28 Οκτ 2009

Ψαρεύοντας στο θολό τοπίο της σοσιαλδημοκρατίας

Μια σειρά από αστεία άρθρα στην Αυγή δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός σχηματισμός που εκδίδει την εφημερίδα βρίσκεται σε ιδεολογική τρικυμία. Πολύ περισσότερο δείχνουν όμως ότι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με κάποιους από αυτούς που γράφουν στην Αυγή. Τελευταία αφορμή για τα παραπάνω αποτελεί το χθεσινό άρθρο του Σ. Κουρουζίδη που ουσιαστικά αναπαράγει τις ιδεολογικές συγκρούσεις στο μυαλό της Σώτης Τριανταφύλλου, όπως αυτές φαίνονται στη συνέντευξή της για τα Εξάρχεια στην Ελευθεροτυπία ("Η ανομία είναι αντεπαναστατική").

Το άρθρο της Αυγής θα μπορούσε κάλλιστα να το υπογράφει και ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης καθώς α) στοχοποιεί μια γειτονιά, θεωρώντας τη κέντρο παραβατικότητας, β) παρουσιάζει ως κοινωνική ανάγκη την ύπαρξη αστυνομίας, γ) θεωρεί ότι αυτή η αστυνομία δεν είναι δα και τόσο κακή (όπως στον υπαρκτό σοσιαλισμό), δ) σημειώνει ότι πολλές από τις συλληψεις γίνονται σωστά και κακώς διαμαρτυρόμαστε και ε) αναφέρει ότι η Αθήνα κάηκε το Δεκέμβρη και ότι οικονομικά καταστράφηκε το κέντρο της Αθήνας λόγω αυτής της εξέγερσης.

Πραγματικά πιο αντιδραστικό άρθρο είχα χρόνια να διαβάσω στην Αυγή ειδικά σε μία τόσο ευαίσθητη στιγμή που προσπαθεί να καλλιεργηθεί ένα κλίμα με στόχο συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Δε θα σχολιάσω πόσο φαιδρά είναι όλα τα παραπάνω που λέει το άρθρο και τις επικίνδυνες λίαν Πρετεντερικές αποχρώσεις του. Θα σταθώ μόνο σε ένα. Στην ιδανική κοινωνία του ΣΥΝ ο μπάτσος θα είναι απαραίτητος σύμφωνα με τον κ. Κουρουζίδη (κοινωνική-κατασταλτική λειτουργία το ονομάζει). Το μετασχηματισμό της κοινωνίας θα τον επιτύχει ειρηνικά (κοινοβουλευτικά προφανώς), καθώς η "βία και η ανομία είναι αντεπαναστατικά και αντιαριστερά".

Δεν έχω καμία ψευδιαίσθηση ότι ο ΣΥΝ έχει καμία σχέση με τον Μαρξ ή τον Λένιν. Αλλά δεν ήξερα ότι κάποιοι που γράφουν στην Αυγή εκτός από την πολιτική συγκρότησή τους έχουν μαλώσει και με την επιστήμη της ιστορίας. Το όνομα Ροβεσπιέρος δεν τους λέει κάτι; Δεν έχουν μάθει ότι αν δεν υπήρχε η βία ακόμη θα είχαμε τους Λουδοβίκους και τους Σουλτάνους; Ή μήπως τώρα που έχουμε "δημοκρατία" δεν υπάρχει ταξική πάλη;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαλαντίνε, δεν ξέρω για βία, αλλά έφυγες με τόση βία από τα μέρη μου που ξέχασες τους φακούς σου. :)

nikolakisdiaselos είπε...

Έχει δίκιο ο Σαλαδίνος. Απαράδεκτο,στα όρια-ντρέπομαι που θα το πω- του κουκουεδισμού. έξω τώρα ο συν απ' το σύριζα, μέσα η ανταρσία και λοιποί.α, καλό μου παιδί, για να μην ξεχνιόμαστε, θυμάσαι το καλοκαίρι μια συζήτηση που κάναμε για ύποπτες δηλώσεις της Βαγενά, και πως δίνει άλλοθι στα μμε και τους μικροαστούς; σου λέει κάτι ότι ήταν άκυρη η συζήτησή μας, μιας και η εν λόγω κυρία έκανε πρόβα τζενεράλε για να κατεβεί με το πασοκ; ξέρω, έχει περάσει καιρός. αλλά η ντροπή της γιγαντώνεται. κρίμα...

ΠανωςΚ είπε...

Εγώ θα πω τα εξής:
Πρόβλημα πρώτον: Είναι κρίμα μια καλή εφημερίδα, σαν την Αυγή, να γεμίζει τις σελίδες της με κείμενα που δεν είναι τίποτε αλλο από rewriting του κειμένου της κας Σώτης Τριανταφύλλου.
Πρόβλημα δεύτερον: Γράφει ο αρθρογράφος: "Η κοινωνία που ονειρευόμαστε θα έχει αστυνομία; Στρατό; ΕΥΠ θα έχει; Ακόμη κι αν προεκτείνω στο πολύ μακρινό μέλλον τη φαντασία μου και φτάσω σε μια πολύ ειδυλλιακή κατάσταση, όταν όλοι οι άνθρωποι θα είναι απολύτως συνειδητοποιημένοι και θα σέβονται τους κανόνες της κοινωνικής συνύπαρξης, κάτι από αυτά θα μείνει. Ή μάλλον, να το πω διαφορετικά, πρώτα φαντάζομαι να καταργείται ο στρατός, μετά η όποια ΚΥΠ και στο τέλος η αστυνομία και πάλι όχι εντελώς".
Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος του κειμένου. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς ένας άνθρωπος, που δηλώνει αριστερός, τολμά και βάζει χαλινάρι στα όνειρά του. Τι διάολο; Εισηγείται μήπως την ρεαλιστική ουτοπία ο κύριος Κουρουζίδης; Αμα βάζουμε χαλινάρι και στα όνειρά μας, τότε σκέψου χαλινάρια που είναι έτοιμοι κάποιοι να βάλουν στο πεδίο της ρεαλ πολιτίκ.
Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα απ' τη φραστική καταδίκη της βίας. Κι εγώ καταδικάζω τη βία, απ' όπου κι αν προέρχεται. Ε και; Αλλάζει αυτό κάτι στον τρόπο που έχει λειτουργήσει η ιστορία; Αλλάζει κάτι στον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία μας; Θα μου πει κάποιος, με τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα αλλάζει; Οχι, θα του απαντήσω. Αλλά ούτε και με το χαλινάρι στις επιθυμίες και στα αιτήματά μας.
(Είπαμε να γίνουμε λίγο ρεφορμιστές, μην το γαμήσουμε και τελείως...)

