17 Φεβ 2010

Να τα φάτε στους γιατρούς ρε!

Η εκμετάλλευση μιας γέννησης δεν έχει προηγούμενο τελικά σε αυτήν την χώρα. Δεν είναι μόνο τα έξοδα που κάνεις (τώρα που το σκέφτομαι είναι μια καλή ιδέα για ένα μελλοντικό πόστ) σε κλινικές και τα τοιαύτα. Είναι και τα βλαστοκύτταρα. Και εξηγώ:
Για όσους δε γνωρίζουν τα βλαστοκύτταρα είναι μια πρακτική που έχει αρχίσει εδώ και κάποια χρόνια να εφαρμόζεται και προλαμβάνει διάφορες ασθένειες. Οι κατηγορίες είναι διάφορες απλώς θα πω μια χαρακτηριστική. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που απέκτησαν κάποιο πρόβλημα σε πολύ μικρή ηλικία. Χρειάστηκε λοιπόν για την αντιμετώπιση της να γίνει ένας μαραθώνιος για να βρεθεί συμβατός δότης μυελού των οστών. Αν βρεθεί τότε το παιδί έχει πολλές πιθανότητες να τα καταφέρει. Όλη όμως η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού. Τα συγκεκριμένα κύτταρα βρίσκονται μέσα στον ομφάλιο λώρο και συγκεντρώνονται αμέσως μετά τη γέννα με μια απλή, για τους γιατρούς φυσικά, διαδικασία. Λέγονται και «αρχέγονα» κύτταρα. Ο λόγος είναι ότι μπορούν με μια καλλιέργεια στο εργαστήριο να μετατραπούν σε συγκεκριμένα κύτταρα του οργανισμού όπως για παράδειγμα νευρικά. Σε ακραίες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί εργαστηριακές μελέτες όπου διάφοροι τρελαμένοι έχουν φτιάξει ανθρώπινα μέλη με βλαστοκύτταρα. Η τελευταία επιτυχία πάντως αμφισβητείται τα μάλα.

Τες πα αυτό που γίνεται φανερό είναι έχεις όταν περιμένεις ένα παιδί την εξής επιλογή. Το παιδί που θα γεννηθεί έχει μια πιθανότητα 2% να νοσήσει από κάποια ασθένεια που αν έχεις πληρώσει μια τράπεζα φύλαξης των βλαστοκυττάρων η πιθανότητα αυτή εκλείπει.
Οι περισσότεροι γονείς, όπως και εγώ, επέλεξα να το κάνω. Αν είναι σκέφτηκα να δώσω χρήματα και να είμαι σίγουρος ότι το παιδί μου δε θα πάθει τίποτα δε γαμείς τα δίνω.
Η ιστορία αυτή άρχισε να αναπτύσσεται ιδιαίτερα μέσα στα τελευταία δυο χρόνια. Όταν γεννήθηκε ο μικρός Θώρ δηλαδή. Τότε η ταρίφα ήταν 1700€. Η όλη διαδικασία έγινε και όλα καλά. Έδωσα και τα λεφτά και ΟΚ.

Από τότε όμως πολύ νερό κύλισε στο αυλάκι. Οι εταιρίες μυρίστηκαν λεφτά. Και όταν λέμε εταιρίες εννοούμε τις τράπεζες βλαστοκυττάρων και τις κλινικές. Τι έγινε λοιπόν; Για παράδειγμα οι τράπεζες στου ζητούσαν τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου που ούτως ή άλλως κάνουν οι μέλλουσες μητέρες για να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Τώρα σου λένε ότι τις εξετάσεις τις κάνουν αυτοί ΜΕΤΑ τη γέννα και στις χρεώνουν. Επίσης τι κάνουν οι κλινικές;

