7 Δεκ 2009

The "I" of the beholder

Δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει μια πραγματικότητα που μπορούμε να την αποδεχθούμε ως πραγματική, αντικειμενική. Όλα εξαρτώνται εν τέλει απ' τον παρατηρητή.

Τι εννοώ; Χτες, λίγο αφού είχα συνέλθει απ' το δωρεάν μάθημα χημείας της ΕΛΑΣ (δυστυχώς είμαι απ' αυτούς τους ηλίθιους που επιμένουν να κατεβαίνουν στις πορείες χωρίς έστω ένα κασκόλ για προστασία), χτύπησε το κινητό μου. Άτομο του οικογενειακού μου περιβάλλοντος ρωτούσε αν είμαι καλά. Αφού τον καθησύχασα, άκουσα ένα σχόλιο για τα τσογλάνια που σπάσανε τα μαγαζιά. Nαι, τα είδε τα τσογλάνια ο συνομιλητής μου με τα μάτια του. Τα οποία εγώ δεν είδα και δεν μπορούσα να αμφισβητήσω αυτό που μου έλεγε. Του είπα για τη θηριωδία των αστυνομικών στη Διοικητηρίου όταν κλείνοντας το δρόμο στους διαδηλωτές μάς πνίξανε στο χημικό, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο να εγκλωβίσουν εκατοντάδες άτομα. Δεν τα είδε αυτά, δεν μπορούσε να αντικρούσει τα λεγόμενά μου.

Ο τηλεθεατής το βράδυ είδε στο Μέγκα να αναλύουν την πετυχημένη επιχείρηση της ΕΛΑΣ και πώς σημείωσε ρεκόρ προσαγωγών και συλλήψεων, με το ελάχιστο κόστος σε ζημιές και επεισόδια. Και μακάρισε τον καλό υπουργό Προστασίας του Πολίτη που του προστατεύει την περιουσία (για μπορέσει μετά να την φορολογήσει αλύπητα το υπουργείο Οικονομικών). Αυτήν την πραγματικότητα του μετέδωσε το συγκεκριμένο ΜΜΕ. Αυτήν δέχθηκε. Ως πιο βολική, πιο καθησυχαστική. Μάλλον η τηλεοπτική, λόγω τη δύναμης του μέσου, είναι και η πιο δυνατή, άρα η πιο πραγματική πραγματικότητα, εφόσον αυτήν αποδέχονται οι περισσότεροι.

Την ίδια στιγμή στα social media, χαμός. Αναμεταδόσεις από ανθρώπους που ό,τι ζούσαν στην πορεία το μετέφεραν. Αναμεταδόσεις από ανθρώπους που ό,τι έβλεπαν ή άκουγαν στα κυρίαρχα ΜΜΕ επίσης το μετέδιδαν. Εσείς ανάμεσα στις δύο, διαφορετικής νοοτροπίας και φιλοσοφίας, αναμεταδόσεις ποια νομίζετε ότι νίκησε; Μα φυσικά των ΜΜΕ. Διότι αν δέκα άτομα αναμεταδίδουν απ' το in.gr ή απ' την TV μια κατάσταση ως πραγματική και δύο-τρία μεταδίδουν την ίδια στιγμή, απ' το δρόμο, αυτό που βλέπουν, ποια απ' τις δύο πραγματικότητες θα υπερισχύσει; Αργότερα, στα social media, ήρθε η ώρα της κριτικής. Η ώρα του αντικειμενικού απολογισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις από ανθρώπους έξυπνους, μορφωμένους, με κοινωνικές ευαισθησίες και ανησυχίες που καταδικάζουν τη βία. Που επειδή οι πορείες καταλήγουν βίαια τις αποφεύγουν. Που στηλιτεύουν τις αστυνομικές θηριωδίες. Που επίσης στηλιτεύουν τις βίαιες καταστροφές των μπαχαλάκηδων. Που θεωρούν ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές προσφέρουν άλλοθι στους μπάχαλους. Κριτική του desktop. Κριτική εκ του ασφαλούς. Κριτική βασισμένη σε μιαν πραγματικότητα που τη ζουν από μακριά. Από μια πραγματικότητα που τη βιώνουν μέσα απ' την οθόνη. Και προτάσεις για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο κράτος, μια καλύτερη αστυνομία, καλύτερους διαδηλωτές, καλύτερη κοινωνία βγαλμένες από τον Η/Υ. Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Η/Υ είναι το μέσο για να μεταδώσουν αυτό που τους συμβαίνει. Αντίθετα σερφάρουν, τη στιγμή που η ζωή, τα γεγονότα, συμβαίνουν εκεί έξω, σε σελίδες καθεστωτικές και μη, στέκονται αποστασιοποιημένα, γιατί μας έχουν μάθει ότι η αποστασιοποίηση είναι η μαμά της αντικειμενικότητας, και καταλήγουν σε συμπεράσματα.

