14 Μαρ 2012

Ασκήσεις πολιτικής ορθότητας

Οντως, όρθιος στεκόμουν, ύστερα από επίπονη σωματική άσκηση, απέναντι από δύο τύπισσες που η μια φορούσε προβιά στους ώμους κι η άλλη ένα ολόκληρο ορυχείο χρυσού αντί για μπουφάν, σήμερα στο λεωφορείο 34 Ανω Ηλιούπολη-Αριστοτέλους, όταν στις 18.35 ακριβώς από τη στάση "Φαρμακείο" επιβιβάστηκε μια χίπστερ με ωραίο κώλο. Με πλημμύρισαν οι ενοχές με το που έκανα αυτή τη σκέψη. "Σεξιστή", με κατακεραύνωσα. Ασε που υπάρχει κι ένας αποπροσανατολισμός μεταξύ των δύο χαρακτηρισμών: ο χαρακτηρισμός χίπστερ αφορούσε εμπρόσθιο ορατό σημείο που μου τράβηξε την προσοχή, δηλαδή τα χοντρά κοκάλινα γυαλιά της, ο δε δεύτερος χαρακτηρισμός αφορούσε οπίσθιο ορατό σημείο που μου τράβηξε την προσοχή, δηλαδή τα οπίσθιά της. 
Αραγε, θα ήταν προτιμότερο να σκεφτόμουν "μια κοπέλα με χοντρά κοκάλινα γυαλιά και εύσχημα οπίσθια"; Γιατί να με λογοκρίνω; Μήπως να μη σταθώ στις ταμπέλες, στα σημεία και σε όσα αυτά σημαίνουν; Τότε δεν διαθέτω πολλές πληροφορίες παρά μόνο την εξής "μπήκε μια στο λεωφορείο". Απολύτως ελλιπής δήλωση. Απολύτως μη ελκυστική. Η λέξη - κλειδί νομίζω πως είναι "ελκυστικη". Διότι κάτι μού φάνηκε ελκυστικό και κοίταξα. Ενοχές, αναψοκοκκίνισμα, ιδρώτας. Αραγε όποιος με κοίταζε εκείνη τη στιγμή τι θα σκεφτόταν;
"Ενας ιδρωμένος χοντρός που φορά ένα κόκκινο φλις με καψίματα από παλιά τσιγάρα" (ή μήπως με παλιά καψίματα από τσιγάρα; ή μήπως με παλιά καψίματα από παλιά τσιγάρα; ή μήπως σκέτο με καψίματα από τσιγάρα; ή μήπως με τσιγίματα από καψάρα; κάψιμο ε;). 

(έχω πάντα την αδήριτη επιθυμία μια μέρα στο λεωφορείο να μου χαρίσουν λουλούδια, είτε γιατί τους τράβηξε το άρωμα του Ιμπαλς είτε γιατί με αναγνώρισαν ως Πάνω Κάππα, φοβερό και τρομερό ιστολόγο).

Αν το καλοσκεφτείς, η πλέον αρμόζουσα περιγραφή θα ήταν "μια κοπέλα, χίπστερ κατά πάσα πιθανότητα κρίνοντας από την επιλογή της στα ματογυάλια, η οποία φορούσε ένα κολακευτικό για την κορμοστασιά της κολάν, επιβιβάστηκε στο λεωφορείο 34, στις 18.35 ακριβώς, πηγαίνοντας στο γυμναστήριο για να γυμνάσει το ήδη καλλίγραμμο κορμί της και αδιαφορώντας πλήρως για τον ιδρωμένο χοντρό με τα μούσια και το δυσάρεστο βλέμμα που λίγο αργότερα θα τη χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη για μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του, που το διαβάζουν καθημερινά οι μισοί από όσους υπέγραψαν για τον Χρήστο τον Παπουτσή ως υποψηφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ακριβώς 42 άτομα". 
Πές μου όμως πόσοι άνθρωποι κάνουν με τη μία αυτήν την ορθή, επιμελημένη και ολοκληρωμένη σκέψη;
Κατεβαίνοντας από το λεωφορείο, άκουσα έτερη κορασίδα να κλείνει τηλεφωνικά ένα ραντεβού με μια φίλη της ή έναν φίλο της. Αποχαιρέτησε λέγοντάς "Φιλί" (και ουχί "φιλιά").
Τι διάλο ρε πούστη, σκέφτηκα, ΔΝΤ και στους ασπασμούς;
Κατέβηκα από το λεωφορείο και ήρθα τρέχοντας στο σπίτι επαναλαμβάνοντας μέσα μου αυτό το ποστ, τρέμοντας μην το ξεχάσω και βλαστημώντας που είχε τελειώσει η μπαταρία του σμαρτφόν και δεν μπόρεσα να φτιάξω εγκαίρως το προσχέδιο. 

YΓ Με τούτο εδώ έχουμε καεί ρε φίλε... 
 