Όταν γεννήθηκε ο Θωρ, πριν δυο χρόνια, έγινε η λήψη των βλαστοκυττάρων και ΟΚ. Τώρα στη γέννηση του Πάμπλο η κλινική με χρέωσε με 190€ τη λήψη των βλαστοκυττάρων. Μόνο και μόνο επειδή λέει χρησιμοποιώ ο χώρο τους. Όταν τα πήρα στο κρανίο τους είπα ότι δε μπορώ να κάνω αλλιώς το χώρο σας θα χρησιμοποιήσω αφού εδώ γεννάω. Τι να κάνουμε δηλαδή; Να περάσουμε έξω δυο λεπτά να πάρουμε τα βλαστοκύτταρα και να ξαναμπούμε; Η δικαιολογία τους είναι ότι είναι λέει μια αποζημίωση του γιατρού. Από ότι όμως μου είπε ο δικός μας γιατρός όταν διαμαρτυρήθηκα είναι ότι ουδέποτε παίρνουν οι γιατροί αυτά τα χρήματα. Και μάλιστα υπήρξαν τραγελαφικές καταστάσεις με γιατρούς που έφεραν εισαγγελέα στις κλινικές. Όχι επειδή θέλανε να υπερασπιστούν το δίκαιο των πελατών τους αλλά άκουσων άκουσων για να διεκδικήσουν το ποσό. Αυτό επίσης που μου είπαν εμένα ήταν ότι τα χρήματα αυτά θα τα πάρω πίσω από την τράπεζα βλαστοκυττάρων. Η τελευταία φυσικά αρνήθηκε να το κάνει. Για να γίνω πιο κατανοητός: Η όλη διαδικασία απαιτεί 3 λεπτά στην κυριολεξία. Μια αιμοστατική λαβίδα από τη μια και μια από την άλλη και ένα καθετήρα. Αυτό. Και δε χρησιμοποιείς κανένα εργαλείο της κλινικής. Είναι όλα μέσα στο βαλιτσάκι που σου δίνει η εταιρία φύλαξης ή τράπεζα. Πρόκειται απλώς για εισπρακτικό μέσο και τίποτα παραπάνω. Χαράτσι ολκής και τίποτα παραπάνω.

Είμαι τρελαμένος με αυτήν την ιστορία. Πραγματικά. Ήθελα να βάλω ονόματα κλινικών και τέτοια αλλά κρατήθηκα. Δεν είμαι τρελός να το κάνω από εδώ μέσα. Απλώς σκοπεύω να διαμαρτυρηθώ όπου μπορώ. Ακόμα και στον παπά της ενορίας.
Διαβάστε περισσότερα και εδώ.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σκορδούλη, δεν το έψαξες αρκετά μάλλον. Υπάρχει η δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. "Καταθέτεις" τα βλαστοκύτταρα και έχεις δικαίωμα χρήσης βλαστοκυττάρων της τράπεζας και όλων των τραπεζών του εξωτερικού που συνεργάζεται (διότι φαντάζομαι γνωρίζεις ότι τα δικά σου έχουν ημερομηνία λήξης και σπάνια χρησιμοποιούνται αυτά που έχουν δοθεί από τον δότη). Δεν στοιχίζει τίποτα η όλη διαδικασία και αν η λήψη γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο, τότε δεν πληρώνεις ούτε το χαράτσι της "ληψης" που αναφέρεις...