Τα social media είναι πολύ χρήσιμα. Είναι όμως και απαιτητικά. Απαιτούν παρουσία και δράση. Άμεση, αδιαμεσολάβητη επαφή με τα γεγονότα και μετάδοσή τους. Απ' την -ασφαλώς- υποκειμενική σκοπιά του παρατηρητή. Πολλές τέτοιες -υποκειμενικές- ματιές ενδεχομένως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια πιο πραγματική, απ' αυτήν που μας σερβίρουν ως τέτοια, πραγματικότητα. Αντίθετα η εκ του μακρόθεν καταδίκη του επεισοδίων, της βίας, των μπαχαλάκηδων, της αστυνομικής βιαιότητας δεν συνιστά τίποτε παραπάνω απ' την μετάδοση μιας άποψης, η οποία ενδεχομένως βασίζεται σε αναληθή δεδομένα. Να το πω κι εγώ; Να το πω: δεν με αρέσουν τα σπασίματα. Δεν σπάω έχοντας κάνει τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς μου και θεωρώ ότι στην παρούσα φάση τα σπασίματα δεν συμφέρουν τους κοινωνικούς αγώνες. Άσε που κλάνω μέντες. Φοβάμαι ρε παιδάκι μου να κάνω κάτι εξόφθαλμα παράνομο. Όμως έχω διαλέξει πλευρά. Και είμαι απέναντι απ' τις τράπεζες, τα Στάρμπακς, τις μεγάλες επιχειρήσεις... Δεν είμαι αντικειμενικός, δεν διεκδικώ κάτι τέτοιο. Γενικότερα δεν θέλω να εκφράζω καν την άποψή μου ιστολογώντας. Προτιμώ τα γεγονότα ή την χοντροκομμένη πλάκα στην οποία επιδίδομαι συχνά ή τη σιωπή, στην οποία έχω καταφύγει τελευταία, από μια υποκειμενική άποψη, η οποία συνήθως εκφράζεται ως εξής: «εγώ μια φορά που είχα κατέβει στο δρόμο είδα τους βλακβλοκίτες να κάνουν το τάδε και το δείνα...» Και μπαμ, αυτό ήταν: έτσι αβασάνιστα, ο ομιλητής έχει βάλει ένα τεράστιο Χι στις κοινωνικές διαμαρτυρίες στο δρόμο.

Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες. Όμως επειδή θέλω να προλάβω το πανεκπαιδευτικό θα σταματήσω. Απλώς θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε όλα αυτά τα αριστερίστικα γκρουπούσκουλα, που συχνά εμείς οι ωραίοι οι ανένταχτοι κοροϊδεύουμε, διότι χτες ήταν αλληλέγγυοι και οργανωμένοι μοιράζοντας Maalox σε όλους και καθησυχάζοντας διάφορα μαθητούδια (αλλά και μεγαλύτερους) που είχαν πανικοβληθεί.

15 σχόλια:

Χριστίνα Ανέφελη είπε...

Α, ρε Πάνω, κομμάτια μ' έκανε το ποστ και πώς θα συνεχίσω τη δουλειά. Προσυπογράφω κάθε λέξη και χάρηκα ιδιαίτερα γι' αυτά που γράφεις στην τελευταία παράγραφο. Είναι η σκέψη με την οποία γύρισα σπίτι μετά την πορεία. Η αλληλεγγύη που είδα στα μπλοκ που αναφέρεις -ως ανένταχτη πάντα- είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συνεχίζω να κατεβαίνω όπου και όταν μπορώ. Και αποτελεί την καλύτερη ίσως απόδειξη ότι κάποιοι ξέρουμε πολύ καλά γιατί το κάνουμε. Όπου κι αν ανήκουμε ή δεν ανήκουμε. Άσε που απαντά και στο δήθεν επιχείρημα ότι προσφέρουμε άλλοθι στους μπάχαλους- παρεμπιπτόντως, ένα από τα πιο άστοχα πράγματα που έχω ακούσει ποτέ.

