5 Απρ 2007


Ο Αμερικάνος περιηγητής Bayard Taylor επισκέφτηκε την Κρήτη το Φεβρουάριο του 1858.

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενείας του στην κατοικία του καϊμακάμη του Ρεθύμνου Χαλίμ μπέη έλαβε χώρα η ακόλουθη συζήτηση ανάμεσα στο διερμηνέα του, Francois, και στον Έλληνα υποπρόξενο της Αγγλίας στο Ρέθυμνο, την οποία μας περιγράφει στο "Travels in Greece and Russia, with an excursion to Crete":


Το βράδυ μας επισκέφτηκε ο υποπρόξενος της Βρετανίας, ένας Έλληνας του Ιονίου, και έγινε ένα πολύωρο fumarium το ντιβάνι του διοικητή. Ο υποπρόξενος πήρε ύφος εμπιστευτικό και άρχισε να εξηγεί στο διοικητή πως ήταν δυνατό να κλέψει κανείς στην πώληση του λαδιού. "Όταν αγοράζεις το λάδι σου", είπε, "πάρε το μεγαλύτερο βαρέλι, όσο γίνεται πιο μεγάλο, και γέμισέ το. Πρέπει να το έχεις όρθιο με την κάνουλα προς τα κάτω. Όταν πουλάς μια οκά από αυτό, η πίεση δημιουργεί ορμητική ροή, το λάδι διογκώνεται με αέρα και η μεζούρα γεμίζει με μικρότερη ποσότητα. Μπορείς να κερδίσεις 3% με αυτό τον τρόπο". Στη συνέχεια περιέγραψε άλλες μεθόδους με τις οποίες το κέρδος μπορούσε να φτάσει 15 η και 20%. Ο Francois χάνοντας την υπομονή του φώναξε: "Τώρα βλέπω ότι οι αρχαίοι έλληνες είχαν απόλυτο δίκαιο να έχουν τον ίδιο Θεό για τους εμπόρους και για τους κλέφτες".


Ο διοικητής γέλασε με την καρδιά του όμως ο υποπρόξενος πειραγμένος αναφώνησε "Θες να πεις ότι είμαι κλέφτης;". "Όχι", απάντησε ο Francois, με μεγάλη ετοιμότητα, "λέω ότι είσαι έμπορος". Με αυτό ο διοικήτης γέλασε ακόμα πιο δυνατά και ο υποπρόξενος αναγκάστηκε να γελάσει και εκείνος από ευγένεια.


Ο ίδιος όμως επιτέθηκε στο Francois και τον επέπληξε για τη δυσπιστία του σχετικά με το ετήσιο πασχαλινό θαύμα στην Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας ότι η φωτιά κατεβαίνει πράγματι από τους ουρανούς και μόνο ένας άθεος θα μπορούσε να το αμφισβητήσει. Η πίστη σε αυτό το βλάσφημο τσαρλατανισμό, μπορώ εδώ να παρατηρήσω, είναι σχεδόν καθολική μεταξύ των Ελλήνων. Ο Francois που αποστρέφεται έντονα τη χριστιανική ειδωλολατρεία γενικά, ξέσπασε: "Χαράς το θαύμα! Εγώ κάνω εξίσου σπουδαία θαύματα με ένα σπίρτο. Ρωτήστε τον πατριάρχη της Ιερουσαλήμ αν ξέρει... τι εστί φώσφορος! Αν όμως μπορεί να μετατρέψει το όρος Ίδη σε ένα κομμάτι τυρί, για να μπορούμε έτσι να κόβουμε από αυτό όσο θέλουμε, τότε μάλιστα, θα το έλεγα θαύμα, που κάτι αξίζει. Αλλά να πας στην Ιερουσαλήμ να πληρώσεις 500 δολλάρια για να σώσεις την ψυχή σου ανάβοντας ένα κερι από του πατριάρχη..."


Ο διοικητής που είχε πάει στην Ιερουσαλήμ απολάμβανε τη λογομαχία ώσπου διαπίστωσε ότι οι αντιμαχόμενοι ταράζονταν περίσσοτερο, από όσο έπρεπε, για αυτό άλλαξε επιδέξια θέμα.


160 χρόνια μετά από τα άνωθι γραφόμενα του αμερικάνου περιηγητή και διπλωμάτη, κάποιοι σε αυτη τη γωνιά του πλανήτη συνεχίζουν να πιστεύουν στο βλάσφημο τσαρλατανισμό που γεμίζει τα πουγγιά των ιερατείων, άλλοτε ως Βησαρίων και άλλοτε ως άγιο Φως. Ενίοτε και ως η τούφα από το μαλλί του προφήτη.


Άντε, Καλή Ανάσταση μυαλών.

4 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΠανωςΚ είπε...

Γαμάτη ιστορία.
Στο ίδιο πλαίσιο, προ ολίγου, διαπίστωσα ότι όλο το σκηνικό αυτό είναι μάλλον τρέντι. Ηταν μια τριαντάρα στην "Πρωτοπορία" και μιλαγε στο κινητό της. Ολο "ρε μωρό" και "ρε μωρό" έλεγε.
Και μετά αρχισε να λέει στο "μωρό" ότι θα πάει στην εκκλησία το απόγεμα, την "ώρα που θα βγει ο σταυρός", και "να έρθεις κι εσύ, που δεν πας ποτέ σου εκκλησία, να δεις τι ωραία που είναι" -λες και ο σταυρός είναι κάτι τρέντι, ο Σάκης Ρουβάς, ας πούμε, και τον περιμένουμε να βγει, να αρχίσει το πρόγραμμα.

Ανώνυμος είπε...

αύριο να δεις τι τρέντι επιτάφιος έχει να πέσει. συνολάκια παπουτσάκια γκατζετάκια θα παρελάσουν μαζί με τον αμνό.

nikolakisdiaselos είπε...

η επόμενη ανησυχία μου θα είναι το άγιο φως. Και δη, αυτό που τρως κατάμουτρα στα ασφαλιτάδικα...