14 Οκτ 2008

Καθαρίζει, λευκαίνει, απολυμαίνει

Ουφ, ανάσανα...

6 σχόλια:

kostasK είπε...

Μη το κοροιδεύεις αξά. Όσο κι αν δε μας αρέσει ο καπιταλισμός, αν καταρρεύσει θα μας παρασύρει όλους. Σε κανενός το συμφέρον δεν είναι να καταρρεύσει ο καπιταλισμός. Άλλο να πράμα να υποσκελίζεται σταδιακά και άλλο πράμα η κατάρρευση.

Go_Go είπε...

"Ο καπιταλισμός δεν είναι συνώνυμος της ασυδοσίας. Απλώς αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς ελεύθερες και έτσι αυτές δημιουργούν και επιταχύνουν την ανάπτυξη". (λυπάμαι που δεν μπορώ να γράψω σε πολυτονικό για να δώσω και γω αρχαιοελληνική αύρα στο σχόλιό μου...)

Ας τον μαζέψει κάποιος τον τύπο. Ή είναι εξαιρετικά βλάκας, ή αφελής που νομίζει ότι οι καπιταλιστές μοιάζουν όλοι με την Κάντυ Κάντυ (αχ και να το ξανάβαζε κανένα κανάλι!!!!).

Από τη μια το κράτος επεμβαίνει για να σωθεί ο χαμός με τις τράπεζες και από την άλλη να ιδιωτικοποιηθούν όλα για να σωθούμε. Ααα, μπερδεύτηκα.

ΠανωςΚ είπε...

Κώστα, το ζήτημα δεν είναι να καταρρεύσει ο καπιταλισμός αλλά να ανατραπεί απ' όσους θέλουν, ονειρεύονται ή τελος πάντων νομίζουν ότι μπορούν να φτιάξουν κάτι καλύτερο. Αυτό σε θεωρητικό επίπεδο -ή μάλλον καλύτερα σε επίπεδο δικής μου προσωπικής επιθυμίας. Τώρα, σε πρακτικό, καθημερινό επίπεδο, φυσικά δεν θα καταρρεύσει -ακόμη τουλάχιστον. Για αυτό και με λέω ρεφορμιστή. Γιατί δεν πράττω ώστε να τον ανατρέψω αλλά να τον... εξανθρωπίσω, γνωρίζοντας βεβαίως ότι αυτό (ο... ανθρώπινος καπιταλισμός) είναι μεγαλύτερη ουτοπία από τον κομμουνισμό (για παράδειγμα) και επιπλέον η όποια -ρεφορμιστική- προσπάθεια για "εξανθρώπιση" του καπιταλισμού ουσιαστικά τον ισχυροοποιεί αντί να τον αποδυναμώνει. Είναι κι αυτό μία απ' τις πολλές αντιφάσεις του ανθρώπου (δική μου τελος πάντων, ας μην γενικεύω όποτε με συμφέρει).

Go-Go, έχει δίκιο πάντως όταν λέει ο γραφιας ότι δεν πρόκειται για κρατισμό. Γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που παρεμβαίνει για να χαλιναγωγήσει την ελεύθερη αγορά, αλλά ένα κράτος που αποτελεί δεκανίκι της, όταν αυτή τα βρίσκει σκούρα. Kατά τα λοιπά, έχεις δίκιο. Αλλα δεν είναι αφελής. Απλώς τον παριστάνει.
Αλήθεια, θυμάσαι να μου πεις πώς τελείωνε το Κάντι-Κάντι, γιατί είχα μεγαλώσει κάπως στα τελευταία επεισόδια και τα σνόμπαρα για χάρη της Σάντα Μπάραμπαρα;

βα.αλ. είπε...

Έλα ρε πούστη μου, και έχουμε την κωλοελευθεροτυπία να λέει απο μέρα σε μέρα πέφτει.

Ευτυχώς ήρθε η εστία και καθάρισε το τοπίο.

ΠανωςΚ είπε...

Μάλλον τρομάξανε του Κίτσου οι κόρες, Βάαλ. Λίγο το 'χεις κορίτσια πράμα να μείνουν άφραγκες;

kostasK είπε...

Πάνω, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον "εξανθρωπισμό του καπιταλισμού". Αλλά ισχύει αυτό ακριβώς που λες...ουτοπία.
Πάντως έχει πολύ γέλιο ο "φιλελευθερισμός" των τελευταίων εβδομάδων.