Όσο για τη λειτουργία ή τη δυσλειτουργία των social media, ανοίγοντας χθες τον υπολογιστή και βλέποντας ό,τι είχε γραφτεί στο μεταξύ, μου έφυγε κάθε διάθεση να ανεβάσω ποστ. Για διάφορους λόγους. Δεν το αναλύω περισσότερο γιατί σε γενικές γραμμές με έχεις καλύψει.

Καλό μεσημέρι, καλό πανεκπαιδευτικό και σόρι για το... σεντόνι.

Σαλαντίν είπε...

Μόλις είδα το χθεσινοβραδυνό δελτίο του Μέγκα. Πραγματικά οι διάφοροι "δημοσιογράφοι" του Λαμπράκη είναι ξεδιάντροποι. Όμως χθες συζητώντας καταλήξαμε στο εξής: Τα κανάλια αναπαράγουν αυτό που θέλουν να ακούσουν αυτοί που κάθονται στον καναπέ, αποκομμένοι από την κοινωνική δραστηριότητα, εξουθενωμένοι από την εργασιακή εκμετάλλευση μια ζωής, αποξενωμένοι και βυθισμένοι σε μια χαλάρωση που προσφέρει το κουτί στο ασφαλές ιδιωτικό μας κλουβί. Ουσιαστικά τα κανάλια δε διαμορφώνουν άποψη, αλλά χαϊδεύουν τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά των ανθρώπων που έχουν αποκοπεί από κάθε διεκδίκηση ή αμφισβήτηση ή που δεν έχουν κανένα λόγο ή διάθεση να προβληματιστούν για τον κόσμο στον οποίο ζουν.

nikolakisdiaselos είπε...

συμφωνώ με τον Σαλαντίνο, απλά ειδικά εκεί στο mega είναι τεράστιοι αλήτες χειρότεροι και απ' αυτούς που ξυλοκοπούν κι εξοντώνουν κόσμο. αυτό που ζούμε τους προστάτες του αλήτες είναι πρωτόγνωρο. χούντα στα εξάρχεια, καφέ δεν μπορείς να πιείς χωρίς να τους βλέπεις δίπλα σου, το Σάββατο το βράδυ οι μηχανάκηδες κόβανε βόλτες μπροστά μας κι επειδή δεν είχαν τσακώσει κανέναν, κοίταζαν μέσα στα μαγαζιά μπας και θυμηθούν καμιά φάτσα απ' την εποχή που τον έπαιζαν σκεπτόμενοι την εικόνα να σαπίζουν στο ξύλο έναν αναρχικό. ευτυχώς δεν ήμουν μπροστα στα γεγονότα χθες, είχα προχωρήσει στα προπύλαια φίλος όμως που ήταν με το εεκ με πήρε τρομοκρατημένος μας λιώσανε είπε μας πατάγαν με τις μηχανές.

Σαλαδίνος είπε...

Ο αντιεξουσιαστής σύντροφος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νιώτης δήλωσε ότι τελικά δε βρέθηκε κρότου λάμψης στο Ρεσάλτο, όπως είχε βγάλει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία. Επίσης δήλωσε ότι τα άδεια μπουκάλια που υπήρχαν στο στέκι προορίζονταν για ανακύκλωση και ότι το Ρεσάλτο είναι ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος και όχι γιάφκα όπως δήλωσε ο συνάδελφός του, αντιεξουσιαστής Χρυσοχοΐδης.
(Ο Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΙ του είπε "περνάτε δύσκολες στιγμές και καλή δύναμη" Φαντάζομαι ότι ο Πορτοσάλτε εύχεται το ίδιο σε όλους τους 800+ χουντικά προσηγμένους αυτό το 48ωρο)

Τελικά θα σας φάνε τα παιδιά σας αντιεξουσιαστές του ΠΑΣΟΚ.

