19 Μαΐ 2011

Λαρς Σαββόπουλος, Διονύσης φον Τρίερ

Κι είπε ο Σαββόπουλος αυτό που είπε.
Και βούηξε το εγχώριο σύμπαν.
Κι είπε κι ο Φον Τρίερ αυτό που είπε.
Και βούηξε το διεθνές σύμπαν.
Εγράφησαν ουκ ολίγα εύστοχα πράγματα, υπερασπιστικά και μη, περί της σαββοπούλειας ρήσης, στις δε Κάννες δεν ξέρω τι γράφουν για τον Τρίερ αλλά μάλλον θα τον μπανάρουνε τον τύπο κι αυτόν και την ip του.
Ομως ο Λαρς είναι τραγουδοποιός. Ο Διονύσης σκηνοθέτης. Ο ένας φτιάχνει ταινίες (ο Λαρς; ο Διονύσης;), ο άλλος τραγούδια (ο Σαββόπουλος; ο Τρίερ;). Σαφώς, εφόσον μιλούν, θα κριθούν.
Η υπερβολή στις αντιδράσεις είναι που μ' ενοχλεί, ομοίως και η φαιά ουσία που σπαταλιέται κρίνοντας την άποψη του Λαρς Σαββόπουλου. Δηλαδή απ' το Σαββόπουλο περίμενες τη λύση για το μεταναστευτικό; Μήπως κι αυτοί που τα χώνουν στο Σαββόπουλου υπερεκτιμούν κατά βάθος το ποιόν του ανθρώπου; Μήπως περιμένουν υπερβολικά πολλά απ' αυτόν; Απ' το Σαββόπουλο περίμενες τη βαθιά πολιτική σκέψη; Τελικά, τόσο πολύ έχουμε ανάγκη την όποια πρωτοπορία; Τους διανοούμενους με τις σιωπηρές διαμαρτυρίες; Μήπως αντιλαμβανόμαστε την πολιτική ως θέαμα;

7 σχόλια:

Raggedy Man είπε...

Πέστα ωρέ διάολε!

Ανώνυμος είπε...

Απλά έχουμε μπερδέψει την άποψη με την κριτική.
Κι επειδή άποψη δεν έχουμε νιώθουμε ωραία όταν κάνουμε συνεχώς κριτική στις απόψεις των άλλων.
Δεν έχουμε καταλάβει οτι ο καθένας θα έχει πάντα την άποψή του και οφείλουμε, όχι να συμφωνήσουμε αλλά να τη σεβαστούμε.
Επίσης, δεν έχουμε καταλάβει οτι πρέπει να χτίζουμε κι όχι να γκρεμίζουμε.
Να χτίσουμε προσωπικότητα κι όχι να πυροβολούμε όποιον εκφράζει τη γνώμη του.
Ακόμα, δεν έχουμε καταλάβει οτι αυτή η συστηματικά επικριτική στάση θα οδηγήσει στο σημείο να ακούγονται ολοένα και λιγότερες απόψεις μέχρι να γίνουμε όλοι μια ωραία μάζα σκ@τ@ χωρίς άποψη, αντίληψη, κριτική ικανότητα και επομένως χωρίς μέλλον.

k1 είπε...

Δεν ξέρω μωρέ Πάνω. Πόσο βαυθύ πολιτικό μυαλό χρειάζεται για να μην κάνει κάποιος ρατσιστικές δηλώσεις; Κι εμείς που δεν γράψαμε τη μουσική του Σαββόπουλου αλλά δεν είμαστε και ρατσιστές, είμαστε ατάλαντες πολιτικές διάνοιες; Όχι, δεν τον θεωρούσαμε ποτέ σοβαρό διανοούμενο αλλά νομίζω ότι η απόσταση μεταξύ του φωτεινού παντογνώστη που θα λέει σοφίες για το μεταναστευτικό και του τύπου που παθαίνει ονείρωξη με την αναβίωση της Μακρονήσου παραείναι μεγάλη.

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

Το ζήτημα είναι πόση αναγνωρισιμότητα έχει ο καθένας και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ορισμένους. Αν ο Σαββόπουλος που εκπροσωπεί και μια γενιά συγκεκριμένη βγαίνει και λέει αυτές τις μπούρδες βάζει μαρμελάδα στο ψωμί αυτών που αρέσκονται να τα αναπαράγουν. Ο τυπάς στο σπίτι λέει "Να ρε τα λέει και ο Σαββό να ουμ"

ΠανωςΚ είπε...

Raggedy Man, ναι διάβαλε! :)

AnD, θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα. Με την επισήμανση ότι προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με το κράξιμο (ή και το χλευασμό) μιας άποψης. Αλλά το να κράζουμε τον Σαββόπουλο, τη στιγμή που λέγονται πιο τερατώδη πράγματα απ' άλλους, το θεωρώ πολυτέλεια.

Κ1, κάποιοι δεν θεωρούν ρατσιστικές τις δηλώσεις Σαββόπουλου. Και γίνεται μια διαμάχη ερμηνειών των δηλώσεων: είναι ή δεν είναι ρατσιστικές και τι θέλει να πει ο ποιητής; Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημά μου: πολλή αξία του δίνουμε του τύπου και πολύ χρόνο αφιερώσαμε σε αυτόν.

Σκόρδο, δικιο εχεις αλλά δικαιώνεις και μένα: τελικά η πολιτική παίζεται και με όρους του θεάματος; Μεγεθύνουμε το θέμα ακριβώς επειδή το είπε ο Σαββόπουλος και όχι κάποιος άλλος.





Και κάτι γενικότερο: γενικά έχω συνηθίσει να γράφω διάφορα και να μην υπάρχουν σχόλια. Και έστω κι αν ακουστώ ως ψώνιο, θεωρώ ότι έχω γράψει πολύ καλύτερα ποστ, τα οποία δεν σχολιάστηκαν. Μήπως εντέλει επειδη το συγκεκριμένο θέμα είναι "τρέντι", συμπαρασύρει και στο σχολιασμό ενός κατά τ' άλλα μετριότατου ποστ;
Λέω εγώ τώρα...

ΠανωςΚ είπε...

Και τέλος πάντων μπορεί να έχω και άδικο και να είναι μείζων ζήτημα το τι δηλώνει ο Σαββό... Αλλωστε, όλα λάθος είναι.

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

Όχι ρε. Τις άλλες φορές απλά συμφωνούμε τόσο πολύ μαζί σου που στο τέλος θα το κάνουμε σχολικό λεύκωμα της δεκαετίας του 80 εδώ μέσα:"συμφωνώ με τον κτήτωρ".
Α...για να σε δικαιώσω το γραψα.