14 Δεκ 2010

Η μαγειρική της κρίσης

Θυμάστε αυτό;
Όχι;
Καλά διαβάστε το και μετά επιστρέψτε εδώ.
Επιστρέψατε;
Ωραία.
Την επόμενη μέρα, πρωί πρωί, έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και έπεσε το μάτι μου στον ανοικτό Γαστρονόμο που είχε αφήσει η Άφρο πάνω στο έπιπλο της κουζίνας. Και έγραφε αυτό:

"+ 1 συμβουλή: Αναμειγνύοντας μοσχαρίσιο με χοιρινό κιμά, μειώνουμε το κόστος κερδίζοντας σε νοστιμιά."

Πιο κόστος ρε τι είναι αυτά που λένε σκέφτηκα και διάβασα παρακάτω:

"Το πιο φθηνό μέρος είναι οι φτερούγες, που θα τις βρείτε και σε δισκάκια στα σούπερ μάρκετ, και κοστίζουν κατά μέσον όρο γύρω στα 3,5 €. Είναι ό,τι πρέπει για ζωμούς, αλλά γίνονται πολύ νόστιμες και στο φούρνο, αν τις μαρινάρουμε πρώτα σε ένα μείγμα σάλτσας σόγιας, μελιού, ελαιολάδου και χυμού πορτοκαλιού."

Περίεργος γι' αυτό που διαβάζω γυρίζω στο εξώφυλλο. Και διαβάζω το θεϊκό:
"Η κουζίνα της κρίσης. Ταπεινά υλικά, Δημιουργική μαγερική"
Γύρισα στο Editorial. Ολόκληρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
αλλά αν βαριέστε (κάντε ένα κόπο όμως είναι κρίμα να χάσετε το πρελούδιο της κρεμμυδόπιτας) έχω εδώ την πρόταση που θα σας αρέσει:

"Ίσως είναι μια ευκαιρία, λοιπόν, η βαθιά κρίση στην οποία ρίξαμε την πατρίδα..."

Ρίξαμε; Την πατρίδα; Αλλά έτσι είναι. Η πατρίδα είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται όπως χρησιμοποιούνταν η λέξη Αλβανός παλαιότερα. Αν είχε κλέψει ήταν Αλβανός. Αν είχε βρει ένα πορτοφόλι και το επέστρεφε ήταν Βορειοηπειρώτης.
Εδώ μου δημιουργήθησαν δύο απορίες.
Απορία Νο 1
Είμαι άνεργος. Και στο σπίτι με επισκέπτεται ένας φίλος επίσης άνεργος. Καθόμαστε συζητάμε για το πως θα ζήσουμε σε μια χώρ απου δεν έχει δουλειά για εμάς. Μιλάμε για το πως θα βρούμε λεφτά για να ζήσουμε. Και ξαφνικά σηκώνομαι και του λέω:
"Έλα κάτσε να φας μαζί μου. Βρήκα φτερούγες σε δισκάκια στο σούπερ μάρκετ μόλις 3,5 €!Τις έχω στο φούρνο, μαριναρισμένες πρώτα σε ένα μείγμα σάλτσας σόγιας, μελιού, ελαιολάδου και χυμού πορτοκαλιού.ΤΕΛΕΙΑ;;;;Μου έμμεινε και το δισκάκι!!"
Απορία Νο 2
έχουν καταλάβει σε αυτό το μαγαζί, που δε μπορεί ή τους ψεκάζουν ή τα κείμενα τα γράφει όλα ο ίδιος άνθρωπος, ότι για να μπορέσει κάποιος να διαβάσει στο Γαστρονόμο ότι μπορεί να αγοράσει από ΣΜ δισκάκι φτερούγες με 3,5 ευρώ θα πρέπει να δώσει 4 ευρώ για να πάρει την εφημερίδα με το περιοδικό; Δηλαδή έχει 4 ευρώ να πάρει Καθημερινή αλλά δεν έχει να πάρει κρέας άρα θα πάρει φτερούγες; Και γιατί παρακαλώ η Καθημερινή είναι ακριβότερη από ένα δισκάκι φτερούγες;
Εκεί που σκέφτομαι όλα αυτά μέσα στην ησυχία του πρωινού, βλέπω σε πιο μήνα ανήκει το τεύχος. Και εκεί έπαθα κοκομπλόκο:
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010
Μάλιστα Απρίλιος του 2010. Πριν την υπογραφή του Μνημονίου. Δηλαδή τι πρέπει να γράφουν τώρα;
Κείμενα από το τεύχος μπορείτε να βρείτε εδώ

