11 Απρ 2007

Σωφρονιστικά(;) ιδρύματα


Παρακαλώ, ρίξτε μια ματιά στα κάτωθι αποσπάσματα. Αν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος επισκεφτείτε: http://www.keli.gr


  • Φυλακές: σε λιγότερο από μια βδομάδα τρεις θάνατοι. Την περασμένη βδομάδα ήταν η αυτοκτονία - απαγχονισμός ενός 15χρονου προφυλακισμένου για λίγα γραμμάρια χασίς. Προχθές διαβάσαμε για τον αδιευκρίνιστο θάνατο ενός ακόμη 30χρονου κρατούμενου στο ψυχιατρείο των φυλακών. Και χθες για έναν 26χρονο που βρέθηκε νεκρός στο κελί της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς στα Χανιά. Στις 27/2 ήταν ο θάνατος κρατούμενου στις φυλακές Ναυπλίου.

  • Μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, στα τέλη του Μάρτη, τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, με σκοπό να παραδώσουν είδη καθαριότητας και ρουχισμό στους ανήλικους κρατούμενους. Η επίσκεψη, κράτησε πάνω από δύο ώρες, όπου διαπιστώθηκαν οι πολύ σοβαρές ελλείψεις, αλλά και η ακαταλληλότητα του κτιρίου να στεγάσει κρατούμενους. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται ποτέ. Ο μοναδικός χώρος κίνησης είναι ένας στενός διάδρομος, που ουσιαστικά χρησιμεύει ως πρόσβαση στις λιγοστές τουαλέτες. Οι κρατούμενοι δεν τρώνε ποτέ σε τραπεζαρία για τον απλούστατο λόγο ότι τραπεζαρία δεν υπάρχει. Τρώνε στο δάπεδο, καθώς το κελί δεν διαθέτει ούτε τραπέζι, ούτε καρέκλα. Τα κελιά, ιδιαίτερα μικρού μεγέθους, έχουν μόνο δύο στρώματα. Ούτε κουβέντα να γίνεται για σεντόνια και μαξιλάρια. Τα χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε είδη καθαριότητας. Το χαρτί υγείας, είναι προφανώς είδος… πολυτελείας, ενώ οι 80 περίπου γυναίκες πέρα όλων των άλλων δεν έχουν σερβιέτες. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, έχει εδώ και καιρό “υιοθετήσει” τους ανήλικους της Πέτρου Ράλλη, αλλά πιστεύει, επίσης, ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην απάνθρωπη αλλά και παράνομη κράτηση ανηλίκων, οι οποίοι σημειωτέον, κρατούνται μόνο και μόνο γιατί δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά χαρτιά.

  • Κρατούμενοι από το νοσοκομείο του Κορυδαλλού μας κατήγγειλαν ότι μόλις το τελευταίο εξάμηνο έχουν πεθάνει αβοήθητοι δεκάδες άνθρωποι. Κανείς δεν τους αναζήτησε. Κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί και πώς. Δεν δημιουργήθηκε θέμα. Δεν έγιναν τηλεοπτικές εκπομπές. Οι εφημερίδες, κάποιες και αυτές, αφιέρωσαν λίγες μόνο αράδες. Οι άλλες σιώπησαν. Η τηλεόραση για άλλα τυρβάζει, σιωπή…Κάπως έτσι αρχίζουν να βγαίνουν στο φως οι καταγγελίες των κρατουμένων για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο κατ΄ ευφημισμό νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Για τα βασανιστήρια, την απομόνωση, τις “σουίτες” για όσους από τους κρατούμενους είναι “καλά παιδιά”, για τα κάτεργα για όσους είναι τα “κακά παιδιά”, για τους καρκινοπαθείς που στερούνται στοιχειώδη ιατρική φροντίδα, για τους τοξικομανείς που χάνονται στο λαβύρινθο της αδιαφορίας, για τον Παναγιώτη Γεωργιάδη που συνεχίζει τον αγώνα του, αυτή τη φορά μέσα στην αποθήκη – νοσοκομείο, για τους κρατούμενους που παίζουν το ρόλο των νοσηλευτών, για την στρατικοποίηση της υγείας, (το νοσοκομείο υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πολλοί από τους γιατρούς είναι στρατιωτικοί), για τα ψυχοφάρμακα που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε “κομοδίνα”, την ίδια ώρα που αναζητείται ασπιρίνη και τόσα άλλα.

  • Το τελευταίο διάστημα έχουν πεθάνει δεκάδες κρατούμενοι. Καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι, ενώ έχουμε πολλά καρδιακά χωρίς να καμία πρώτη βοήθεια. Μόνο ένας κρατούμενος, από τους τρεις που έχουν αναλάβει το “βαρύ” έργο έχει μεταφέρει το τελευταίο εξάμηνο 45 νεκρούς. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ασθενών (Ασθενείς με ηπατίτιδα, καρκινοπαθείς και τοξικομανείς είναι όλοι μαζί). Ελάχιστα κρεβάτια διαθέτουν σεντόνια ή μαξιλάρια, ενώ τους ανήμπορους ασθενείς τους καθαρίζουν συγκρατούμενοί τους. Δεν υπάρχουν απορρυπαντικά και χαρτιά τουαλέτας, ή κατάσταση, όπως οι ίδιοι οι κρατούμενοι περιγράφουν είναι φρικτή. Υπάρχουν έως και ανάπηροι γέροντες. Τα στρώματα είναι βρομερά, όπως και οι κουβέρτες. Οι θάλαμοι – κελιά δεν διαθέτουν κάθισμα, ενώ τα ψυχοφάρμακα τα δίνουν με τις χούφτες.


4 σχόλια:

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Γάμησέ τα, ΠανωΚάτε μ'. Κι όποιος βγει από τη φυλακή, κυκλοφοράει με μάτια γουρλωμένα, σαν αγρίμι.
Και αρνί να 'ταν όταν μπήκε, θερίο θα βγεί.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Και ολα αυτα στο Ελληνισταν εν ετη 2007...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ακούω ότι γίνεται κίνηση για την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων.

Kapetanios είπε...

Τους έχουμε γραμμένους... και αυτοί εμάς.

Ανθρώπινες χωματερές!