25 Μαρ 2010

Για φαντάσου η φαντασία
να αποδειχθεί κοινοτοπία
(ποζεράδικη φωτογραφία included)

Η περιγραφή του "Ενάντια στη μέρα" του Τόμας Πίντσον από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Διατρέχοντας την περίοδο ανάμεσα στην Παγκόσμια Έκθεση του 1893 στο Σικάγο και στα χρόνια που ακολουθούν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το βιβλίο ταξιδεύει από τις εργατικές ταραχές στο Κολοράντο ώς τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα, το Λονδίνο και το Γκέτινγκεν, τη Βενετία και τη Βιέννη, τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία, τη Σιβηρία την εποχή της μυστηριώδους έκρηξης στην Τουνγκούσκα, το Μεξικό κατά τη διάρκεια της επανάστασης, το μεταπολεμικό Παρίσι, το Χόλιγουντ του βωβού κινηματογράφου, και ένα-δυο μέρη που δεν υπάρχουν καν στο χάρτη. Αναρχικοί, αεροπλόοι, τζογαδόροι, μεγιστάνες του πλούτου, ναρκομανείς, αθώοι και διεφθαρμένοι, μαθηματικοί, τρελοί επιστήμονες, σαμάνοι, πνευματιστές και ταχυδακτυλουργοί, κατάσκοποι, ντετέκτιβ, απατεώνισσες και μισθοφόροι, προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους, άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι. Στο μεταξύ, ο Τόμας Πίντσον ενεργεί όπως συνήθως. Οι χαρακτήρες σταματούν ό,τι κάνουν για να τραγουδήσουν ως επί το πλείστον ανόητα τραγούδια. Εξασκούνται σε αλλόκοτες σεξουαλικές πρακτικές. Μιλάνε άγνωστες γλώσσες. Βιώνουν μια ψεύτικη θρησκευτικότητα και μια βλακώδη ακαματοσύνη. Αυτό που περιγράφεται ίσως να μην είναι ο πραγματικός κόσμος, αλλά, με μια-δυο μικρές προσαρμογές, ο κόσμος όπως θα μπορούσε να είναι.

Και η περιγραφή του "Αγριοι ντετέκτιβ" του Ρομπέρτο Μπολάνιο απ' το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Μια φυγή και μια εξαφάνιση από τη δεκαετία του '20 και μια αναζήτηση που ξεκινάει τη δεκαετία του '70 και συνεχίζεται μέχρι το τέλος του αιώνα, στην άγρια Πόλη του Μεξικού, στις ερήμους του βόρειου Μεξικού, στη σαντινιστική Νικαράγουα, στις ΗΠA, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στο Ισραήλ, ακόμα και στη σπαρασσόμενη από εμφύλιους πολέμους Αφρική - αυτό είναι το θέμα των "Άγριων ντετέκτιβ".

Ποιοι όμως είναι αυτοί οι "Άγριοι ντετέκτιβ" και γιατί αναζητούν τη Σεσάρεα Τιναχέρο; Και γιατί η γυναίκα αυτή εξαφανίστηκε στο ταραγμένο Μεξικό της δεκαετίας του '20; Και, τελικά, υπήρξε στ' αλήθεια αυτή η παράξενη γυναίκα; Στην πορεία των ερευνών τους, ο Αρτούρο Μπελάνο και ο Ουλίσες Λίμα συναντιούνται με Αυστριακούς νεοναζί, με συνταξιούχους ταυρομάχους, με κυνηγημένες πόρνες, με Λατινοαμερικάνους ποιητές και κατεστραμμένους εκδότες. Ένα παράξενο μυθιστόρημα, από τα κορυφαία του Μπολάνιο που γνωρίζει εξαιρετική επιτυχία σε όλο τον κόσμο. 16ο Βραβείο Εράλδε καλύτερου μυθιστορήματος και Διεθνές Βραβείο Ρόμουλο Γαλιέγος 1999.



Ακόμη και τα άσματα σήμερα εις διπλούν παίζουν (υπάρχει λόγος, λέμε):


3 σχόλια:

kostasK είπε...

να δώσω ένα τελείως άσχετο λινκ? απλά, μόλις το είδα και ήθελα να το μοιραστώ. Αηδίασα λέμε...

http://cosmo.gr/News/Hellas/267737.html

ΠανωςΚ είπε...

Εγώ γέλασα, αλλά έχω περίεργη αίσθηση του χιούμορ, μάλλον.
Να φανταστείς, Κώστα, εγώ γελασα και με το σχόλιο του Χρυσοχοϊδη επί του θέματος: http://www.yptp.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3183&Itemid=438&lang=

πάκιμποη είπε...

σκιάχτηκα λέμε!