Ανώνυμος είπε...

Έτσι ακριβώς είναι Πάνω. Αν είναι έτοιμοι να κάνουν εκπτώσεις στα όνειρά τους, φαντάσου μέχρι που μπορεί να πάνε στο πεδίο της ρεαλ πολιτίκ. Το πιο αστείο είναι όμως ότι οι κύριοι ανανεωτικοί θεωρούν πως ο Δεκέμβρης τους κόστισε τόσο σε ψηφαλάκια (είχαν χάψει τις δημοσκοπήσεις του Πρετεντέρη) που είναι ικανοί να αρχίσουν να δίνουν πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων αποκήρυξης του Δεκέμβρη ώστε να συγκλίνουν με ΜΜΕ και ΓΑΠ "αυτήν την τόσο ξεκάθαρη τοποθέτηση γιατί δεν καταφέραμε να την εκπέμψουμε τον περασμένο Δεκέμβρη και να την εκπέμπουμε διαρκώς, με τρόπο που να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο παρανόησης σε κανέναν".

Korlakas είπε...

Πολιτικος ρεαλισμος.
Οταν μετρας το ξεσπασμα της οργης του κοσμου, μια ακηδεμονευτη και αυθεντικη εξεγερση οπως αυτη του δεκεμβρη με ψηφοθηρικα κρητηρια η εκπτωση ειναι αναμενομενη.
Και η εκλογικη πτωση επισης.

Το λυπηροτερο ειναι, πως απο τη γρηγορη αναγνωση που εκανα, καπου στο μυαλο τους φαινεται να υπαρχει και προκρινεται η κρατικη προπαγανδα, πως η εξεγερση και οι εξεγερμενοι του δεκεμβρη εχουν οποιαδηποτε σχεση με τις "επαναστατικες πρωτοποριες"(μη χεσω) μιας χουφτας πιστολαδων.
Σα να ειναι το ιδιο η μαζικη αντιβια του δρομου με την ενοπλη βια σεχτων,χεστρων, και οτι αλλο εις -ων, που αδυνατουν να γραψουν μια προκυρηξη καλυτερα απο τελευταιο πρεζοχουλιγκανι των γηπεδων.

Βρε ουστ!

Ανώνυμος είπε...

Δεν φταίει ο Κουρουζίδης που τα γράφει αυτά, εσείς φταίτε που πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό μέτωπο! Πριν από λίγο γύρισα από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του σωματείου της δουλειάς μου, στο οποίο συζητήθηκε κατ' αποκλειστικότητα το φλέγων θέμα των συμβασιούχων που σε λίγο διάστημα θα βρεθούν άνεργοι από την αξιοκρατική και ορθολογική κυβέρνσηση του ΠΑΣΟΚ.Η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με την ΠΑΣΚΕ φυσικά) με διάφορα συνδιακλιστικά τρικς ουσιαστικά προσπάθησε να αναβάλλει ή να παραπέμψει στις καλένδες απόφαση για κινητοποιήσεις, απεργία, αποχή, κλείσιμο υπηρεσιών ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αγώνα για συμπαράσταση στους συναδέλφους συμβασιούχους. Επίσης στο Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ η Αυτόνομη Παρέμβαση στήριξε μοριοδότηση και όχι απευθείας μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αυτά είναι τα χάλια του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς.

ΠανωςΚ είπε...

Κόρλακα και Ανώνυμε, ξεροκαταπίνω ξανά και ξανά, αλλά κάτι να σας αντικρούσω, σνιφ, δεν έχω να ειπώ...

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχα! Έτσι, να πέφτουν οι μάσκες! Συνήθως δεν πηγαίνω στα λινκς γιατί βαριέμαι. Εμπιστεύομαι τις αναγνώσεις του Σαλαδίνου, αλλά με ιντρίγκαραν τα σχόλια και διάβασα το άρθρο... Έτσι, έτσι. Ο Συνασπισμός δεν είναι ονειρικό αριστερό κόμμα, πώς θα μπορούσε. Εξουσιαστικό κόμμα είναι που κατεβαίνει στις εκλογές με σκοπό να νικήσει ή έστω να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες. Και είναι καλό να τοποθετείται καθαρά=αν ήταν στην εξουσία, θα υπήρχε αστυνομία; Πετάει πετάει ο γάιδαρος; Θα μπορούσε βέβαια να κατηγορεί την αστυνομοκρατία προεκλογικά και να την ενισχύει μετεκλογικά (βλ. ΠΑΣΟΚ). Αλλά φαίνεται να είναι περισσότερο ειλικρινείς οι τύποι, ή περισσότερο αφελείς...
Αργά το διάβασα το ποστ, αλλά δεν πειράζει.