29 Μαρ 2013

faits divers

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι επισκέπτες του μουσείου του Λούβρου σήμερα το πρωί, μάρτυρες αρχικά ενός μάλλον συνηθισμένου ερωτικού καβγά, ο οποίος εξελίχθηκε γρήγορα σε σκηνή άγριας ζηλοτυπίας και κορυφώθηκε με τη βιαιοπραγία αγνώστου μέχρι στιγμής ανδρός εις βάρος της νεαράς Τζοκόντας. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες και με κυβερνητικές πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, ο 35χρονος λιγάκι υπέρβαρος άνδρας, μάλλον πρώην καπνιστής, νυν αλκοολικός, ίσως άνεργος, ενδεχομένως οπαδός της ίντι ροκ μουσικής, κατά πάσα πιθανότητα συχνός επισκέπτης καντίνων των δυτικών συνοικιών, δεν άφηνε τη φίλη του, την οποία είχε στήσει στον τοίχο, να μιλήσει, αλλά της παραπονούταν διαρκώς ότι δεν του δίνει σημασία, δεν του πολυμιλάει, παρά μόνον του χαμογελάει αδιόρατα. Καθώς αυτή παρέμενε βυθισμένη στην αινιγματική σιωπή της, ο άγνωστος άνδρας, ο οποίος -σύμφωνα με τους ψυχολόγους που είδαν το σχετικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του Μουσείου- μάλλον είναι ιδιαιτέρως υψηλής ευφυίας, μειωμένης τριχοφυίας, αυξάνουσας παχυσαρκίας και καλπάζουσας μαλακίας, ανέβασε τον τόνο της φωνής του και επιδόθηκε σε ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο αποκαλώντας την φίλην του "βρώμα, τσούλα, καργιόλα, που χαμογελάς σε όποιον περνάει απ' εδώ". Παρότι σαφώς αιφνιδιασμένη από την ανοίκεια και χυδαία επίθεση, η γυναίκα διατήρησε την ψυχραιμία της, παρέμενε ατάραχη και σιωπηλή. Ο δε τυφλωμένος από ερωτικό πάθος άνδρας αποπειράθη να τη χαστουκίσει, όμως χάρη στο προστατευτικό, αλεξίσφαιρο και αλεξισφάλιαρο γυαλί της κορνίζας, η δεσποινίς Τζοκόντα συνέχισε να διατηρεί την αινιγματική της αταραξία. Αντιμέτωπος με την αποδικιμασία των επισκεπτών αλλά και τον γέλωτα τους για την αποτυχία του στο χαστουκίζειν, ο θρασύδειλος ανήρ έδειξε να αντιλαμβάνεται τις πράξεις του και μετανιωμένος αγκάλιασε την Τζοκόνταν τραγουδώντας της "θα σου κλείσω το στόμα με χίλια φιλιά και ας πάν' στην ευχή τα παλιά, είναι αλήθεια μια φορά πως με πίκρανες αλλά η καρδιά μου χωράει πολλά". Στη συνέχεια, μπροστά στα μάτια του εμβρόντητου πλήθους, έδωσε ένα παθιασμένο φιλί στην αγαπημένη του και έφυγε τρέχοντας να της φέρει σοκολατάκια.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό του ανδρός συνεχίζονται. Το ιστολόγιό μας απευθύνθηκε στο γνωστό ψυχολόγο Πάνο Αποτρελαμένο, ο οποίος απεφάνθη ότι ο άγνωστος δράστης εμφανώς πάσχει από το σύνδρομο του Σταντάλ, που έχει καταγραφεί και ως Σύνδρομο της Φλωρεντίας, και περιγράφεται ως ψυχοσωματική ασθένεια που προκαλεί ταχυπαλμία, λιποθυμία, σύγχυση, ακόμα και παραισθήσεις σε ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι σε ασυνήθιστα καλλιτεχνικά επιτεύγματα, είτε ζωγραφικής είτε γλυπτικής.
Μόνον που το σπουδαιότερο και πιο ασυνήθιστο έργο τέχνης είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. 
 

5 σχόλια:

sunCoater είπε...

Πώς το λένε το λάικ στα φλωρεντινιανά;

Σε καταλαβαίνω. Δεν είναι μόνο το χαμόγελο είναι και που όλη την ώρα καθόταν με τα χέρια σταυρωμένα, ούτε στη μύγα στα μαλλιά της δε χειρονόμησε για να φύγει.

άπιαστος λέιζερ είπε...

Να 'ναι η συνδιαλλαγή μεταξύ του ανθρώπινου έργου τέχνης και του έργου τέχνης των ανθρώπων;
Να 'ναι η κοινή θέα που φουντώνει τα πάθη;

Πάντως σε μια άλλη γωνιά του Λούβρου, μια γυναίκα κατηγόρησε για συνωμοσίες τη κυρα-Λευτερία, ενώ στο Τέητ ένας άντρας προσπάθησε με τη βία να πείσει το Μαύρο-σε-Μαρόν πως είναι στην πραγματικότητα κιτρινισμός.

k2 είπε...

La Joconde et Si-Ya-Ou (τίτλος πρωτότυπου: Jokond il Si-ya-u)
http://letheatreavenir.over-blog.com/pages/La_Joconde_et_SiYaOu-2388027.html
Εξαιρετική η γαλλική έκδοση, σε μετάφραση, και με σκίτσα, του Αμπιντίν Ντίνο.
http://www.amazon.fr/La-Joconde-Si-Ya-Ou-N%C3%A2zim-Hikmet/dp/2841901149
http://en.wikipedia.org/wiki/Abidin_Dino

kalo paidi alla... είπε...

Πήγε να της φέρει σοκολατάκια τζοκόντα αλλά όταν είδε το προσωπό της πάνω τους άρχισε να τα χαστουκίζει..
Τραγουδάρα έβαλες πάλι!

ΠανωςΚ είπε...

Καλησπέρα Suncoater, Απιαστε Λέιζερ, Κ2, καλό παιδί αλλά...
Ευχαριστώ για τα σχόλια και τα πολύ ενδιαφέροντα λινκ, σόρυ που απαντώ καθυστερημένα κάπως, αλλά γενικώς πολύ τρέξιμο εσχάτως!