10 Ιουν 2008

Μεγάλες συναντήσεις: Οταν ο Πάνως γνώρισε τον Γιώργο, όταν ο σουρεαλισμός έκανε καμάκι στη βαριά φιλοσοφία...

Κάτι άσχετο, διότι κάτι πρέπει να γράψω και πανω απ' τη φωτογραφία, έτσι για να φαίνεται πιο όμορφα: Κάποιοι φωτισμένοι πανεπιστημιακοί και κάποιοι επίσης φωτισμένοι και "μοντέρνοι" φιλόλογοι μου έμαθαν πως η γραφή κάποιων εννοιών, όπως ελευθερία (ζήτω!), πατρίδα (ζήτω!), δημοκρατία (ζήτω!), κομμουνισμός (ζήτω!), στρατός (ζήτω!) κτλ., με το πρώτο γράμμα κεφαλαίο δείχνει αμορφωσιά: "Είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ένας αμόρφωτος για να κρύψει την αμορφωσιά του", μου είπαν... "Θα γράψει τη λέξη άνθρωπος με το άλφα κεφαλαίο".

Τις τελευταίες μέρες είπα να το ρίξω στη φιλοσοφία:

Το αεικίνητον της ελευθερίας δεν φυλακίζεται

Η πολυδιάστατη πολυάτραπος ακολουθία έφερε στην επιφάνεια νοηματικά, ηθικά, πνευματικά, συναισθηματικά πεδία εφαρμογής της. Η ανάγκη υπηρέτησης του ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ της προυποθέτρει πνευματική καλλιέργεια και ψυχική ωρίμανση. Οι ορίζοντες του Λογικού όντος ως πλήρους και αυτοτελούς προσωπικότητας επέβαλαν την απόδραση από τα σχετικά όρια του έμψυχου. Οι Απαιτήσεις της δεν εξαντλούνται πουθενά. Προϊόντος του χρόνου και ανυψωμένων των κοινωνιών η διεκδίκηση και άλλων σφαιρών ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ θα καθιστά επιτακτική την εκ νέου σύγκρουσή της με τις κατεστημένες αποδοχές κάθε εφησυχασμένου STATUS μιας κοπιασμένης κοινωνίας. Το Αεικίνητον της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ δεν φυλακίζεται. Δεν τιθασεύεται. Δεν φρενάρεται. Η έννοιά της είναι ταυτόσημη με τη φύση του Ανθρώπόυ. Η πνευματική αίφνης ελευθερία ανεδύθη μέσα στον Άνθρωπο για να υπηρετήσει τον Άνθρωπο και να αποτελέσει το όχημα μεταφοράς των απολύτων ελευθεριών.
Η (σ.σ. sic) Ελληνες με σύμφυτον την Ελευθερία προσέφεραν στην Ανθρωπότητα τη Δημοκρατία, την Ευνομία. Τον Πολιτισμό. Ουδέν μας εχαρίσθη.

11 σχόλια:

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ε; Πώς; Τι;

[όλα με κεφαλαία!]

ΠανωςΚ είπε...

Γάματα σκυλε μ' με Κεφαλαία Γράμματα.
Αθλιοι Κεφαλαιοκράτες!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Πχοιός Τα Είπε Αυτά; Ο Καρατζαφύρερ;

ΠανωςΚ είπε...

Ναι μπρε! Το απόσπασμα είναι απ' το βιβλίο-μπροσούρα στη φωτογραφία.

demetrat είπε...

Μ αρέσει αυτό το σπάσιμο που κάνει η μέση σου εκεί κάτω απ τη μασχάλη.

Argos είπε...

Γι' αυτό και το moto στο T-shirt (wow) σου είναι με κεφαλαία;

ο αποτέτοιος είπε...

Πάντως εμένα για καρατζαφύρερ ψιλονορμάλ μου φαίνονται. Περίμενα κάτι πιο ανώτερο, πιο εξευγενισμένο, πιο διορατικό, πιο διουρητικό, πιο ανυπέρβλητο, πιο... (εντάξει, σταματάω, μάλλον δεν γέλασε κανείς)

ΠανωςΚ είπε...

Demetrat, συνήθως όλοι προσπαθούν να είναι όρθιο τραπέζιο το κορμί τους. Εγώ έχω καταφέρει να είναι ανάποδο, χαχαχα...

Μεσιέ Αργε, με τσακώσατε, μου την είπατε, και δεν έχω καμία δικαιολογία. Προβακάτσια είναι πάντως αυτουνού που έβγαλε τη φωτογραφία (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε).

Αποτέτοιε, του αυτουνού είναι. Ιδανικό για διάβασμα στο χέσιμο, όχι στο κατούρημα.

MenieK είπε...

πες μου, σε παρακαλώ, ότι αυτό βρισκόταν στο οπισθόφυλλο, ώστε να προστατεύονται οι ανύποπτοι bystanders....

MenieK είπε...

και bypassers τώρα που το σκέπτομαι...

ΠανωςΚ είπε...

Οχι μενιέκ, το μπάημπάς το χρειάζεσαι μετά, αφού το διαβάσεις το έργο. (η φωτό είναι το εμπροσθόφυλλο)