ΠανωςΚ είπε...

Χαιρετώ και τους τρεις άνωθι σχολιαστές... Δεν έχω να πω κάτι συγκεκριμένο, μόνο ένα λινκ να δώσω, με την παράκληση να διαδοθεί:

Ορδες Χρυσοχαΐδη εν δράσει

Μοράλες είπε...

Το δημοτικό συμβούλιο του Κερατσινίου απαντάει στον ψυχικά άρρωστο που βλέπει γιάφκες:
http://anarxiko-resalto.blogspot.com/2009/12/blog-post_07.html

Σαντιάγο Καρνιθάρες είπε...

Ρε Μοράλες, να σε πω, δεν φτιάχνεις ένα λογαριασμό στο τουίτερ; Κλικαρε πάνω στο όνομά μου να πας στη σχετική φόρμα.
Αντε, έλα να με βρεις στο τουίτερ. Είμαστε πολλές εκεί.

Ανώνυμος είπε...

εξαιερικο! απλα και περιεκτικα ολα οσα επρεπε να υποθουν...

demetrat είπε...

είμαι σίγουρη πως σούγραψα μετά το δεύτερο σχόλιο και τώρα δε το βλέπω.
....
τέλος πάντων .Έλεγα πως πολύ σωστά τόπιασες.Και παίρνε και κανά κασκόλ μαζί σου , δε χάθηκε ο κόσμος.
δ

Ανώνυμος είπε...

ο πάνος θέτει ενδιαφέροντα ζητήματα στο κείμενό του. πάνω στο ζήτημα της κατασκευής της πραγματικότητας από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους, έχει ενδιαφέρον η αλτουσεριανή-φουκωική προσέγγιση ότι η ιδεολογία συγκροτεί το ίδιο το υποκείμενο,εγκαλεί και διαπλάθει το άτομο ως υποκείμενο.

Μπιπ είπε...

Πολύ ωραίο ποστ. Με πνίγουν κι εμένα οι αλήθειες που γράφεις. Μπράβο και σ' ευχαριστώ.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Σκατά κι απόσκατα! Είμαι τόσο οργισμένος που δεν έχω όρεξη να γράψω. Τελικά, ο Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι θα συλλάβει 1000 άτομα. Και τόκανε! Στο σωρόοοοο...

Korlakas είπε...

Δεν υπαρχει αντικειμενικοτητα, ουτε απολυτη αληθεια.
Οι προσλαμβανουσες, η συνειδηση και πολιτικη θεωρηση των πραγματων διαφερουν αρα και η αληθεια της καθε πραγματικοτητας.

Όμως αυτο που ξερω, ειναι πως θα ηταν πολυ χρησιμο και ομορφο να εχουν περισσοτεροι τη δυνατοτητα να σκεφτουν και να αναλυσουν τις καταστασεις οπως ο υπογραφων την αναρτηση.

Δικη μου υποκειμενικη αληθεια :)

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ρε συ Πάνω, επειδή λογικά αναφέρεσαι στο φοιτητικό μπλοκ, έχω να επισημάνω ότι ήμασταν 3-4 άτομα, ανένταχτοι-αυτόνομοι και είχαμε όλοι Μaalox. Οπότε αν ήμασταν εμείς που ψεκάζαμε (χε) και μας πέρασες για αριστερστές, το πρόβλημά μας είναι άλλο: γιατί οι φοιτητικοί σύλλογοι να νοούνται αριστερίστικα γκρουπούσκουλα...και τι κάνουμε οι υπόλοιποι για αυτό;

ΠανωςΚ είπε...

Ανώνυμε/η στο σχόλιο 14: Μπροστά, εκεί που έγινε ο χαμός, ναι ήταν φοιτητές. Ακριβώς από πίσω ήταν διάφορα αριστερίστικα μπλοκ (συγκεκριμένα εγώ βρέθηκα στο ΜΛ).

Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν νοούνται αριστερίστικα γκρουπούσκουλα, σαφώς, και φυσικά εγώ, λογω ηλικίας, δύσκολα μπορώ να ενταχθώ σε ένα τέτοιο μπλοκ.