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Πάνω. Σε γνώρισα στο λεωφορείο αλλά ομολογώ ντράπηκα να σου μιλήσω. Την καλησπέρα μου, αν σε ξαναπετύχω θα σου μιλήσω.

Νικολέτα (aka hipster με εύσχημα οπίσθια)

ΠανωςΚ είπε...

Τελικά, γυμναστήριο πήγαινες; :D

Ανώνυμος είπε...

Όχι μωρέ, να τσιμπήσω μια φίλη και μετά να πάμε μαζί TDF. Αν κατέβεις καμιά μέρα μπορεί και να σε πετύχω.

Ανώνυμος είπε...

Την πέφτεις ιντερνετικά στην γκόμενά μου ρε άπλυτε?
Μέχρι να σε πετύχω θα σε ταράξω στο spam

Κι εσύ μωρή, άντε μαζέψου. Που θα του μιλήσεις κιόλας. Κομμένο το κωλογυμναστήριο. Κομμένο και το κολάν. Μόνο με μπούργκα θα ξαναβγείς απ’ το σπίτι. Αν βγεις

ΠανωςΚ είπε...

Μόλις έκανα μπανιο, δεν είμαι άπλυτος, και τρέχω κι εγώ για TDF!

Φιλ ο λόγος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Φιλ, ο λόγος, ντετέκτιβ πούτσας είπε...

Ο/Η Φιλ ο λόγος είπε...

Νομίζω πως το πιο ανησυχητικό στην αλληλοδιαδοχή των σχολίων είναι η απουσία τελείας στο σχόλιο του οργισμένου ανώνυμου των 9.00.
"Αν βγεις" γραφει, και δεν βάζει τελεία, αφήνοντας μια αποτρόπαια απειλή να κρέμεται πάνω από το κεφάλι της ανώνυμης (Νικολέτας;).
Νομίζω ότι του θέματος πρέπει να επιληφθεί άμεσα ο Σφακ Ατάκ.

Ο (πρώην) οργισμένος ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να επιληφθεί κανείς.

Αφού ο ΠανωςΚ δηλώνει ότι μόλις έκανε μπάνιο…
τότε πάω πάσο. Κάντε ότι θέλετε παίδες.
Απλά, Πάνε, μην μου την αργήσει. Και να τη φέρεις εσύ σπίτι, μην τη μαγαρίσει κανένας άπλυτος

kalo paidi alla... είπε...

ούτε τα μάτια ελέγχονται ούτε το μυαλό μην προβληματίζεσαι!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς αγαπητό καλόπαιδο, όλα ελέγχονται.
Όσο για τα παραπάνω σεξιστικά σχόλια, έχω μετανιώσει που τα έγραψα. Θα μπορούσαν να τα πω μόνο σε ιδιωτική συζήτηση μεταξύ φίλων, που γνωρίζουν τις απόψεις μου, αντιλαμβάνονται το (κακόγουστο ίσως, αλλά με καυστική διάθεση) χιούμορ και δεν υπάρχει περίπτωση να παρεξηγήσουν τα λεγόμενά μου. Σε ένα ανοιχτό μπλογκ όπως αυτό μετανιώνω που τα έγραψα. Ήθελα να καταδείξω ότι ακόμη και άνθρωποι με τους οποίους μιλάμε και συναναστρεφόμαστε καθημερινά δεν διαφέρουν και πολύ σε αντιλήψεις από αυτές των ταλιμπάν. Η διαφορά τους κατά την άποψή μου, έχει να κάνει κυρίως με τις πρακτικές που χρησιμοποιούν για να επιβάλουν τις απόψεις τους. Στόχος τους παραμένει, όπως γράφεις, να ελέγξουν τα μυαλά, τα μάτια και τα κορμιά μας.

ΠανωςΚ είπε...

Φίλτατοι ανώνυμοι, αγαπω την ανωνυμία σας, αλλά όταν είστε παραπάνω από ένας, μπερδεύομαι, οπότε, αν θελετε, βάλτε κάνα ανώνυμο-ψευδώνυμο, πχ Ανώνυμος10, Ανώνυμη35. Καλή η ψευδωνυμία και η ανωνυμία, η ομωνυμία όμως με μπερδεύει.

ντοκουμεντα είπε...

http://arsenelumpen.files.wordpress.com/2008/06/bus2.jpg?w=460

Μοράλες είπε...

Τι είναι πάλι αυτό το TDF; πόσο πίσω έχω μείνει;
Tour de France? Χίπστερ ποδηλάτες; Τι γίνεται;

messed up είπε...

Εγώ απλά αγχώθηκα γιατί τα γυαλιά μου είναι κοκάλινα... Άρα είμαι χίπστερ; Και αυτό τι σημαίνει; Ελπίζω όχι κάτι για τους γοφούς μου (χιπς, ντε!).
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Όπως ο χρόνος. Άρα τα ερωτήματα είναι χρόνος. Ο χρόνος είναι χρήμα. Τα ερωτήματα είναι χρήμα.
Μου χρωστάς 200 ευρώ..

