Ενα ηλεκτρονικό ειδησεογραφικού τύπου ψίχουλο
Παρά τις επανειλημμένες της υποσχέσεις, ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσιά της, η ΝΙΚΕ μοιάζει να κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, η πολυεθνική εταιρεία είχε δεχθεί πολλή κριτική για τις συνθήκες εργασίας στα ανά τον κόσμο εργοστάσιά της. Υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές βελτιώνοντας τις εργασιακές συνθήκες και αποδεχόμενη τα βασικά εργασιακά δικαιώματα -ακόμη και αυτό της δημιουργίας συνδικάτου!
Βέβαια οι υποσχέσεις ήταν ως επί το πλείστον κενές περιεχομένου. Απλώς η εταιρεία φρόντισε να προβεί σε αυτές σε κάποια λίγα εργοστάσιά της φροντίζοντας φυσικά και για την υπέρμετρη προβολή της βελτίωσης αυτής, μετατρέποντας την εξαίρεση σε κανόνα.Ένα από αυτά τα εργοστάσια, το BJ&B, βρίσκεται στη Δομινικανή Δημοκρατία και κατασκευάζει αυτά τα σούπερ γουάου καπελάκια μπέιζμπολ της ΝΙΚΕ (ΣτΜ: τα οποία όλως περιέργως δεν χωρούν ποτέ στο κεφάλι μου, μάλλον είμαι χοντροκέφαλος). Στο εργοστάσιο αυτό η βελτίωση ήταν τέτοια που μέχρι και συλλογική σύμβαση εργασίας υπογράφτηκε, η οποία προέβλεπε μισθούς πολύ πάνω από τους συνήθεις μισθούς πείνας που προσφέρει η NIKE.
Σε πολλούς δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα δύο ψευδαισθήσεις: πρώτον ότι είναι πιθανόν ακόμη και αυτός ο καπιταλιστικός κολοσσός να υιοθετήσει πιο φιλικές προς τον εργάτη πρακτικές και δεύτερον πως οι εργάτες με τις κινητοποιήσεις τους μπορούν να εξαναγκάσουν τις πολυεθνικές για καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Η ίδια η ΝΙΚΕ από την πλευρά της καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι για το “ανθρώπινό της πρόσωπο”. Βέβαια αυτό που ελάχιστοι μάλλον είχαν προσέξει ήταν ότι το BJ&B ήταν το ένα από τα μόλις δύο “μεταρρυθμισμένα” εργοστάσια σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Και φυσικά, η NIKE, μόλις νόμισε πως πλέον κανείς δεν θα το πάρει πρέφα, αποφάσισε, προ δύο εβδομάδων, να κλείσει το BJ&B με τη δικαιολογία ότι δεν είναι κερδοφόρο και ότι είναι αναγκασμένη να μεταφέρει τις εργασίες του στο Μπαγκλαντές και στο Βιετνάμ, δύο χώρες όπου επικρατούν άθλιες εργασιακές συνθήκες, τα μεροκάματα είναι σχεδόν μηδαμινά και απαγορεύεται η δημιουργία συνδικάτου βάσει νόμου.
Και όλα αυτά, για να κερδίσει μια πολυεθνική ένα ποσό μικρότερο από το ένα χιλιοστό του ετήσιου διαφημιστικού της μπάτζετ.ΥΓ. Ευχαριστώ το Παράλληλος Φώτο Εμέρτζενσι που χθες
διανυκτερευε!
2 σχόλια:
"Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία" έλεγε ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός.
[Panos, u got mail]
Μην πας μακριά. Αυτή η τακτική στη Θεσ/νίκη και την Β.Ελλάδα γενικότερα είναι κοινός τόπος. Απλά το Βιετναμ λέγεται ΦΥΡΟΜ ή Βουλγαρία.
Δημοσίευση σχολίου