23 Ιουν 2011

Οι φάκελοι ο ΣΚΑΪ και το e-shop

Οι νέοι Φάκελοι στις 22/11/2010 αφιέρωσαν μια εκπομπή στην ανεργία και στις..."επιχειρήσεις που αντιστέκονται στην κρίση" όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Θυμάμαι τη συγκεκριμένη εκπομπή γιατί είχε το ύφος αυτό που μισώ στο ΣΚΑΪ. Άυτο το "πάψτε να γκρινιάζετε και καθίστε να δουλέψετε" ύφος.
Τη συγκεκριμένη εκπομπή μπορείτε να δείτε εδώ
Αν και αυτό για το οποίο θα αναφερθώ εδώ ξεκινάει από το 29:10.
Λέει λοιπόν σε εκείνο το σημείο το ρεπορτάζ:

"Για να δανείσει μια τράπεζα μια επιχείριση, ιδιαίτερα μικρή και μεσαία, χρειάζεται μια αξιολόγηση του κατά πόσο η επιχείριση θα καταφέρει εγκαίρως και αξιόπιστα να επιστρέψει τα χρήματα αυτά. Στην Ελλάδα τη δουλειά αυτή την κάνει η ICAP. Ένας οίκος που αξιολογεί τα στοιχεία 100.000 περίπου επιχειρήσεων"

Η ICAP δηλαδή είναι μια εταιρία αξιολογήσεων. Σαν την Moodys ας πουμε. Η εκπομπή στη συνέχεια όπως, θα δείτε, πήρε το παράδειγμα κάποιων επιχειρήσεων που η ICAP έχει αξιολογήσει ως οι πλέον αξιόπιστες.
Και ξεκινάει από το...e-shop!
"Από το γκαράζ στην αλυσίδα" τιτλοφορείται το ρεπορτάζ.
Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος. Και έρχεται αυτό
Ερωτώ:
Είναι ή δεν είναι αυτό ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της ICAP; Σαν εταιρία αξιολόγησης πόσο έξω έχει πέσει με την εταιρία e-shop;Τη θεωρούσε αξιόπιστη και είναι μέσα πάνω από 40 εκατομμύρια.
Επίσης πόσο έξω έχει πέσει η εκπομπή των φακέλων;
Έχουν κάνει στο παρελθόν τόσες και τόσες εκπομπές και έχουν συλλέξει απίστευτα στοιχεία για άλλες εταιρίες και μάλιστα μεγαλύτερες. Και μιλάω για τη Siemens.
Ο κ. Τέλογλου που τόσα έχει δει στις έρευνες που έχει κάνει εμπιστεύτηκε με τόση ευκολία μια εταιρία αξιολόγησης;
Και εν τέλει το ΣΚΑΪ σαν κανάλι που έχει μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στην κρίση και τη δουλειά γενικότερα τι έχει να πει που μια από τις πιο αξιόπιστες εκπομπές του έδωσε σαν παράδειγμα για να ξεφύγουμε από το κακό μια εταιρία που είναι μέσα τόσα μύρια;
Λέτε να το θυμηθούν;
Λέτε να πουν ότι έκαναν λάθος;
Λέτε;
Μπα...

6 σχόλια:

panosfc είπε...

Βιάζεσαι, την πιστοποίηση την πήρε προ κρίσης. Όταν ξαφνικά ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει (είτε επειδή δεν έχει λεφτά, είτε επειδή δεν τα ξοδεύει σε δευτερεύοντες ανάγκες, που δεν έχουν να κάνουν με την επιβίωσή του) τότε ξεκίνησε και το πρόβλημα. Άλλωστε με αυτό ασχολείται το ρεπορτάζ.

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

Προ κρίσης;
Το Νοέμβριο του 2010;
Και ας υποθέσουμε ότι έτσι έγινε πως δανείζεσαι τόσα χρήματα σε λιγότερο από ένα χρόνο;

panosfc είπε...

Δεν νομίζω να είναι μόνο δάνεια, είναι ΚΑΙ χρέη προς τους προμηθευτές. Κανένα κατάστημα δεν προπληρώνει τα προϊόντα που πουλά. Τουλάχιστον να δίνει ένα μικρό από την αρχή. Όταν τα προϊόντα δεν φεύγουν από το μαγαζί γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει δεν έχεις και λεφτά να δώσεις πίσω στους προμηθευτές, για να ανανεώσεις και το stock. Γιατί ως γνωστόν τα άτιμα τα ηλεκτρονικά είδη παλιώνουν. Στις μεγάλες προσφορές ενίοτε τα σκοτώνουν, τα πουλάν δηλαδή με ζημία, γιατί καλύτερα να χάσεις ένα μικρό μέρος από τα λεφτά σου παρά να τα χάσεις όλα, παίρνεις έτσι και μία παράταση ζωής.

