21 Μαΐ 2009

Η Φατιμά και οι πατάτες της ελευθερίας

Με δύο δίσκους το "Trust" και το "Zirzop", το οποίο σημαίνει στα τουρκικά παλαβός-τρελός, η Φατιμά και η 5μελής μούλτι-κούλτι μπάντα των Freedom Fries με έδρα την Αυστρία, περιοδεύουν στας Ευρώπας, συνδυάζοντας το σουϊνγκ και τη τζαζ με μουσικές των Βαλκανίων και μερικά σκα πανκ ξεσπάσματα. Ο πιο πετυχημένος χαρακτηρισμός που άκουσα για τη μουσική τους είναι το "post-ottoman swing", καθώς όλα τα μέλη προέρχονται από χώρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας και συναντήθηκαν κάπου στην Αυστρία, όπου συνδύασαν τις μουσικές τους επιρροές. Το βίντεο από τη χθεσινή εμφάνισή τους στο μπαρ L'international στη μούλτι-κούλτι Belleville είναι μεγαλύτερο από 100ΜΒ και ο κύριος μπλόγκερ δεν το δέχεται. Κατά συνέπεια παραθέτω το κομμάτι "Trust" από τον καινούριο δίσκο τους και το "Istanbul" από τον πρώτο.






Απέναντι από το μπαρ ένα μπαρ-ξενοδοχείο-εστιατόριο με πλαστικές καρέκλες φιλοξενούσε μερικούς άραβες παππούδες που μάλλον δεν πολυενδιαφέρονταν για την έλευση της Φατιμά στο απέναντι μπαρ. Ενώ δίπλα στο Σενεγαλέζικο εστιατόριο μπαινοέβγαιναν διάφορες κυρίες με αφάνες και κοτσιδάκια και τα κουτσούβελά τους, επίσης αδιάφορες ως προς το γεγονός που με έφερε έως τη Belleville.



Εδώ ο χώρος της μπάντας στο myspace με 6 τραγουδάκια
Εδώ το μπαρ στη Μπελβίλ με μουσικές από τα συγκροτήματα που εμφανίζονται αυτές τις μέρες. Ας σημειωθεί ότι δεν έχει είσοδο και ότι η μπύρα έχει 3 ευρώ και το ποτό 6 (τέτοια βλέπω και θυμάμαι το πρίνσιπαλ και κάτι άλλα τέτοια χαριτωμένα)

9 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

Ολα ποστ(post) είναι σε αυτή τη ζωή, τελικά, μούλτι κούλτι και πολυπολιτισμικά. Μόνο ο μπλογκερ είναι "ο" και όχι "η", αλλά γιατί;

Ανώνυμος είπε...

Σαλαντίνε, κι εδώ που ήσουνα τόσο είχε η μπύρα και το ποτό! (και έχει ακόμα).
Φαντάζομαι έχεις δει το τρίο της Μπελβίλ.

ΠανωςΚ είπε...

Τρελή ανακάλυψη πάντως. Ευγε Σαλαδίνε. Αναμένεται επένδυση.

Ανώνυμος είπε...

ναι αλλά Δύτη post-ottoman swing δεν είχε.
Πάντως θα ήθελα να καταθέσω ότι βρήκα στη Λεμεσό ένα εξαιρετικό μπαράκι όπου άκουσα μια μπάντα από αμερική που ήρθαν για ένα workshop στην Κύπρο. Χωρίς μικρόφωνα και ε-ξαι-ρε-τι-κός χώρος. Το μπαράκι ανοίγει μόνο όταν έχει live. Χωρίς είσοδο και μπύρα 4 ευρώ.
http://www.myspace.com/jazzybcyprus

Salah ad-Din είπε...

επίσης δώστε βάση στο καλτσάκι του παππού.
Δύτη η αλήθεια είναι ότι στο θρυλικό μαγαζί που κάποτε δούλευα οι τιμές ήταν αυτές (6 και 3 ευρώ) αλλά σίγουρα δεν έβλεπες ζωντανή μουσική.
Στη δε όμορφη Θεσσαλονίκη αν τύχει και βάλουν κανα λάιβ σε χαρατσώνουν στο ποτό γερά. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν ξαναδίνω λεφτά για να δω ζωντανά μεγάλους και τρανούς καλλιτέχνες.
ΠανωΚ σε θυμηθήκα χτες όταν βγήκαν τα σιντάκια της μπάντας προς πώληση σε ένα πάγκο του μπαρ και ένιωσα τύψεις που με την πειρατεία μου σκότωσα τη μουσική της Φατιμά.

αρσεν είπε...

κι εγω τη σκότωσα πάντως, καλή μουσική ήταν... άξιζε να πεθάνει

arsene είπε...

NA ρωτήσω και κάτι έξτρα? το χεντερ του μπλογκ ποιος το διαχειρίζεται? μαρέσουν πολύ οι επιλογές τελευταία(?), και τα νουάρ που ταιριάζουν με την μαυρο-ωχρα αλλά και τα διάφορα "άσχετα". και φυσικά τα υποβόσκοντα κατά καιρούς υπονοούμενα και οι συμβολισμοί...

ευγε enerythingyouknow

Go_Go είπε...

Μάνατζερ και καλλιτεχνικός διευθυντής ο Πάνως. Είπαμε, είναι το e-τζάνκι της ομάδας. Και αυτός που θα πάνε μέσα για τις απανωτές κλοπές...

ΠανωςΚ είπε...

@ Arsene + Go-Go: Κι όπως ίσως παρατηρήσατε, είπαν της γριάς να χέσει, κι αυτή ξεκωλώθηκε!