19 Αυγ 2011

Αναζητώντας τον απλό έλληνα πολίτη

Η πασόκειος συνταγή είναι απλή: πείθεις τους πάντες ότι φταίνε (και όχι φταίμε, διότι εμείς ως κυβέρνηση δεν ευθυνόμεθα σε τίποτε) όλοι αφενός, αφετέρου ότι περισσότερο φταίνε οι άλλοι, πάντα κάποιοι άλλοι, που ζουν εις βάρος του απλού έλληνα πολίτη: φταίει ο τεμπέλης δημόσιος υπάλληλος, φταίει ο βυσματίας συμβασιούχος των ΟΤΑ με την οκτάμηνη σούπερ-ντούπερ εξασφάλιση, φταίει ο βολεψάκιας με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αγρότης, φταίνε όλοι οι δημοσιογράφοι που είναι όλοι αλήτες και ρουφιάνοι, φταίνε οι ταξιτζήδες που είναι όλοι εκμεταλλευτές και λαμόγια και σκιτζήδες, φταίει ο περιπτεράς/ψιλικατζής επειδή δεν έκοψε απόδειξη για το κρουασάν και θησαυρίζει έτσι, φταίει ο νταλικέρης, φταίει ο φαρμακοποιός, φταίνε οι ελεύθεροι επαγγελματίες που όλοι φοροδιαφεύγουν και για αυτό θεσπίζεις για όλους έκτακτη εισφορά, φταίει ο ταβερνιάρης και το γυράδικο και τους βάζεις το 23% στο κεφάλι, φταίει ο μισθωτός υπάλληλος που τολμάει να παίρνει αποζημίωση όταν απολύεται και για αυτό θεσπίζεις τρόπους ώστε να είναι ευκολότερο να απολύεται με μικρότερη αποζημίωση, φταίει αυτός που τολμά να θέλει να έχει μόνο μία εργασία και να πληρώνεται αξιοπρεπώς για αυτήν και εφευρίσκεις εργασιακές ομηρίες όπως το θεσμό της εκ περιτροπής εργασίας, φταίνε όλοι αυτοί και ζουν εις βάρος του απλού έλληνα πολίτη, φταίει ακόμη κι ο καπνιστής που επιμένει στην βλαβερή, σιχαμερή, ντεμοντέ, εξ Ανατολών (άλλωστε ανήκουμε στη Δύση) προερχόμενη συνήθειά του με κίνδυνο να πάθει κάναν καρκίνο επιβαρύνοντας τον απλό έλληνα φορολογούμενο με τα νοσήλια και τις θεραπείες του.
Κι αναρωτιέμαι: Τι σκατά δουλειά κάνει αυτός ο απλός έλληνας πολίτης; Διότι προφανώς η πασοκάρα μας ζει και αναπνέει μόνο προς όφελος του απλού έλληνα πολίτη απαλλάσσοντάς τον απ' τα βάρη που οι άλλοι, οι κακοί πολίτες, του φορτώνουν. Χμ... Ποιον βοήθησε οικονομικά η κυβέρνηση; Τις τράπεζες; Άρα οι τράπεζες είναι ο απλός έλληνας πολίτης.
Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των τραπεζών.
Καμία τράπεζα όμηρος στα χέρια των προνομιούχων πολιτών.

5 σχόλια:

δύτης των νιπτήρων είπε...

Αυτό είναι, το βρήκες.
(και χρόνια πολλά για τις προάλλες, ε;)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Απλή η συνταγή, όντως. Τόσο απλή, σαν την οικονομική τους πολιτική που ίδια θα εφάρμοζε και πρωτοετής του δημοτικού σχολείου (αν και αδικώ τα πρωτάκια - σίγουρα θα είχαν καλύτερες συνταγές).

Πείθουν όμως;
Και AN πείθουν, πόσους πείθουν;

ΠανωςΚ είπε...

Δύτη, η αλήθεια είναι ότι πρώτα ήρθε το αποτέλεσμα και μετά ο κάτι σαν συλλογισμός, αλλά δεν πειράζει. Ευχαριστώ διά τας ευχάς.

Κατερίνα σ-Μ., είναι ένα ζήτημα αυτό που θέτεις. Αναλόγως με το περιβάλλον στο οποίο κινούμαι αλλάζω άποψη: είναι φορές ας πούμε που ακούω συναδέρφους και απελπίζομαι, εχουν τόσο πειστεί από την κυβερνητική προπαγάνδα. Κυρίως γιατί αντικειμενικοποιούν το υποκειμενικό και γενικεύουν την προσωπική τους εμπειρία ("εμένα ένας ξάδερφος της γυναίκας μου δουλεύει στο δημόσιο και πάει στη δουλειά ό,τι ώρα γουστάρει... έτσι κάνουν όλοι" κτλ.).

Ανώνυμος είπε...

Τι θα πει δε φταίμε εμείς
τι θα πει πως φταίγαν οι άλλοι
τι θα πει πως φταίνε αυτοί
τι θα πει ρε σεις τι θα πει;
Θα πει πως φταίμε κι εμείς,
φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι.
Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,
φταίει κι ο Χατζηπετρής.

Τι θα πει μας τα 'παν αλλιώς
τι θα πει τα φάγαν οι άλλοι
τι θα πει πως φταίει ο χοντρός;
Φταίει κι ο χοντρός κι ο λιγνός.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Ανώνυμε/η
λες πως φταίξαμε κι οι δυο,
αλλά αλίμονό μας
είν' το φταίξιμο μονό
σ' αυτόν τον "σοσιαλισμό"
(του κ@λου).