29 Οκτ 2011

Κωλοτρυπίδες

Θα πω κάτι αντιδημοκρατικό: θεωρώ υπερεκτιμημένες τις απόψεις. Προτιμώ τα γεγονότα. Θεωρώ ηλίθιο να συγχέονται οι απόψεις με τα γεγονότα. Σε κάποιες περιπτώσεις δε αυτή η σύγχυση είναι -εκτός από ηλίθια- και επικίνδυνη, όπως στην περίπτωση του δελτίου ειδήσεων του Μέγκα, που τιτλοφορείται «Μέγκα Γεγονότα» ενώ θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Μέγκα Απόψεις».
Γεγονός είναι λοιπόν ότι τη χώρα δυόμισι χρόνια κυβερνά το ΠΑΣΟΚ. Αν κυβερνά καλά ή άσχημα, είναι μια άποψη. Γεγονός επίσης, σύμφωνα με τους αριθμούς, είναι ότι αυτά τα δυόμισι χρόνια η ζωή των Ελλήνων έχει γίνει δυσκολότερη, οι δείκτες ανεργίας ανεβαίνουν, αυξάνονται οι φόροι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, έχει μπει φρένο στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη και άλλα πολλά που βαριέμαι να παραθέσω. Αν αυτά συμβαίνουν καλώς ή κακώς είναι μια άποψη. Αν αυτά ήταν (είναι) αναπόφευκτα είναι μια άποψη. Αν αυτά αποτελούν (ή όχι) το μοναδικό τρόπο διάσωσης της χώρας είναι μια άποψη.
Γεγονός είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές έχοντας υποσχεθεί άλλα. Οι δικαιολογίες που το ίδιο και οι υποστηρικτές του προβάλλουν για να δικαιολογήσουν την ανακολουθία μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών πράξεων είναι απλώς… δικαιολογίες. Οι ανακολουθίες και τα ψεύδη του ΠΑΣΟΚ αποτελούν γεγονός. Το γιατί είναι ανακόλουθο και ψεύδεται αποτελεί μια άποψη.
Γεγονός είναι ότι κάθε κυβερνητικό (τροϊκανό) μέτρο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει, οδηγώντας στην υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων. Το ότι για την αποτυχία αυτή ευθύνεται ο ελληνικός λαός που αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι κουκουλοφόροι είναι μια εκτίμηση, μια άποψη, η οποία μάλιστα προσδίδει μεταφυσικές ιδιότητες στις δυνάμεις των προαναφερθέντων πολιτικών φορέων. Το ότι ενδεχομένως θα είχαμε καταστραφεί ήδη αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε υιοθετήσει αυτά τα μέτρα αποτελεί επίσης μιαν υπόθεση, άποψη, μια εκτίμηση, και όχι ένα γεγονός.
Γεγονός είναι ότι μεταπολιτευτικά είχαμε διαδοχή δύο κομμάτων στην εξουσία, γεγονός είναι πως για να μπούμε στην ΟΝΕ τα νούμερα του Σημίτη μαγειρεύτηκαν (καλώς ή κακώς, είναι μια άποψη), γεγονός είναι ότι ξοδέψαμε πάρα πολλά λεφτά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (καλώς ή κακώς, είναι μια άποψη). Η συνυπευθυνότητα για όλα αυτά αποτελεί μιαν (κατ’ εμέ εσφαλμένη) άποψη: δεν συγκυβερνούσαμε ποτέ για να είμαστε συνυπεύθυνοι. Αλλά αυτό που μόλις είπα είναι μια άποψη.
Γεγονός είναι ότι χτες στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση. Καλώς ή κακώς, είναι μια άποψη. Ντροπή ή όχι, είναι μια άποψη. Γεγονός είναι ότι οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες δεν είδα εκεί, οργανωμένα μπλοκ που είδα: ΣΥΡΙΖΑ, αριστεριστές, Πρωτοβουλίες δασκάλων – καθηγητών, Αρδην-Ρήξη, Ηρακλειδείς, Κίνηση «Μίκης Θεοδωράκης», «Αγανακτισμένοι». Οι άνθρωποι που συναπαρτίζανε αυτά τα μπλοκ ήταν λίγοι. Κι αυτό το είδα. Όμως είδα πολλές χιλιάδες κόσμου με τα μάτια μου να κάνουν ντου στο δρόμο. Αν αυτό είναι μια βίαια, καταδικαστέα κίνηση, είναι μια άποψη. Χιλιάδες κόσμου είδα αργότερα και στις τηλεοπτικές εικόνες. Αρα το να καταλογίζεις ευθύνη για τα χτεσινά είτε στην ακροαριστερά, είτε στην ακροδεξιά, ή δεν ξέρω σε ποιαν άλλη ακραία μειοψηφία, δεν αποτελεί απλώς μια εσφαλμένη άποψη, αποτελεί προπαγάνδα και μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με τις εικόνες που τα ίδια τα ΜΜΕ μεταδίδουν. Το να τα θεωρείς όλα αυτά επικίνδυνα για το πολίτευμά μας είναι μια άποψη.
Γεγονός είναι ότι μέσα σε αυτό το μεγάλο και ανομοιογενές πλήθος εκδηλώνονταν κάθε είδους συμπεριφορές: ακραίες, βίαιες, γραφικές, πολιτικά ορθές, ρεφορμιστικές, επαναστατικές, συγκρουσιακές, εθνικιστικές, αντιεθνικιστικές, αριστερές, δεξιές, απολίτικες, αντιεξουσιαστικές. Δεν μιλάμε για ένα ομοιόμορφο, προδιαμορφωμένο πράγμα, αλλά για την αντίδραση που προκαλούν τα πασοκικά μέτρα στο σύνολο της κοινωνίας. Αυτή δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ούτε είναι δεδομένο ότι θα κινηθεί αριστερά ή δεξιά, αν θα έχει συνέχεια, ή αν θα είναι μια απλή εκτόνωση. Μην ψάχνεις σε όσα συμβαίνουν οδηγίες χρήσης.
Γεγονός είναι ότι κάτι συμβαίνει. Γεγονός είναι ότι κατι συμβαίνει ενάντια σε αυτά που ΠΑΣΟΚ και τρόικα προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Αποψή σου (και επιλογή σου) είναι αν θα επιτρέψεις την επιβολή αυτή (γιατί ενδεχομένως, κατά την άποψή σου, όλα αυτά είναι θετικά και αναπόφευκτα) ή αν θα αντιδράσεις γιατί θεωρείς ότι πλήττεσαι ταξικά. Το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή αντίδραση, αριστερά ή δεξιά, είναι και πάλι μια άποψη.
Μια κωλοτρυπίδα. Ολοι έχουμε από μία.