ΥΓ Σήμερα ο μπλογκσπότης μου έσπασε τα νεύρα. Με άφησε να γράψω όλο το κείμενο αλλά αυτός είχε κρατήσει μόνο το πρώτο γράμμα. Μετά κόλλησε. Το κείμενο χάθηκε και μαζί η ψυχραιμία. Ομολογώ ότι το κείμενο που χάθηκε ήταν καλύτερο...

18 σχόλια:

δύτης των νιπτήρων είπε...

Είσαι αχάριστος. :Ρ

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

διατί αγαπητέ δύτη;

δύτης των νιπτήρων είπε...

Διότι γράφεις εξυπνάδες αντί να είσαι ευγνώμων και να τρέξεις να πάρεις φτερούγες σε δισκάκια, γιαυτό.

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

και θα μας μείνει και το δισκάκι ε;

δύτης των νιπτήρων είπε...

Αυτό πάλι πού το πας;

Ανώνυμος είπε...

http://3.bp.blogspot.com/_JlFNOhGz8iE/SzppHDTSK6I/AAAAAAAAATQ/1EXnvlBSKeU/s1600-h/Sam.-ex-1.jpg
μέσα στην ασύδοτη αφθονία των τροφών (που καταλήγει αλύπητα στα σκουπίδια) και την ποικιλία των υλικών που είναι διαθέσιμα ακόμα και στα πιο απόμακρα μέρη, αλλά έρχονται ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή.
ρε μαλακα μου δωσες ιδεες τωρα...εχει εδω κατω στην παραλια κατι καρπους που ειναι σαν μπαλακια του τενις φωσφορουχα αυτα πως λεγονται?
...και αν δεν τρωγονται ..που δεν...
θα μπορουσαμε ισως να τα κανουμε δοχεια για κοκτεηλ και να τα πουλαμε στους βαδιστες και στους ποδηλατες τις παραλιας ως ρεφρεσμεντ ντρινκ να το κερδος απο ενα υλικο πεταμενο...ειδες πως αμα μενεις νηστικος γινεσαι εξυπνοτερος?

Ανώνυμος είπε...

Hello,

Σας είδα στο μπαζζ και είπα να σχολιάσω απευθείας. Το κείμενο απευθύνεται στους μεσοαστούς και μεγαλοαστούς αναγνώστες του γαστρονόμου και το πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την φτώχεια, καθώς και βέβαια και πως την αντιλαμβάνεται ο συντάκτης του κειμένου (δηλαδή αντί της αγοράς βιολογικών φιλέτων κοτόπουλου, η φτώχεια μας οδήγησε στις φτερούγες κοτόπουλου, οι οποίες βέβαια είναι υπερτιμημένες στα 3.5 ευρω, σε ένα γειτονικό κρεοπωλείο αγοράζεις τις φτερούγες φτηνότερα).

Άμα πάμε σε πραγματικές συνθήκες φτώχειας τότε μιλάμε για κουφάρια κοτόπουλου που μπορείς να τα πάρεις τζάμπα ή με ένα ευρω για σούπα. Όσο για κρέας ή κιμά, λέγεται κορν μπιφ και κυκλοφορεί σε κονσέρβα.

ΠανωςΚ είπε...

