3 Μαρ 2010

Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διδάκτορας οικονομικών επιστημών για να αναρωτηθεί τα αυτονόητα:
Πως γίνεται συμπιέζοντας την αγοραστική δύναμη των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων να εισπράξει το κράτος λεφτά. Όταν παράλληλα αυξάνουμε το ΦΠΑ αναγκάζοντας τον κόσμο να μειώσει την κατανάλωση προκαλώντας κλείσιμο των επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Είναι τρομακτικό με πόση ευκολία αυτή η κυβέρνηση λέει ψέματα.
Ακόμη και να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση ξεζουμίζοντας αυτούς που την παίρνει να ξεζουμίσει, δηλαδή αυτούς που είναι οι μόνοι που δε φοροδιαφεύγουν και κατά συνέπεια οι μόνοι που με τις εισφορές τους στηρίζουν το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα εισπράξει τα 4 δις που θέλει, αυτά τα χρήματα αποτελούν ένα ποσό ελάχιστο συγκριτικά με τα χρήματα που διακινούνται στην αγορά, με αυτά που χαρίστηκαν, με αυτά που δεν πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι. Γιατί πραγματικά λεφτά υπάρχουν αλλά που;
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με ένα άλλο ψέμα του Γιωργάκη, δηλαδή τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σε μια συγκυρία πολύ ευνοϊκή για ενα τέτοιο μέτρο, δε γίνεται κουβέντα για τον πλούτο της εκκλησίας και για τη φορολόγησή του. Μια αναφορά των ποσών και ακινήτων που διαχειρίζεται η εκκλησία και τα ΝΠΔΔ της (μητροπόλεις, μονές, ιδρύματα) εδώ. Η αναδιανομή αυτού του πλούτου θα είχε λύσει πολλά ζητήματα. Αν φοβάται να αγγίξει την εκκλησία ο ΓΑΠ θα μπορούσε πολύ απλά να προχωρήσει στο πολύ απλό μέτρο της πληρωμής των λειτουργών της εκκλησίας από την ίδια την εκκλησία και όχι από το κράτος. Γιατί οι ιερωμένοι να πληρώνονται από το κράτος; Πόσα δις θα εξοικονομούσε ο ΓΑΠ, αν η εκκλησία αναλάμβανε τις συντάξεις των 6000 περίπου κληρικών και των χιλιάδων υπαλλήλων της;
Πάμε παρακάτω. Ακρόπολις χρηματιστηριακή. Το υπουργείο οικονομικών το 2008 διέγραψε το πρόστιμο 5,5 δις ευρώ (όσα ψάχνει ο ΓΑΠ άμεσα για να κάνει το καλό παιδί στον Όλι Ρεν). Ποτέ δε θα μάθουμε γιατί "Η νομική υπηρεσία της ΦΑΕ Αθηνών έκρινε ότι η "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή" εμπρόθεσμα προσέφυγε κατά της απόφασης και για το λόγο αυτό καταπίπτουν τα πρόστιμα"παρότι "το Ελεγκτικό Συνέδριο φέρεται να διαφωνεί για το εάν η εταιρία προσέφυγε εμπρόθεσμα". Η επίσημη τοποθέτηση του ΓΑΠ είναι ότι "το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση". Η δική μου απάντηση είναι ότι είμαι πρόθυμος να πληρώσω από το 14ομισθό μου με την προϋπόθεση ότι θα εισπραχθούν πρώτα αυτά τα 5,5 δις και ο προηγούμενος υπουργός οικονομικών και όλοι οι υπεύθυνοι τιμωρηθούν (ο πρόεδρος της "Ακρόπολις" αφέθηκε ελεύθερος μετά από την ανάκρισή του-τι είναι 5,5 δις άλλωστε;). Εδώ και εδώ.
Πάμε παρακάτω. Μετά από έλεγχο του υπουργείου οικονομικών προέκυψε ότι "26.165 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ύψους 519.766.576 ευρώ και την ίδια στιγμή δηλώνουν στην Εφορία 103.290 ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου), των οποίων η συνολική αξία ΕΤΑΚ είναι περίπου 5.229.000.000 ευρώ". Μήπως θα έπρεπε πρώτα να εισπράξει από αυτούς ο ΓΑΠ αντί να παγώσει τις συντάξεις των 300 και 600 ευρώ;
Αυτά είναι μόνο τρία παραδείγματα από τα άπειρα που θα μπορούσε να παραθέσει κάποιος για να αποδείξει ότι πράγματι υπάρχουν λεφτά. Κυρίως υπάρχουν λεφτά στις τράπεζες που αυξήσαν τα κέρδη τους και το 2009 αν και έτος "οικονομικής κρίσης". Ακριβώς για να διαφυλάξει τα κέρδη των τραπεζών, στις οποίες για να μην ξεχνιόμαστε έδωσε το ελληνικό κράτος πέρσι (ως εγγυητής) 28 δις ευρώ, ο ΓΑΠ και το επιτελείο του ακολουθούν αυτή την πολιτική. Την κρίση που δημιούργησε το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να την πληρώσουν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Όσοι έφεραν την κατάσταση εδώ, θα συνεχίσουν να βγάζουν κέρδη, να διαχειρίζονται τα πολιτικά πράγματα (να συνδιαχειρίζονται για την ακρίβεια με τους "ευρωπαίους εταίρους") ή στη χειρότερη περίπτωση θα την κάνουν αλά Χριστοφοράκος. Το σχέδιο ήταν καλά στρωμένο. Ο Κωστάκης παρέδωσε την εξουσία στο νέο καταλληλότερο, που θα είχε τη δυνατότητα να περάσει αυτά τα μέτρα πολύ ευκολότερα και με "νωπή εντολή" του 44%. Αφού υποσχέθηκε ότι λεφτά υπάρχουν, αφού πούλησε ελπίδα, αφού έκανε τέχνη αυτό που του έμαθε καλύτερα από όλους τους έλληνες πολιτικούς, ο πατέρας του, ο Αντρέας: το ψέμα.