2 σχόλια:

kostasK είπε...

OK, από τα καλύτερα κείμενά σου (από τα σοβαρά δλδ, καθώς ως γνωστό ρηχό ον που είμαι, ΜΕ αρέσουν πιο πολύ τα άλλα τα αμπστρακτοειδή). Μόνο μην το δείξεις στο Σαμαράκο και ΣΕ κάνει καμια πρόταση ψηφοδελτίου...

Συνεπώς και το χρέος άποψη είναι. Γιατί ΣΕ λέει ο δανειστής (1η άποψη): "ΜΕ χρωστάς 1 δις ρε παπάρα Έλληνα!". Και του απαντάνε οι ευρωπέη (2η άποψη):"1 δις ε? πάρ'τ'αρχίδια μου και άει κουρέψου τώρα". Μόνο που εδώ δεν υπάρχει καλή και κακή άποψη. Και οι δύο είναι μάπα. Κι αυτό είναι γεγονός.

Υ.Γ. Ναι, με λένε kostaK και ακόμα υπάρχω

ΠανωςΚ είπε...

Για το χρέος Κώστα δεν ξέρω τίποτε, ειλικρινά. Για αυτό αποφεύγω να αναφέρω έστω και το παραμικρό επ' αυτού. Με ζαλίζουν τα οικονομικά, βλέπεις.

(Πέσμου ότι έχεις μεταναστεύσει στη Νέα Ζηλανδία, είσαι ήδη ζάμπλουτος και σκέφτεσαι να επενδύσεις στην Ελλάδα...)

Αλήθεια, πού βρίσκεσαι;