9 Ιουλ 2011

Για κοινωαφελείς εργαζόμενους ψάχνετε;

Οταν ακούω τη φράση κοινωφελής - κοινωνική εργασία, το μυαλό μου πάει σε καταδικασμένους αμερικανούς ροκ σταρ που τους πιάσανε με λίγη κόκα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και τους καταδικάζουν σε έξι μήνες κοινωφελούς - κοινωνικής εργασίας, όπου παίρνουν σβάρνα τα σχολεία και κάνουν διαλέξεις ότι παιδιά φτου φτου φτου μην παίρνετε ναρκωτικά, τα ναρκωτικά είναι κακά. Σε κάποιες πιο βαριές περιπτώσεις, βλέπε Λίντσεϊ Λόχαν, νομίζω, μη σου πω ότι καταδικάζεσαι να κάνεις κοινωφελή εργασία στον τομέα καθαριότητας.

Ομως εδώ, το ΠΑΣΟΚ μας, το ΠΑΣΟΚ όλων των Ελλήνων, εισάγει μία ακόμη καινοτομία, έναν ακόμη νεολογισμό: μετά την εργασιακή εφεδρεία, έχουμε και την κοινωφελή εργασία, ένα θαυμάσιο θεσμό που κατέβασε το υπέροχο κάτω απ' την κουρούπα μυαλό της Λούκας της Κατσέλη, όσο ήταν ακόμη υπουργίνα, το οποίο θα παίρνει τους άνεργους που παλιότερα η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ δημιουργήσαν και θα τους βοηθάει βάζοντάς τους να βοηθήσουν την κοινωνία. Κάτι σαν Ατενίστας δηλαδή, άλλωστε περίπου τις ίδιες δουλειές θα κάνουν, θα ξεκολλάνε τσίχλες από τα πεζοδρόμια, αλλά υπό την αιγίδα του κράτους. Και για να δείτε τι καλοί που είναι οι πασόκοι, όχι μόνο θα σου δίνουν, άνεργε, τη δυνατότητα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, αλλά θα σε πληρώνουν κιόλας, αμ πώς!

Οπως αναφέρει η σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου, προβλέπεται "καταβολή επιδόματος κοινωνικής εργασίας με αποδοχές
που μπορούν να φθάσουν και τα 625€ / μηνιαίως, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη". Το πιάνεις το υπονούμενο ε; Μπορεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι αποδοχές να φτάσουν τα 625 ευρώ το μήνα. Αλλά θα σου κολλάμε κι ένσημα βρε. Αλλά μόνο για πέντε μήνες. Διότι μόνο τόσο θα προσφέρεις την κοινωφελή σου εργασία. Μετά ξανά άνεργος. Αλλά θα 'χεις γίνει καλύτερος άνθρωπος προσφέροντας (ουσιαστικά αφιλοκερδώς) στον κοινωνικό ιστό, κάνοντας αυτά που κανονικά θα έπρεπε να κάνει το κράτος με μονιμους υπαλλήλους. Αλλά εμείς, ως κυβέρνηση, για το συγκεκριμένο πεντάμηνο θα εμφανίσουμε μειωμένους τους δείκτες της καλπάζουσας ανεργίας.

Κοιτώντας τις σχετικές ανακοινώσεις, βλέπεις ότι μεγάλο μέρος της κοινωφελούς εργασίας θα γίνει στους ΟΤΑ. Βέβαια, στους ΟΤΑ υπήρχαν οι συμβασιούχοι, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά δεν τους μονιμοποιούσαμε, αλλά βρίσκανε αυτοί κάτι παραθυράκια και μονιμοποιούνταν με δικαστικές αποφάσεις, τα αρχιδάκια. Οπότε διώχνουμε τους συμβασιούχους, γίνονται χάος οι ΟΤΑ και ξαναδημιουργούμε συμβασιούχους, μόνο που τώρα τους λέμε κοινωφελώς εργαζόμενους οι οποίοι θα απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς:
  • έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων ή/και αθλητικών υποδομών,
  • έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας,
  • ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς,
  • αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος,
  • αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,
  • περιβαλλοντική εκπαίδευση,
  • διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,
  • δημιουργική απασχόληση παιδιών,
  • προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδική φροντίδα,
  • κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,
  • οδική ασφάλεια μαθητών,
  • σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών,
  • έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.
Κοινώς, κοιτώντας την από πάνω λίστα, για οποιονδήποτε τομέα ευθύνης είτε του κράτους είτε των ΟΤΑ, στον οποίο έχουν κοπεί οι επιδοτήσεις και αδυνατεί να τελεστεί το σχετικό έργο, θα έρθουν οι καταδικασθέντες σε κοινωφελή εργασία, συγγνώμη, οι άνεργοι ήθελα να πω, για να προσφέρουν, για να καθαρίσουν. Αλλά μόνο για πέντε μήνες. Διότι καλή η προσφορά αλλά δεν είναι και για χόρταση.

Και στην τελική, μόλις αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ο θαυμάσιος και εξαιρετικός για τη διάπλαση τους χαρακτήρος θεσμός θα εξαπλωθεί. Η χώρα θα μετατραπεί σε έναν παράδεισο ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο, στην πατρίδα, στο κράτος, διότι άλλωστε η επιθυμία για κέρδος συνιστά μέγιστο αμάρτημα. 625 ευρώ, εν Χριστώ αδερφοί, για όλους. Σοβιετικού τύπου κράτος η Ελλάδα, λέγανε τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια. Ενώ το να αμειβόμαστε όλοι με μισθούς πείνας -ίσοι στη φτώχεια μας- δεν συνιστά ολοκληρωτισμό;

Ειναι λίαν εκπαιδευτικός και διαπαιδαγωγικός αυτός ο θεσμός. Περιπου σαν τον εθελοντισμό της Γιάννας, αλλά καλύτερος, γιατί παίρνεις και λίγα φράγκα να αγοράσεις κάνα κρουασάν. Μαθαίνει ο σύγχρονος άνθρωπος έτσι στην έννοια της προσφοράς. Ηδη ο κος Μπουτάρης προσπάθησε να διαπαιδαγωγήσει τους νέους όταν παιδάκια από μια κατασκήνωση συμβολικά καθάρισαν την πλατεία Αριστοτέλους και πήραν τα μπράβο από τον κυρ Γιάννη. Μόνο που μετά ένας ιδιώτης, που 'χει αναλάβει την καθαριότητα στη Γιαννιτσών, το πήρε λίγο λάθος το μήνυμα κι έβαλε εναν ανήλικο να μαζεύει σκουπίδια.

Δεν πειράζει, ένα απλό λαθάκι στο σύστημα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάτι τέτοια διαβάζω και δεν πούλησα ακόμα τα όπλα του παππού. Η κοινωφελής εργασία από πέρυσι εφαρμόζεται και ως μέτρο εναλλακτικής έκτισης ποινής για τους ανήλικους παραβάτες. Τη μέρα που θα στείλουν τους πιτσιρικάδες να καθαρίζουν τις τσίχλες που άφησαν πίσω τους όλοι οι προαναφερθέντες του κειμένου το ορκίζομαι πως θα τα χρησιμοποιήσω (τα όπλα).

ΠανωςΚ είπε...

Καλέ μη! Ασε κάτω τις μπιστόλες και μην ξεχνάς ότι... "οφείλουμε να καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται" :D

xlpharmacy είπε...

Κάτι τέτοια διαβάζω και δεν πούλησα ακόμα τα όπλα του παππού. Η κοινωφελής εργασία από πέρυσι εφαρμόζεται και ως μέτρο οφείλουμε να καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχετα