25 Σεπ 2011

Το DNA του ΠΑΣΟΚ

Ο panws_k είναι πηγή έμπνευσης για εμένα. Είναι σα να είμαι εγώ ο House MD και αυτός ο Wilson.
Του έλεγα το λοιπόν για ένα τυπάκο που έχουμε στη δουλειά που έχει έρθει για πρακτική (έχουμε γεμίσει πρακτικάριους, το αφεντικό λέει ότι είναι "μια φτηνή λύση που μας λύνει τα χέρια"). Ο τυπάκος είναι 25 χρονών και όπως μας έδωσε να καταλάβουμε μόλις λίγες μέρες πριν η εξάμηνη παραμονή του στην εταιρία λήξει, έχει ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Και όχι μόνο έχει ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Θέλει λέει και να ξαναψηφίσει διότι όλα όσα έχει κάνει, λέει, είναι καλά.
Οι αποδέλοιποι νιώσαμε καλά. Επιτέλους είχαμε βρει έναν, από το χαμένο είδος των ανθρώπων εκείνων που
α) είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ
β) το λένε
γ) δε βρίζουν πλέον (γιατί ξεγελάστηκαν από το "λεφτά υπάρχουν" και δε θέλουν να ξαναψηφίσουν) και
δ) θα το ξαναψηφίσει
Επίσης είχαμε βρει τον άνθρωπο που θα δουλεύουμε σθεναρά για τις υπόλοιπες περίπου 15 μέρες.
Δεν έχει πλέον όνομα. Είναι ο "σοσιαλιστής"
Που μπαίνει τώρα ο Πάνως Κάπας.
Το λοιπό είχαμε μια συζήτηση.
Σε αυτήν του είπα ότι αυτό που περιμένω εγώ είναι τούτο, και δεν νομίζω ότι το σκέφτομαι μόνο εγώ, οι περισσότεροι θα το σκεφτήκατε:
Παίρνουμε τώρα την 6η δόση. Ξεκινάμε με νέα μέτρα και φτάνουμε στο Δεκέμβριο. Εκεί μας περιμένει η έβδομη δόση. Νέα μέτρα (αλλά τα περιμένουμε, δεν είναι έκτακτα, όπως για πχ τα τέλη κυκλοφορίας) την παίρνουμε. Καθώς στην Ελλάδα Ιανουάριο-Φεβρουάριο δε κινείται τίποτα φτάνουμε στην 8η δόση αλλά εκεί είναι τα πράγματα εξαιρετικά δύσκολα, οπότε ο Τζέφρι λέει πάμε σε εκλογές με προεκλογική περίοδο τον Μάρτιο. Ο κόσμος πανηγυρίζει γιατί σου λέει "τους ρίχνουμε" κάνει υπομονή μέχρι τον Απρίλη και ψηφίζει, δυστυχώς, Σαμαρά. Ο Σαμαράς λέει ότι χρειάζεται λίγο χρόνο, κάνα δυο μήνες και οι πιστωτές λένε καλά ρε φιλαράκι οκ πάρε μέχρι τον Ιούνιο. Ιούλιο και Αύγουστο δε κινείται τίποτα στην Ελλαδίτσα οπότε φάγαμε το καλοκαίρι μέχρι τον Αύγουστο. Ο Σαμαράς λέει κάτι κινείται, φτάνουμε στο Δεκέμβριο με χίλια βάσανα και με το κόσμο να υποφέρει ΑΛΛΑ:
Να κάνει υπομονή λόγω των εξελίξεων.
Άρα:
Έχουμε φάει ένα χρόνο χωρίς ο κόσμος να έχει ξεσηκωθεί κάτω από τις εξελίξεις.
Έτσι απλά και μπακαλίστικα.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν βρει τον απαραίτητο χρόνο να αναπροσαρμοστούν και έχει ο Θεός. Και επίσης ο Γιωργάκης δε θα έχει την ιστορική ευθύνη για το νέο "δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Σκεφτείτε το λίγο. Ο Τρικούπης ΛΕΓΕΤΑΙ ότι είπε τη φράση στο φουαγιέ της Βουλής. Ούτε κάν επίσημα. Και έμεινε στην ιστορία για αυτό και όχι για τα έργα που έκανε και αναμόρφωσαν εκείνη την εποχή τη χώρα. Άρα σιγά μη μείνει ο ΓΑΠ στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε ότι η χώρα είναι πτωχεύσασα, ανεξάρτητα από το ότι μας οδήγησε ο ίδιος στη χρεοκοπία.
Αυτό είπα στον Πανωκαπα.
Και αυτός απήντησε το σοφόν:
"Όντως μπορεί να γίνει έτσι. Και μάλιστα μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει αυτήν την πολιτική θρασύτητα να το κάνει αυτό. Να πάει δηλαδή στην κρίσιμη ώρα στις εκλογές μόνο και μόνο για να φορτώσει την ευθύνη της πτώχευσης σε κάποιον άλλον. Στην ιστορία δε θα μείνει το ΠΑΣΟΚ για την όποια χρεοκοπία αλλά αυτός που θα διαδεχθεί. Μετά από περίπου ένα χρόνο και αφού θα έχουμε πάει κατά διαόλου, θα ξανάρθουν και θα πουν ότι αυτοί κάναν τα σωστά αλλά δε τους άφησε η κακή ΝΔ να προχωρήσουν. Και θα το παίξουν πάλι σωτήρες".