Η στοιχειώδης εντιμότητα θα απαιτούσε να πουν και λίγες αλήθειες: Για παράδειγμα, για το χρέος που άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα, 11,2 δις επισήμως, ποιοι φταίνε; Θα αναλάβει κάποιος την πολιτική τουλάχιστον ευθύνη; Όχι. Οι ίδιοι που είχαν κάνει εθνική σημαία τους Ολυμπιακούς, ΠΑΣΟΚ, δεξιά και ακροδεξιά, σήμερα μιλούν για θυσίες για το "καλό της πατρίδας". Δυστυχώς ο ψεύτης και ο κλέφτης δε χαίρεται τον πρώτο χρόνο μόνο. Αν ο νοικοκύρης είναι μαλάκας, ο ψεύτης και ο κλέφτης χαίρεται για μια ζωή.

Για μια άλλη πρόταση μέσα στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο εδώ
Για μια πρόταση περισσότερο αγωνιστική εδώ, εδώ και εδώ
.

5 σχόλια:

k2 είπε...

Πες τα ρε Σαλαδίνε!
Ακόμα κι υποθέτοντας ότι η Ελλαδίτσα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει και πολλά ούτε για να τα βάλει με κερδοσκόπους ούτε για να αλλάξει την οικονομική κατεύθυνση της ΕΕ, υπάρχουν όντως τόσα απλά κι ανέξοδα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο ΓΑΠ! Και το θέμα της εκκλησίας είναι το κατεξοχήν παράδειγμα.

Anti είπε...

Τα μέτρα καταρχήν είνα καθαρά εισπρακτικά, όχι τόσο για να πέσει το έλλειμα (υπάρχουν χώρες που έχουν μεγαλύτερο ή ίδιο με εμάς αλλά δεν κινδυνεύουν με διάλυση...) όσο για να δανειστούμε (πάλι) με χαμηλότερο επιτόκιο. Απώτερος σκοπός είναι η εξαφάνιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών, η ελαστικοποίηση της εργασιας, ώστε πλέον τα αφεντικά να έχουν φτηνά εργατικά χέρια που θα εργάζονται όλη μέρα για ψίχουλα.

Π λαός θα πληρώσει πάλι τους κλέφτες και τους αερητζήδες του καπιταλιστικού χρηματοπιστωτικού συστήματος... Ως πότε;;;

ΠανωςΚ είπε...

Εγώ διακρίνω πάντως μεγάλη ηττοπάθεια τριγύρω μου. Αλλά δεν θα τους περάσει έτσι. Ηδη το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ. από χτες βράδυ βγήκαν στους δρόμους. Σήμερα το απόγευμα επίσης. Αυριο το πρωί επίσης. Αλλά απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή. Ειδάλλως είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

mondouble είπε...

και ομως πρεπει να ειναι καποιος διδακτωρ ψυχολογιας ή ψυχαναλυτης για να κατανοησει τι ειναι αυτο ακριβως που κραταει ακομα τον κοσμο στον καναπε του..
(ή μηπως φταιει ο καναπες?)

Μ ΕΛΥΣΑ είπε...

¨Αν ο νοικοκύρης είναι μαλάκας, ο ψεύτης και ο κλέφτης χαίρεται για μια ζωή.¨ Ω! ναι.