11 Ιουν 2007

Παγκόσμιο κύπελλο αστέγων




Το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο έχει προεκτάσεις-πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές κτλ-είναι πασιφανές. Άλλη φορά σε άλλο πόστ θα τα δούμε όλα αυτά. Αυτή τη φορά θα ήθελα να αναφερθώ σε μια από αυτές τις προεκτάσεις. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα γίνει φέτος στην Κοπενχάγη.



Μεγάλη προσπάθεια σε αυτήν την ιστορία έχει βάλει το περιοδικό Γαλέρα εξ' ου και το λινκ που παραθέτω. Πρώτα απ' όλα να δουμε δυο πράγματα που έχουν να κάνουν με το θεσμό.



Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων σε αριθμούς

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων θεσμοθετήθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers).

Φέτος, το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη, από τις 29 Ιουλίου ώς τις 4 Αυγούστου, με τη συμμετοχή 48 ομάδων-χωρών.

Το 2006, η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής.

Στο Κέιπ Τάουν, συμμετείχαν ομάδες από 48 χώρες, και 496 συνολικά αθλητές. Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ, στην σύντομη ιστορία του θεσμού.

Η διοργάνωση του 2008 θα φιλοξενηθεί στη Μελβούρνη, Αυστραλία.

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων πραγματοποιήθηκε το 2003 στο Γκρατς της Αυστρίας. Ακολούθησε η διοργάνωση του Γκέτεμποργκ (2004) και του Εδιμβούργου (2005).

Στη μακρά λίστα των επίσημων υποστηρικτών του θεσμού βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (UEFA), η εταιρεία NIKE, η Manchester United κ.ά.

Πρόκειται για ποδοσφαιρικό τουρνουά street-soccer. Κάθε ομάδα αποτελείται από 4 παίκτες και έχει και 4 παίκτες στον πάγκο (σύνολο 8 παίκτες). Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 22Χ16 μέτρα. Κάθε αγώνας έχει διάρκεια 14 λεπτά.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων είναι www.homelessworldcup.org

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, έχουν άτομα, άνδρες ή γυναίκες, τα οποία είναι τουλάχιστον 16 χρόνων ή συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους πριν από την 1η Ιουλίου 2007, και πληρούν μία τουλάχιστον από τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Είναι άστεγοι ή υπήρξαν άστεγοι για κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διοργανώσεων.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, χρονική αφετηρία είναι η 1η Οκτωβρίου 2006, όταν έληξε 4ο το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων τού Κέιπ Τάουν.

Το εισόδημά τους προέρχεται από την πώληση εντύπων του δρόμου (street papers), όπως ήταν τα «Δρομολόγια».

Eίναι πρόσφυγες, των οποίων βρίσκεται σε εκκρεμότητα η απόφαση για τη χορήγηση ή μη ασύλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες τής χώρας. Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν θα πρέπει να έχουν ούτε άδεια εργασίας στη χώρα.

Είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης από ψυχότροπες ουσίες ή το αλκοόλ και, για κάποιο τουλάχιστον χρονικό διάστημα τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν άστεγοι.




Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς φορείς για την υποστήριξη όλης αυτής της ιστορίας από το κράτος μέχρι και τις ομάδες στην Ελλάδα (Απόλλων Καλαμαριάς και Πανιώνιος). Και όχι μόνο αυτό. Υπάρχουν συμμετοχές χωρών που λόγω οικονομικών δυσπραγιών δε μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι την Κοπενχάγη. Γι΄αυτό και οι συμμετέχοντες όλων των υπολοίπων χωρών προσπαθούν με διάφορους τρόπους να μαζέψουν χρήματα για αυτούς. Oι δικοί μας πήραν μέρος στο γύρο της Αλονήσου για την ενίσχυση αυτού του σκοπού.




Επίσης οι Active Member χάρισαν ένα από τα παλιά τους κομμάτια στην προσπάθεια των παιδιών. Είναι "Η άστεγη Μπαλάντα" και μπορείτε να το κατεβάσετε στο http://www.galera.gr/music/ , πατώντας πάνω στο link Astegi_Ballada.mp3.



Αυτά προς το παρόν. Για ότι νεότερο έχω (πάντα με τη βοήθεια των ανθρώπων που πρωτοστατούν) θα το μεταφέρω. Επίσης αργότερα-αν βρω χρόνο (όταν δηλαδή θα έχω δει τα τελευταία επεισόδια του Lost, το Prison Break τέλος τα είδα ξενέρωσα με το τέλος της δευτέρας σιζον, και τα καπιταλιστικά μου μελάνια θα έχουν πνίξει την πόλη)- να δουμε κανα δυο περιστατικά που έχουν να κάνουν με τις πολλές προεκτάσεις του ποδοσφαίρου. Προς το παρόν διαβάστε για τον Μπαουγκ του οποίου δηλώνουμε υπερήφανοι οπαδοί (Θοδώρη δε κάθεσαι στα αυγά σου λέω εγώ;)



4 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

"τα καπιταλιστικά μου μελάνια θα έχουν πνίξει την πόλη"

Τι διάολο, σουπιά-καπιταλιστής έγινες μωρέ;
Ο Θόδωρος, φίλε, θα πάρει τον ΠΑΟΚ από το χέρι και θα τον οδηγήσει ψηλά. Χαβίτο, Κόκε στο Μπάογκ, να γίνουμε αφεντικά της πόλης...

Αυτό με το Μεγαλέξανδρο για ξήγα το καλύτερα, γιατί ανοίγει περσότερο η φωτό...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Η φωτό δεν ανοίγει!
το καλό με το κύπελλο αστέγων είναι ότι δεν έχουν ... έδρα!

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

Το κατάλαβα ότι κάτι δε πάει καλά με τη φώτο. Πρόκειται για ξεκαρδιστική έκθεση μαθητή της Θεσσαλονίκης για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον ΠΑΟΚ. Δε ξέρω τι γίνεται και δεν ανοίγει...Θα το γράψω δια χειρός...

παράλληλος είπε...

"Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε ένα απόγευμα γιατί έχασε ο Δικέφαλος (από τον Άρη)"

Εγώ που έχω αλλάξει 14 (αλήθεια) σπίτια μέχρι τώρα και κανένα δεν ήταν/είναι δικό μου, θεωρούμαι άστεγος ή υπερστεγασμένος;