Ας ενώσουμε τώρα τις δυο τελείες.
Ο Πάνωσκάπας έχει απόλυτο δίκιο. Είναι τέτοια παράταξη το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο "σοσιαλιστής" με τον οποίο ξεκίνησε η ιστορία μας έχει δίκιο. Ο τελευταίος μάλιστα αποκαλύφθηκε σε όλους μας όταν είπε
"καλά κάνουν και κόβουν τις συντάξεις, να τις κόψουν κι άλλο. Και τι να ψηφίσω δηλαδή; Τον Σαμαρά; Ή κάποιον που αποκλείεται ποτέ να κυβερνήσει; Αν ψηφίσω Παπαρήγα τι έχω προσφέρει; Τίποτα. Αφού δε κυβερνάει τι να αλλάξει;"
Εδώ λοιπόν έρχεται η επίφανι που μου έδωσε ο Πάνωκάπας
Ο 25χρονος αγλαός ψηφοφόρος δε έζησε καν την εποχή του Αντρέα. Ξέρει ότι είναι ο μπαμπάς του ΓΑΠ αλλά δε ξέρει τίποτα παραπάνω. Όχι ότι ο Αντρέας ήταν καλός, δε λέω αυτό. Λέω όμως ότι οι παλαιότεροι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-όπως είναι ενδεχομένως ο πατέρας του αγλαού ψηφοφόρου-ήταν υποστηρικτές αυτής της παράταξης γιατί, υποτίθεται, είχε ανθρώπινο πρόσωπο ενώ από την άλλη ήταν το πρόσωπο του Μητσοτάκη που φέρνει περισσότερο σε Δράκουλα.
Δε θα ξεχάσω την απάντηση ενός ΠΑΣΟΚου φίλου του πατέρα μου όταν του είπα ότι όταν ο λαός πεινάει ο Παπανδρέου χτίζει βίλα στην Εκάλη για να στεγάσει τη γκόμενα. Η απάντηση ήταν ότι ο ηγέτης έχτισε ένα κωλόσπιτο για να μείνει και δεν είναι λόγος αυτός να πολεμάμε μια παράταξη με ανθρώπινο πρόσωπο. "Τι θέλεις δηλαδή; Να έρθει η δεξιά;"
Ο φίλος του πατέρα μου είχε στο μυαλό τη δεξιά που έχουν όλοι πατεράδες των 30 κάτι έχουν στο δικό τους. Αυτή τη δεξιά της εξορίας του ξύλου και του κυνηγητού. Αυτή τη δεξιά κλήθηκε να διώξει ο Ανδρέας και από εκεί, ξαναλέω υποτίθεται, προέρχεται ο ίδιος ο Παπανδρέου σίνιορ και το κόμμα του.
Ο σημερινός νεαρός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει στο μυαλό του αυτά. Έχει στο μυαλό του τον Σημίτη και τη δεξιά πολιτική της λιτότητας που επέβαλε. Τη διολίσθηση της δραχμής το χρηματιστήριο τον Γιάννο τον εκσυγχρονισμό κλπ. Έχει στο μυαλό μετά τον Καραμανλή τζούνιορ και την απόσχιση του από τα δεξιά στρώματα και το άνοιγμα στο μεσαίο χώρο. Για το ποίο μάλιστα τον κατηγόρησαν οι παραδοσιακοί δεξιοί.
Και εδώ υπάρχει μια σύγχυση.
Ποιος είναι τελικά ο δεξιός και ποιος ο κεντρώος; Υπάρχουν πλέον αυτά; Μήπως πλέον υπάρχουν οι φιλελεύθεροι και οι μη φιλελεύθεροι;
Όπως και να έχει το κόμμα αυτό (που είναι περίπου σαν τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο. Έχει κατακλέψει τον κόσμο αλλά ωστόσο είναι η λαοφιλέστερη ομάδα και έχει ορκισμένους υποστηρικτές ή ορκισμένους εχθρούς) δεν έχει το ίδιο DNA.
Έχει υποστεί μετάλλαξη;
Έχει βγάλει τον πραγματικό του εαυτό;
Και το σημαντικότερο ερώτημα που έθεσε φίλος και συνάδελφος του Πάνωκάπα (σας λέω έμπνευση ο τύπος ρε!Όχι μόνο αυτός αλλά και οι συν αυτό) σε μια συζήτηση που είχαμε εγώ αυτός και ο Argos_T:
Γιατί τις αντιρρήσεις και τις αναστολές (βλέπε Λοβέρδος για το ¨δημαγωγικό ΠΑΣΟΚ" Διμανατοπούλου για "επιστροφή στη δραχμή" κλπ) τις έχει εκφράσει η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ;

ΥΓ Να πω στον Τριάντα να διαβάσει το κείμενο;Ή θα γίνει της τανας που;

3 σχόλια:

Σταυρούλα είπε...

Να του πεις και μετά να με ειδοποιήσεις ;)

Ανώνυμος είπε...

Φιλη Ρενατα,
Του ειπα,απαντησε στο τουητερ και ηταν μια χαρα.
Σε ευχαριστω για το σχολιο!

Ανώνυμος είπε...

Α, είναι θαυμάσιο που συναντήσατε αυτό το είδος! Οι επιστήμονες άρχιζαν να θεωρούν πως έχει εξαφανιστεί.

[Υπενθυμήστε του να καταθέσει κάτι σε εκείνο τον τραπεζικό λογαριασμό που καλούμναστε να προσφέρουμε για να ενισχύσουμε την Ελλάδα.]