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

Φίλε ανώνυμε.
Φυσικά και γνωρίζω τη συγκεκριμένη παράμετρο. Το θέμα είναι ότι όταν ξεκίνησα τη διαδικασία για το πρώτο παιδί οι δημόσιες τράπεζες δεν ήταν τόσο οργανωμένες. (Εϊχαν μικρότερη διάρκεια φύλαξης και άλλα) Όταν πήγα ξανά λοιπόν στην εταιρία που τελικά συνεργάστηκα την πρώτη φορά πήγα γιατί εγώ είχα την εντύπωση πως όλα θα είναι όπως ήταν στην πρώτη συλλογή. Δεν είπαν όμως και αυτοί κάτι. Δε τους συμφέρει να ξέρεις ότι πέρα από αυτά που είναι να δώσεις θα δώσεις επιπλέον ένα ποσό στην κλινική.
Επίσης, ναι στις δημόσιες κλινικές είναι τζάμπα αλλά το γιατί δε πήγα στη δημόσια κλινική είναι άλλο θέμα. Προς Θεού δεν είμαι ο άπλας που πάει στην ιδιωτική κλινική γιατί θέλει και έχει να πληρώσει. Οι λόγοι είναι άλλοι και θα τους αναφέρω σε άλλο πόστ.
Το ζήτημα στη συγκεκριμένη ανάρτηση είναι ότι υπάρχει μια αδικαιολόγητη χρέωση από τις κλινικές. Όποιος λόγος και αν σε οδήγησε σε ιδιωτική τράπεζα και κλινική δεν θα πρέπει να σου παίρνουν αυτό το ποσό. Άντε να δεχτώ να τους δώσω ένα ποσό για τη συλλογή που γίνεται στο χώρο τους. Αλλά 200€;;;Είναι σαν να με χρεώνουν γιατί χρησιμοποιώ την τουαλέτα τους...
Ίσως δεν ήταν αυτός ο σκοπός σου, και ζητώ συγνώμη προκαταβολικά αν σε θίγω, αλλά με τον τρόπο που έγραψες είναι σαν να μου λες "Καλά να πάθεις φίλε. Ας έκανες κάτι άλλο".

Salah ad-Din είπε...

Εγώ πάλι νομίζω ότι αν ο Πάμπλο βάλει ένα γκολάκι την Κυριακή, όλα αυτά θα τα ξεχάσεις.

ΠανωςΚ είπε...

Αυτό είναι Σαλαδίνε μου το δράμα: το "ο μπάογκ πάνω απ' όλα" που διαβάζω δεξά-αριστερά τις τελευταίες μέρες, και μου γυρνάνε τα μυαλά. 'Νταξει, είπαμε, ΠΑΟΚ, αλλά με μέτρο.

Salah ad-Din είπε...

Φίλε δεν πάει να έχει οικονομική κρίση, πάγωμα μισθών, απολύσεις, επισφάλεια, κάπνισμα, στρες, παχυσαρκία, άγχος;
Μπάογκ είσαι.

k2 είπε...

Καταρχάς να χαίρεστε και τον Θωρ και τον νεοφερμένο Πάμπλο!
Μετά, έχω την εντύπωση ότι έχω διαβάσει σε εφημερίδες για περιπτώσεις γονιών που κινήθηκαν δικαστικά εναντίον μαιευτηρίων και γι'αυτό που αναφέρεις και για άλλες παρόμοιες απατεωνιές...

Ανώνυμος είπε...

που πήγε ο γκάλης ρε???

demetrat είπε...

πρώτον να καλοσωρίσουμε τον Πάμπλο και να του ευχηθούμε τα καλύτερα.
Δεύτερον, που ίσως δεν.... ετούτες οι τράπεζες είναι και αμφιβόλων συνθηκών συντήρησης,
και τρίτον όπως πληροφορήθηκα εσχάτως, και νομίζω αν δεν κάνω τραγικό λάθος, πως δεν διαρκούν γιά χρόνια τα βλαστοκύτταρα, μιά πενταετία;Γιά ρώτησέ το στα σίγουρα..
και φιλιά στην πρώτη αγάπη.
ένας είναι ο μικρός παίχτης.
κι ένας ο μικρότερος.
:)
δ

Μετεωρίτης είπε...

καλησπέρα,
εμείς πάλι, για νι, χι, ψι λόγους είπαμε όχι στα βλαστοκύτταρα.
Μάθαμε, βλέπεις τους όρους και ο ίδιος ο γιατρός είπε ότι δεν είναι δα και τόόόό σημαντικό.
Μεγάλη ιστορία, πάντως, έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (για κάποιον καιρό).