Raggedy Man είπε...

Στο μεταξύ η εμφάνιση οπαδών, ατόμων που θεώρησαν ότι η κωλοομάδα τους ήταν το μοναδικό πράγμα για το οποίο έπρεπε να αγωνιστούν με ενόχλησε πάρα πολύ. Όπως με ενοχλεί η ανθρώπινη βλακεία όποτε και όταν κάνει την εμφάνισή της... Γάμα τα...

Preszόνι είπε...

Μην με παρεξηγεις, σιγουρα επι το πλειστον ειχε κοσμο εκτος ΠΑΜΕ, ηρακλη κλπ κλπ. Αλλα αρκουν 10 απ' αυτους στους 100 για να το γ@μ^σ0*ν. Εγω εφαγα τα χημικα και τις κροτιδες των ταξιτζηδων και γυρισα σπιτι (ετσι και αλλιως αυτος ηταν ο προορισμος μου) αφου περασα απο αριστοτελους, και ειδα τι γινοταν.. Οι τυποι ηταν λυσσασμενοι.