9 Μαΐ 2009

Ενα κομμάτι απ' το Σάββατό μου

(Ευτυχώς για όλους μας που βαριέέέμαι και για το λόγο αυτό παραλείπω τις βαρυσήμαντες κοτσάνες που έχω κατά νου σχετικά με τους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς).

Η ρεκλάμα συνιστά την υψηλότερη εκδοχή της λογοτεχνίας και της τέχνης, την πιο σύγχρονη μορφή ποίησης. Ο Όμηρος και ο Γκαίτε, ο Δάντης και ο Βύρων, είναι ασημαντότητες μπροστά σ' εναν νεαρό πτυχιούχο διαφημιστή ειδικευμένο σε ποιήματα για σαπούνια, οδοντόκρεμες, ψυγεία, κουζινικά, πετσέτες από πλαστικες ύλες. Σύμφωνα με το διακεκριμένο ντοτόρ της διαφημισης, το μεγαλύτερο ποίημα της εποχής μας, αριστούργημα και πεμπτουσία της ποιητικής μεγαλοφυΐας, γράφτηκε από τον ειδικό που είχε ως στόχο να βλετιώσει τις πωλήσεις των Υπόθετων του Εύθυμου Πρωκτού. Ενα ποίημα έξοχης έμπνευσης, τέλειας μορφής και μεγάλης συγκινησιακής φόρτισης, που κατόρθωσε να αυξήσει κατά 178% την κυκλοφορία των αγαθοεργών υπόθετων. Μια μοντέρνα και αυθεντική ποιητική ιδιοφυΐα.

Δυστυχώς ο Ζορζέ Αμάντο στο εξαιρετικό έργο του "Οι παλιοί ναυτικοί ή Ολόκληρη η αλήθεια για τις αμφιλεγόμενες περιπέτειες του καπετάν Βάσκο Μοσκόζο Ντε Αραγκάο, πλοιάρχου του Εμπορικού Ναυτικού", εκδ. Εξάντας, δεν μπαίνει στον κόπο να παραθέσει το ποίημα-υπόθετο και μας αφήνει με την απορία.

4 σχόλια:

Go_Go είπε...

Βλέπω από την ετικέτα, ήταν να μην κάνεις την αρχή με τη βιβλιοθήκη...

Κατά τα άλλα, πολύ αιρετική τη θεωρώ την άποψη και ομολογώ ότι πρέπει να ψάξεις να βρεις και το εν λόγω ποιητικό αριστούργημα της σύγχρονης διαφήμισης γιατί δεν αντέχω να μένω με την απορία.

αρσεν είπε...

δεν έχω για υπόθετα έχω όμως ποιήματα για στρώματα:

"πάνω σ'αυτά τα στρώματα νιώθεις σαν σε ουράνιο άρμα -απορριφθέν, ακόμα και η σύζυγος σου βελτιώνεται σ ένα στρώμα Τορρελαβέγκα-απορριφθέν, τα μεξικάνικα στρώματα ξέρουν να χαϊδεύουν την πλάτη ενός Μεξικάνου- εγκριθέν."
[...]
"Η διαφήμιση θεραπευτικών προϊόντων, τόσο του συρμού μετά την επανάσταση, αντικαταστάθηκε όσο οι πόλεις γέμιζαν γιατρούς. το 1930, ο αριθμός των "ιατρικών αγγελιών" στον τύπο είχε μειωθεί από 110, σε μία και μόνο καθημερινή έκδοση, σε λιγότερες από 5. Το σύστημα του ιατρικού επισκέπτη είχε τώρα επιβληθεί και η διαφήμιση στρεφόταν κατά των γιατρών."

από το η σκιά της σκιάς, όπου ένας απ τους πρωταγωνιστές είναι ποιητής που δουλεύει γράφοντας στιχάκια/ποιήματα για εμπόρους

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Α, εγώ πέρασα πχιό επεισοδιακό Σάββατο!

ΠανωςΚ είπε...

Go-Go, το μόνο που χρειάζομαι εντέλει είναι ένα μικρό σμπρωξιματάκι -βέβαια είναι λίγο δύσκολο να με σμπρώξει κανείς...

Αρσέν, γιες! Δατς δε πόιντ! Και τι υπέροχη αναγνωστική παραπομπή...

Σκυλάκο, σου άρεσε όμως, όχι;