Για αυτό το λόγο κιόλας το e-shop έκανε άνοιγμα σε νέες αγορές, (δες τις νέες κατηγορίες προϊόντων, φωτοβολταϊκά και μηχανικά εργαλεία) για να μπορέσει από άλλες πηγές να αντλήσει ρευστό. Δεν είναι εύκολο, οκ δεκτό,αλλά έκανε μία προσπάθεια..

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

όλα που λες σωστά. Εγώ δε τα βάζω με το κατάστημα. Τα βάζω με την εταιρία που δε το αξιολόγησε σωστά και με την εκπομπή που πίστεψε ότι του είπε μια αλλη εταιρία.
Το κατάστημα μπορεί να έκανε λάθη στρατηγικής ή οτιδήποτε.
Καταλαβαίνεις τι θέλω πω νομίζω έτσι;

panosfc είπε...

Είχα σκοπό να υπερασπιστώ την ICAP βασιζόμενος ατην καλοπιστία ότι λειτουργεί σωστά. Ούτε εχω τα στοιχεία να πω ότι όντως λειτουργεί σωστά αλλά ούτε καινα αποδείξω το αντίθετο. Μπήκα σε αυτό το ρόλο επειδή μου αρέσει να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου. Παρ όλα αυτα θα παραιτηθώ από αυτό το ρόλο σε αυτή την περιπτωση, όχι γιατί βαρεθηκα, αλλά γιατί θα ακούσω την άποψη φίλου μου, που μέχρι τώρα δούλευε στο e-shop. Την έκραζε την ICAP, γνωρίζοντας την κατάσταση από μέσα. Έτσι θα κλείσω την κουβέντα εδώ, παραθέτοντας μόνο ένα στοιχείο για το αρχείο. Τα χρέη του e-shop αυτή τη στιγμή προς τράπεζες είναι 18 εκατομμύρια και προς προμηθευτές 26 εκατομμύρια...
Αυτά.

arnitiko είπε...

Εγώ δεν θα σου γράψω ούτε για το e-shop ούτε για την ICAP. Θα σου γράψω για τους φακέλους. Οι δύο δημοσιογράφοι που αναφέρεις εμφανίζονται μόνιμα ως παντογνώστες. Αφρόκρεμα της δημοσιογραφίας και ειδήμονες. Εμφανίζονται ως σοβαροί, ακριβείς, απόλυτα αξιόπιστοι, άριστα ενημερωμένοι, αμερόληπτοι και έμπιστοι δημοσιογραφικών πηγών που δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση. Όλα αυτά δεν είναι εντυπωσιακά. Πρέπει να τα έχει κάθε καλός δημοσιογράφος. Το εντυπωσιακό όμως στην περίπτωση τους είναι ότι συνδυάζουν όλες τις παραπάνω ιδιότητες όχι πάνω σε ένα δημοσιογραφικό αντικείμενο αλλά σε όλα! Ξέρουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Είναι ειδικοί: στους πολέμους, στην εξωτερική πολιτική, στην αριστερά, σε επιστημονικά θέματα (ραδιενέργεια, διατροφή κλπ), στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία, στην Αριστερά, στη Χούντα, στην τρομοκρατία, στο Κυπριακό, στην οικονομία, στην κατασκοπία, στην αρχαιοκαπηλία, στον Μητσοτάκη, στο ποδόσφαιρο και... και... και.. Όσα και να αναφέρω τελειωμό δεν έχουν.
Πάνω από όλα όμως είναι Άνθρωποι. Που σημαίνει ότι από καμία φορά κάνουν και κανένα λαθάκι. Αυτό που δεν γνωρίζεις είναι ότι όταν κάνουν αυτό το μικρό λαθάκι έχουν το σθένος να το παραδεχτούν. Για του λόγου το αληθές δες εδώ: http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=03.02.2003,id=79877984).
Μιλάμε για δημοσιογραφία όχι τρίχες. Όταν όλες οι υπηρεσίες του κόσμου έψαχναν επί 25 χρόνια να βρουν τη 17 Νοέμβρη, ο Παπαχελάς και ο Τέλογλου γνώριζαν “με κάθε λεπτομέρεια μια 'συζήτηση σε έντονο ύφος', 'σε ένα καφενείο κοντά στην πλατεία Κάνιγγος', μεταξύ Γιωτόπουλου και μη κατονομαζόμενων 'ιδρυτικών στελεχών του ΕΛΑ', αμέσως μετά το φόνο του Γουέλς”, δηλαδή το 1975! (δες εδώ: http://www.iospress.gr/ios2003/ios20030126a.htm). Τι να σου πουν μπροστά τους οι μυστικές υπηρεσίες, οι ιστορικοί, οι αναλυτές ακόμη και οι πρωταγωνιστές των γεγονότων! Ξέρουν πιο πολλά για σένα απ' ο,τι εσύ ο ίδιος.