Raggedy Man είπε...

Χάος με την ανωνυμία. Κατά τα άλλα, ωραίο κείμενο, μπαγάσικο.

ΠανωςΚ είπε...

@ ντοκουμέντα - βλέπω εξακολουθείς να παίζεις greatest hits ε;

@ Μοράλες - αγαπητέ μ' απογοητεύεις, μια το κολχόζ, και τώρα το TDF; Thessaloniki Dancing Festival είναι κανονικά, αλλά προβάλλουν ντοκιμαντέρ πια αντί να χορεύουν, αρα είναι thessaloniki documentary festival.

@ messed up - Τα κοκάλινα γυαλιά από προ Χιπστερισμού δεν τα 'χεις; 100 ευρώ η ερώτηση; Σκοπεύεις να πάρεις πολλά βινύλια αύριο; Ιδού, τώρα μου χρωστά εσύ 100 ευρώ.

@ Raggedy Man - Το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι ανώνυμοι είναι φίλοι μου που σπάνε πλάκα. Αλλά τους αγαπώ γιατί μόνο αυτοί με ανέχονται.

Ανώνυμος είπε...

Πότε ακριβώς άρχισε ο χιπστερισμός;; Είναι πολλά τα 100 ευρώ η ερώτηση;; Και αν πάρω πολλά βινύλια, πώς θα τα κουβαλήσω;; Πώς είναι, άραγε, να είσαι "Ανώνυμος"; Χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις χακερίασης;;
Νόου νιντ του κάουντ!

Ανώνυμος είπε...

@ ανωνυμος/η των 12:44 - αμαααν τωρα καταλαβα το (ένα από τα πολλα) θανασιμο αμαρτημα μου: η χρηση ταμπελων, ταμπελοποιηση, πχ "χιπστερ". Ειμαι πραγματικα βδελυρος!

Υπογραφη: ΠανωςΚ - οριστε, μπορω γινω ανωνυμος κι εγω!

MenieK είπε...

εγώ θα αφήσω ένα σχόλιο με ονοματεπώνυμο για δυο λόγους:
1. δεν καταλαβαίνω την ανταλλαγή σχολίων (το νόημά της, that is), η γραία, οπότε δεν δικαιούμαι να συμμετάσχω
2ον μπήκα για να πω κάτι τελείως άσχετο (θα μπορούσα βέβαια να το στείλω ως pm σε κανα twitter αλλά μόλις τώρα το σκέφτηκα και βαριέμαι να βγω μετά από τόσα που έχω γράψει)
Panws, μόλις τελείωσα ένα βιβλίο (την Τύφλωση του Ελίας Κανέτι), το οποίο και όσο το διάβαζα και μόλις το τελείωσα σκέφτηκα εσένα (όχι λόγω ταύτισης με τον ήρωα, αλλά ως έναν από τους λίγους που μπορώ να σκεφτώ ότι θα τους άρεσε ένα τέτοιο βιβλίο)
Καλησπεροκαλημέρα

Ανώνυμος είπε...

@ meniek - οσον αφορα το 1, μη μας δινεις σημασια, χαζομαριζουμε, θα μπορουσες κι εσυ να την πεις εδώ περα ανωνυμα σε οποιονδηποτε ανωνυμο σχολιο δεν σε αρεσει. Είναι απλως πλακιτσα.

Οσον αφορα το 2, η Τυφλωση είναι ένα υπεροχο βιβλιο, αριστουργημαν, και νιωθω ευγνωμων που μου το 'χαρισει ενας καθηγητης μου στην Γ' λυκειου.

(Γραφω από το σμαρτφον, και η ελλειψη τονων αναποφευκτη)

Ανώνυμος είπε...

δε φταίω εγώ πάνε, άτοιμοι συνειρμοί.

υ.γ.1 τσεκ γρ μέηλ
υ.γ.2 sex+hipster=comment panic

paki

ΠανωςΚ είπε...

Καταρχάς, ο ανώνυμος στη 1.29 και ο ανώνυμος στις 2.10, όντως, ήμουν εγώ, απλώς απ' το σμαρτφόν, πέρα απ' την έλλειψη τόνων, δεν με συνδέει και με την μπλόγκερ-ταυτότητά μου.

Paki, ευχαριστώ που μου τα θύμισες, αναρωτιέμαι γιατί δεν τα πόσταρες ο ίδιος, ακριβώς για να αποδειχθεί ότι τελικά τα πάντα έχουν γραφεί εδώ και χρόνια πάντα από κάποιον άλλο.

Διαβάστε λοιπόν, φίλοι και φίλες:

http://arsenelumpen.wordpress.com/2008/06/09/%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82/

και

http://arsenelumpen.wordpress.com/2008/06/13/%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1/