α, όχι, εγώ γουστάρω: είναι απλή λογική του (κάθε) γαστρονοόμου, στην εποχή της κρίσης τρώμε φτερούγες κοτόπουλου και στα οδοφράγματα θα τρώμε εσκαργκό και θα πίνουμε τα καλύτερα κρασιά Βουργουνδίας.

Nicholas είπε...

Υπάρχει και στην ακόμα δωρεάν ιντερνετική έκδοση της καθημερινής

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_10/04/2010_332248

έτσι και τα λεφτά της έντυπης γλυτώνεις και οι συμβουλές δεν πάνε στράφι!

demetrat είπε...

ποτέ φτερούγες στο δισκάκι.
Το λένε να μας εξοντώσουν.Θα ψοφήσωμεν από τη χολιστερίνη όσοι δεν ψοφίσωμεν από την πείνα.Οι φτερουγίτσες , τα πλατάρια , κοινώς που τα αγόραζαν οι φτωχοί γιά σούπες στη δεκαετία του 60 , είναι τα πιό λιπαρά κομμάτια του κοτόπουλου.Μακρυά.
(εδώ κολλάει η παροιμία, των φρονίμων τα παιδιά , πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.Άμα περίμενε το μνημόνιο το τεύχος, τι πρωτοπορία θα ήταν; )
δ

kalo paidi alla... είπε...

τοστ τρώγαμε και πριν τοστ τρώμε και τώρα...

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

@Καπετάνιος
Ουάου!Είμαι μέσα γουιθ δε μπούνια
@Ανώνυμος
Γεια σου και εσένα. Μιλάω ειλικρινά δε ξέρω τι είναι το μπαζζ. Φαντάζομαι όμως είναι κάτι καλό. Να περνάς τα λες ωραία!Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτό που ήθελα και εγώ να πω!
@Νικόλα
Βρε το έχω βάλει το λίνκ στο τέλος του κειμένου :-)
@Δήμητρα
Μιλάς όπως πάντα. Σωστά.
@Καλό παιδί αλλά
Σωστό...

Ανώνυμος είπε...

Δίκαια η Καθημερινή είναι ακριβότερη από τις φτερούγες. Άμα τη βράσεις ξέρεις τι γαμάτη σούπα κάνει;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Ioannis, καλό είναι το μπαζ. Αν έβαζαν εκεί τη συνταγή της Καθημερινής θα την ψήφιζαν πολλοί. Γενικώς στο μπαζ, έχουν πέραση και οι καθεστωτικές συνταγές και τα καθεστωτικά μπουρδοάρθρα. Αν τα επισημαίνεις εύστοχα χωρίς να τους δίνεις περιθώρια αντεπιχειρηματολογίας, στην αρχή σου κάνουν υποδείξεις μέσω μέηλ να μην σχολιάζεις τους δημοσιογράφους που προστατεύει η διαχείριση, και αν δεν συμμορφωθείς τρως μπαν.

Nicholas είπε...

Εχμ εντάξει, καμιά φορά προσπερνάω τα λίνκια γιατί μου αποσπούν την προσοχή από το ψητό.

Ioannis Skordopoutsoglou είπε...

@αεροζόλ
Έχω λιώσει στο γέλιο...αλλά δε νομίζω ότι είναι μόνο της καθημερινής θέμα αυτό. Αυτοί απλώς το κάνουν απροκάλυπτα.
Κατερίνα
Αχα.Θενκσ. Γιουσιφουλ
Νικόλας
Δίκιο. Και εγώ το κάνω γι αυτο και προσπαθώ να μη βάζω πολλά λινκ.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Nα μην αδικώ, όμως, τους συμμετέχοντες. Μέσα στο buzz υπάρχουν μέλη που ξεχωρίζουν τόσο για τις απόψεις τους όσο και για τα θέματα που υποδεικνύουν. Δεν το μπουκώνουν όλοι με μπουρδοάρθρα. Ή, αν το κάνουν, το κάνουν σημειώνοντας την αντίθεσή τους.

Ανώνυμος είπε...

γέλασα,και το χρειαζόμουν ;)